
În vreme ce milioane de polonezi se îndreptau spre secțiile de vot, în amiaza zilei de duminică, serviciul secret ucrainean a decis să emită o avertizare cu privire la încercările Rusiei de a recurge la dezinformare pentru a slăbi unitatea internă a Poloniei.
”Kremlinul a inițiat operațiunea secretă Alter Ego (Doppelganger) pe fondul alegerilor din Polonia”, a scris serviciul de informații al armatei ucrainene, într-un mesaj postat pe Telegram. Serviciul secret de la Kiev a descris operațiunