Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în octombrie până la 2,3%, de la un nivel de 2,1% în septembrie, iar România este, pentru a opta lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, cu un avans anual al preţurilor de 5%, arată datele publicate marţi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Luna trecută, cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei din UE s-au înregistrat în Slovenia (0,0%), Lituania şi Irlanda (ambele cu 0,1%), iar cele mai ridicate au fost în România (5%), Belgia şi Estonia (ambele cu 4,5%).
Comparativ cu septembrie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în două state membre UE, a rămas stabilă în şase şi a crescut în 19 ţări membre UE, inclusiv în România de la 4,8%, până la 5%.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat în octombrie până la 2%, de la 1,7% în septembrie, când s-a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani şi jumătate. Inflaţia în zona euro este astfel fix la nivelul ţintă avut în vedere de Banca Centrală Europeană.
De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 2,7%. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, s-a menţinut la 2,7%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România rata anuală a inflaţiei a urcat, în octombrie 2024, la 4,67%, de la 4,62% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, cele nealimentare cu 3,45%, iar serviciile cu 7,66%.
Conform INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în octombrie 2024 comparativ cu septembrie 2024 a fost 100,71%. Rata anuală a inflaţiei în octombrie 2024 comparativ cu octombrie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 5%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2023 – octombrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2022 – octombrie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 6,1%.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Mancati racului mai putin !
Viitorul e luminos si plin de bucurii. Mai ales dupa alegeri! 💩💩💩
…liniste, bai, ce dracu!?!…aveti tupeul sa-l contrazicetzi pe lingurar?…el, care din jet a luat toate masurile care au dus la scaderea inflatziei, a reindustrializat nepotul, a capitalizat nordis-ul, a adus amerlocii pe locul 4 ca investitori straini, desi investitiile astea au scazut cu 37%-adica aia au stat pe loc, au crescut in clasament prin scadere, tipic pt spoitor…zicetzi ca asta este inflatzie?…stati, voi ce-l vetzi vota, la anu vetzi vedea dracul gol!…acum este parfum de roze!…
Inflația în România e mult mai mare decât mint politicienii. De fapt, sunt obișnuiți cu practică declarațiilor false și fals în acte publice.
Da! Dar avem cei mai cinstiți,cei mai competenți guvernanți din Europa…Poporul a votat pentru 350 de parlamentari incoruptibil,deștepți și s-a ales cu 5-600 de pulifrici
Ha, ha! Aiasta ‘nsamnă c-avem conducători destoinici car’ pun în aplicari tioria ‘miricană “Bani, cât mai mulț’ bani pi chiață făr’ acoperire-n bunuri”. Ș’ cum sânguru’ “școlit” pi la amiricani ‘i domnu’ Ciucă, găn’esc că iel-i mintia limpede dân guwern car’ ilaboriază strateji’le…
LA MAI MARE! si LA MAI MULTE LUNI!
Cumparati jum.atate, sunt munti de gunoaie din mancare aruncata. Macar, donati-o la saraci ! Inflatia oglindeste cererea, daca n-ati aflat, inca.
Programul komasat de guwernare „strângeți cureaua” cu cele mai mari rezerve de gaze si cele mai scumpe, cea mai scumpa energie.
Forfoteala politică în dominioane de flori de cuc.. Asta nouă ni de pare că avem viața politică dar de fapt nimic nu depinde de vitejii de pe ecrane care „se bat păn la apus de soare.. ” 🤣🤣🤣
Pentru noi totul se hotărăște pe Wall-Street.
Si ce daca? Atata timp cat iobagul roman are bani de un pet de 3 litri de bere si de o toba de sorici facuta in plastic e cel mai fericit. Daca mai poate sa se uite si la ” Las fierbinti si La bloc” se crede in rai.
cind banii ie nemuncitzi..si nemeritatzi…venitzi gata tiparitzi in tzipla de la bruxelles…se cheltuie repede…ca aia gistigati la pacanele…
de aia ai infaltzie…
Ce produce romanica de ‘marii specialisti’ care nu se exista primesc banii aia multzi…(marii inchipuitzi ca sa o spun pe shleau)
Sa mai zica acum cineva ca Rromanika nu poate fi si pe primul loc! Vom fi ce-am fost si mai rau decat atat!……[Rumburak]
Un nesimtit zicea ca sub guvernul lui a scazut inflatia si ca o sa-i readuca in tara pe romanii din diaspora.
Azi preturile carburantilor si energiei din tara sunt aproape cele mai mari din Europa, inflatia la fel, preturile la locuinte sunt aproape egale cu cele din occident, administratie incompetenta, locuri de munca bine platite si afaceri pentru nepoti si clientela, iar pentru prosti salariu minim, avioane private si vacante din banii prostimii si alte magarii parlamentare si guvernamentale. Justitia mituita, slugarnica politicului, mai bine n-ar mai fi.
Deci dupa ani de munca in afara mai bine imi cumpar o locuinta si traiesc decent fara sa ma mai fure comasatii si nepotii lor.
– călușarii pe bani publici
sa fim seriosi, camd carburantii, energia si gazele sunt controlate de carteluri care dicteaza preturi din ce in ce mai mari e normal sa creasca preturile la toate produsele! restul sunt doar povesti. e drept insa ca si daca se intampla printr-o mare minune sa scada preturile le cele de mai sus, imediat vine guvernul cu noi cresteri de accize si alte taxe auxiliare.
Dupa marea liberalizarea facturile platite au sarit de zeci de in toata Europa
Facturi de la mii de euro la peste o suta de mii.
Cineva lipsite complet de bune intentii.
In Romania subordonarea este directa politicului, mai aLes de cand cu anumiti ministri PNL, la baietii destepti.
Ce a fost nimic fata de ce creareri stau sa vina din 2025.
preturile la bunurile volatile ar trebui sa fie monopol de stat , cu preturi cat se poate de FIXE pentru a putea discuta doar de „miexul” inflatiei…noi cu preponderenta putem avea asigurate aceste conditii date de solul si subsolul teritoriului NOSTRU (inca),,,in rest si inflatia a devenit un instrument mai mult politic decat economic si manole/BNR stie foarte bine acest lucru
…inflatie da, insa o inflatie paradoxala. Iata ca euro se mentine in raport cu leul de multi ani sub nivelul de 5 lei sau usor depasit si scade imediat. Daca ar fi dracul monetar atat de negru pana acum trebuia sa ajunga constant la 10 lei si mai bine . Mentinerea valorii euro la nivelul de 5 lei implica logic ca inflatia e nu numai la moneda nationala dar cu aceeasi rapiditate se devalorizeaza si moneda europeana , cel putin in Romania.
sa vedeti preturi cand baga euro…