Avere din informație și putere

Articolele pe care le-am publicat în Cotidianul, într-un serial intitulat „Pe urmele averilor foștilor șefi de servicii secrete“, confirmă cum s-au convertit informația și puterea în proprietăți imobiliare și în afaceri profitabile în cazul majorității șefilor de servicii secrete din România.

Am prezentat patru cazuri sugestive privindu-i pe generalii Florian Coldea, șeful operativ al SRI în perioada 2005-2017, Marcel Opriș, directorul STS în perioada 2005-2017, Alexandru Burian, director adjunct al DGIPI (serviciul secret al MAI) în perioada 1999-2005 și director adjunct al SPP în perioada 2005-2016, și chestorul Virgil Ardelean, șeful serviciului secret al MAI în perioada 1999-2006. Primii trei generali au fost promovați de fostul președinte Traian Băsescu, căruia i-au fost foarte devotați, dar au fost menținuți în funcție 2-3 ani și de președintele Klaus Iohannis. Încercând un clasament, cel mai mult a prosperat în funcție Marcel Opriș, acesta fiind urmat de Virgil Ardelean, Florian Coldea și Alexandru Burian.

Lovitura imobiliară a generalului Opriş

Lăcomia lui Opriș

Acuzat că l-ar fi sprijinit pe ex-președintele Traian Băsescu, dar și PDL, la alegerile prezidențiale din 2009, și răsplătit cu trei stele de general și decorat cu Ordinul Național „Steaua României“, în grad de ofițer, de către fostul președinte, generalul Marcel Opriș s-a îmbogățit rapid și substanțial din primii săi ani de șefie la STS. Coincidența face că, îmbogățirea lui s-a produs după ce STS a încheiat contracte de achiziție în valoare de zeci de milioane de lei cu firma unor prieteni de familie, SC Quality Bussines Solutions SRL, la care soția sa avea statut de angajat. Astfel, de la un apartament în București, soții Opriș au ajuns să dețină o casă de vacanță la mare (Eforie Sud), o casă de vacanță la munte (Podu Dâmboviței, județul Argeș) și o vilă la Curtea de Argeș.  De asemenea, soții Opriș au dobândit un teren în suprafață de 450 mp în localitatea Bragadiru din județul Ilfov, o zonă de interes imobiliar deosebit, care este situat taman lângă un teren pe care patronul firmei abonate la contracte cu STS și-a construit o vilă.

Generalul Opriș a dat cea mai mare lovitură imobiliară în 2007, când, împreună cu alte două persoane (generalul Viorel Bârloiu, fost secretar al CSAT în perioada 2003-2006, și Ana Vintilă, rudă apropiată a soției patronului firmei Quality Bussines Solutions), a achiziționat aproape 300 de hectare de pădure pe crestele Carpaților, în județul Argeș. Mai exact, au achiziționat 286,34 hectare de pădure și 1,31 hectare fânețe pe raza localității Podu Dâmboviței, comuna Dâmbovicioara, o zonă de interes agroturistic deosebit, situată între Rucăr, județul Argeș și Bran-Moeciu, județul Brașov. La pensionare, generalul Opriș a consemnat în declarația de avere patru conturi cu 560.000 lei și 11.000 euro și acțiuni în valoare de 250.000 lei la societăți profitabile, ca Transgaz, Electrica și DIGI Comunication MV.

„Vulpea” s-a implicat şi în afaceri imobiliare

Mișmașurile vulpoiului Ardelean

Poreclit „Vulpea“, chestorul Virgil Ardelean a supraviețuit în funcția de șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă din MAI sub trei guvernări: CDR, PSD și Alianța PNL-PD. În fiecare guvernare a avut grijă să-și completeze averea imobiliară și conturile. A acaparat o vilă somptuoasă în zona zero a municipiului Cluj-Napoca, pe strada Mihai Eminescu, lângă Parcul Central. Și-a construit o vilă de vacanță în Munții Apuseni, în localitatea Bota-Pili, la coada lacului Peliș-Fântânele, într-o zonă mirifică, cu aspect helvetic, la care i s-a tras curent electric și drum asfaltat pe bani publici. Prin firma SMALV, pe care o controlează împreună cu omul de afaceri Sever Mureșan, arestat și condamnat pentru infracțiuni economice, a acaparat hotelul Napoca, cel mai profitabil hotel din capitala istorică a Transilvaniei.

După trecerea în rezervă în 2010, chestorul Ardelean a realizat afaceri prospere cu firma sa de securitate și pază, ARVIFOX Vision Security SRL, la care este asociat cu fiul său, Alin Ardelean. Firma este în realitate un serviciu privat de informații, în care activează numeroși foști angajați ai serviciului secret al MAI și care funcționează în sediul firmei miliardarului Ion Țiriac de lângă Ambasada Chinei. Chestorul Ardelean a fost implicat în ultimii ani și în afaceri bănoase cu energie prin două firme controlate din Cluj-Napoca: TEAM Energy Transilvania, care a fost deținută de fiul său, Alin, și ENERGON Power & Gas, la care au fost asociați fiul său și un offshore din Cipru (ECG Central European Gas Limited), iar administrator era un apropiat de-al său, Rareș Cristea. Ardelean s-a implicat și în afaceri imobiliare de anvergură în ultimii doi ani, prin firma ARVIFOX Real Estate Solutions, în care au calitatea de asociați firma sa de protecție și pază și fiul său.  Cu această firmă a achiziționat fostul complex comercial Feleacul din cartierul Georgheni,  Cluj-Napoca, o zonă de interes imobiliar deosebit. Complexul comercial a fost demolat în toamna anului 2016, iar firma chestorului Ardelean a făcut demersuri, în asociere cu SC Dunca Real Estate SRL, pentru obținerea autorizației de construire a unui bloc mixt rezidențial cu 10 etaje, incluzând spații comerciale și apartamente de locuit.  Numai că, la acest megaproiect imobiliar vulpoiul Ardelean se confruntă cu opoziția asociațiilor de locatari din preajmă și a reprezentanților bisericii ortodoxe din apropiere.

Generalul Florian Coldea

Afacerile necurate ale lui Coldea

În perioada în care a ocupat funcția de prim-adjunct al directorului SRI, respectiv de șef operativ al acestui serviciu, Florian Coldea a deținut două apartamente în București. Pe unul l-a închiriat, iar pe celălalt, în care a locuit împreună cu soția și fiul său, l-a extins, adăugându-i o mansardă. În ultimii ani de mandat Coldea a avut locuință de serviciu vila conspirativă a SRI, denumită K2, care era dotată cu piscină, teren de tenis, sală de petreceri și avea personal angajat pentru curățenie, prepararea și servirea mesei. Cu puțin timp înainte de plecarea din funcție, Coldea și-a construit o casă tip mediteraneean lângă casa părintească din localitatea Târnova, județul Arad, în spatele căreia și-a amenajat o livadă.

La adresa generalului Coldea s-a vehiculat că ar fi avut legături cu afacerile unor firme din industria medicală și farmaceutică. Este vorba de firmele Medicare, care produceau și comercializau aparatură medicală, și Hexipharma, care producea și comercializa dezinfectanți pentru spitale, firme care au derulat afaceri de sute de milioane de euro cu unități spitalicești din țara noastră. La Medicare deținea funcția de președinte-director general un văr al generalului Coldea, George Tudor Coldea din Cluj-Napoca, iar la Hexipharma a fost patron Dan Condrea, considerat omul de casă și de plasă al unui colaborator apropiat al generalului Coldea, generalul Sorin Cozma, care a deținut în timpul mandatului său funcțiile de șef al Direcției de Securitate Economică și al Direcției de Prevenire și Combatere a Terorismului. Dinspre structura contrainformativă a SRI au apărut informații că generalul Coldea ar fi fost implicat în afaceri agricole cu afaceriști musulmani, care ar deține terenuri în Câmpia Bărăganului și s-ar fi aflat sub controlul unui alt colaborator apropiat al fostului șef operativ al SRI, generalul Elena Istode, zisă Anaconda, care a condus în ultimii ani Direcția de Securitate Economică. Nu în ultimul rând, Coldea este suspectat că ar avea legături cu ferma SMITH Fild, amenajată în localitatea natală, în Mocrea. După cum se știe, concernul american SMITH Fild este cel mai mare poducător de carne din lume și a reușit să acapareze, în condiții suspect de avantajoase, firma Contim de lângă Timișoara, unde a funcționat cel mai mare complex de creștere a porcilor din România. Achiziționarea complexului Contim a avut loc după ce Coldea a devenit șef operativ al SRI, cu concursul vicepremierului și ministrului Economiei din guvernul Tăriceanu I, originar din Arad, care l-a susținut împreună cu ginerele său, George Falcă, la promovarea în funcție.

Generalul Alexandru Burian

Lista este mult mai lungă

Și alți șefi de servicii secrete au prosperat imobiliar și au derulat afaceri bănoase prin interpuși, îndeosebi prin odraslele lor. Generalul Alexandru Burian, fost director adjunct al DGIPI și al SPP, și-a rezolvat o vilă somptuoasă în București și și-a construit o casă de vacanță (cu bucătărie de vară, foișor, grătar, duș exterior) în localitatea natală Baia Sprie din județul Maramureș, la poalele Munților Gutin. Buriană a fost acuzat de foști subalterni că ar fi folosit bani din fondurile operative ale serviciului secret al MAI la construirea acestei vile, dar nici DNA, nici ANI sau altă instituție nu s-au sinchisit să facă verificări în acest sens. La pensionarea sa în 2016, generalul Burian avea în conturi peste o jumătate de milion de lei. Generalul Decebal Ilina, fost șef al serviciului secret al Armatei (DGIA) în perioada 1991-1997, derulează o afacere prosperă printr-o firmă din Satu Mare care realizează export în Germania și la care este asociat fiul său. O firmă a fiului generalului Alexandru Grumaz, care a deținut funcția de director adjunct al STS în perioada 2001-2005, convertit în mare predicator TV al valorilor occidentale, a derulat afaceri cu produse farmaceutice în valoare de circa 75 de milioane de lei cu spitale din România.

Precum concitadinul și camaradul său Virgil Ardelean, chestorul Stoian Rusu, ultimul șef al Miliției Județene Cluj și primul șef al serviciului secret al MAI, l-a băgat pe fiul său, Rareș Rusu, în afaceri bănoase cu energie derulate cu companiile de stat Electrica și Transelectrica, îndeosebi prin firma TES Group, la care a fost asociat cu Andrei Hosu, fiul fostului vicepreședinte al Băncii Dacia Felix, Mircea Hosu. PDL-ist înfocat, Rareș Rusu a fost promovat la un moment dat de către premierul Emil Boc în funcția de director general al filialei Transelectrica Cluj. Din afacerile cu energie au făcut bani frumoși și alți ofițeri care au deținut funcții de conducere în serviciile secrete. Astfel, conform unor surse credibile, fostul general SRI Dan Grigoriu a perceput, în timpul regimului Băsescu, comisioane de până la 20%, de la oamenii de afaceri care erau abonați la contracte cu companiile naționale Electrica și Transelectrica. Fiul său, o adevărată beizadea, se afișa cu cele mai noi și mai scumpe autoturisme de lux în București. Comisarul șef Mădălin Borș, care a deținut funcții de conducere în DGIPI, percepea astfel de comisioane de la afaceriști care derulau afaceri cu energie cu compania Smart. Comisarul șef Georghe Lațcău, ajuns din șoferul șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Sălaj, șef al serviciului secret la MAI, grație fostului ministru de Interne Traian Igaș. Cu acesta a copilărit, a derulat afaceri de cămătărie și metale prețioase și deține o pensiune de lux și o pizzerie în municipiul Zalău.

Vreme de peste un deceniu, DNA și ANI au făcut acte de bravadă cu oameni politici, oameni de afaceri, oameni de presă, oameni de fotbal, funcționari, medici, profesori. Nu au avut însă curajul să-l verifice și să-l ancheteze pe niciun șef de serviciu secret, nici în exercițiul funcțiunii, nici după pensionare. Ceea ce confirmă, încă o dată, că DNA și ANI s-au aflat sub controlul și la comanda serviciilor secrete, ajungând la cheremul acestora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15
Valer Marian 277 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Nea Valere , TU SI ALTI OAMENI CARE SCRIETI PE ACEST SITEU , VA DATI DE CEASUL MORTII ” DEZVALUIND ” TOT FELUL DE GROZAVENII ! DAR NU VENITI CU NICI UN FEL DE SOLUTII ….MACAR DE SAMINTA …! VORBESTE DOMNE ” DE LEGEA CONFISCARII AVERILOR NEJUSTIFICATE ” ….ACEASTA AR FI CU ADEVARAT O LEGE A DREPTATII SOCIALE ! DACA AI SINGE IN INSTALATII , CU ADEVARAT …

  2. de la data cand serviciile secrete au fost lasate prin lege sa aibe firme si activitati economice, de la data respectiva Romania a intrat pe un trend descendent periculos… si asa rumunii nu au in cap (de la mamele lor) decat „emobeliare”… dar daca le mai dai si puterea sa fure legal, s-a dus dracului toata treaba… cum de „n-a vazut viitorul” iliescu?

  3. tare! lipsesc basescu, ponta, maior, udrea, hrebenciuc, criminalul ilici- sluga lui brucan si a lui tiajelnikov ca rei-a facut mari pe toti, berceanu, videanu, nastase care-si traieste „sinuciderea” in pace si netulburat la fel ca basescu etc, etc etc…

  4. Domnule Marian , o documentare profesională ar arăta o realitate materială a preopinenților , total diferită de cea oferită de domnia voastră … ! Sau , poate discutăm și de un soi de generozitate camaraderească … iar , scierile dumitale să le plasăm la capitolul ,, hai să nu tac ” … !? Ce prezinți dumneata , reprezintă … mărunțiș … ! Ai auzit despre complicitatea unuia dintre ,, eroii ” cu patru stele la niște afaceri ale unor străini cu multe zeci de mii de hectare de teren agricol ? De aici și pînă la căsuța din dealul satului natal , e cale lungă … ! Sau de niște , multe zeci … , către sute de milioane de euro din conturi , evident deschise pe alte meleaguri , pentru că aici … pute … ? Sau atitudinea dumitale e din ciclul ,, Ce știe tot satul, nu știe bărbatul ” … ? Oricum , te felicit și pentru eventuala bună intenție , spre deosebire de complicitatea înalților funcționari din structurile de forță care se uită prostiți la acești corifei ai destructurării … , distrugerii Romăniei .

  5. De ce amestecați pe cei aleși de cetățeni cu cei avansați la apelul secret al cizmelor? Pentru greșelile democratice plătim la urne, pentru putoarea averilor capilor serviciilor NU, ei sunt – ca și judecătorii – SATANELE/DIAVOLII României de azi și nu-i judecă cetățenii. Din `90 încoace și-au pus președinți de cârpă, apoi au fabricat partide de carton (vezi Măgureanu, Stolojan), au reușit să-și pună marionetele pe listele tuturor partidelor și partidele istorice le-au distrus, s-au securizat (după vocația lor) în complicitate cu capii justiției, care nici ea nu decontează faptele penale!https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.cotidianul.ro%2Fserviciile-secrete-romanesti-pot-fi-listate-la-bursa-neagra%2F&h=ATOEv4mrlC9LcKhVVKhGnZuTWYPHBgJc8ZV-_R2jddo54C7_dUCoRNDsG7ynPxhiCkN6WnoosbvRd8e3jEDBs0I1OJUh0cZB_Z1Cv3ClAkk1RPyfSHGfj_M5KW3D3dRimWNqdzSio-axnScGkxfC_tOy4XrEOL6MTInbmRLsdaNp1CxvHSRbgrn73-7jrWov6PElyj6eSr4nXWr8x6ZzNiXoh2TUzHcRnB4-U9Vl9ujSA2eeuA

  6. A fost (mai este?) o conspiratie fara indoiala. Sefii serviciilor cu Basescu, cu procurorii…toti la ordinele lui Soros via CIA. Acum CIA a fost „calmata” de Tramp dar Soros a ramas si….demoleaza in continuare. Oricum : „Nu exista dreptate cu Basau in libertate” !

  7. Si in acest domeniu clujul excelează.Peste tot unde apar problemele cu legea clujul are felia lui pe care nu o întrece nimeni.Nu degeaba acest oraș se umfla ca o gogoașă pe banii celorlalți contribuabili.Autostrazi,stadion,sala,investitii in parcuri industriale,100000 de studenți și firme abonate la banul public.Exista un mare DAR.Cum se explica faptul că există coruptie numai în Regat si in ardeal nu.Oare nu sunt cam multi procurori din ardeal care iau banii de la bugetul de stat și iau masuri disproporționate?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.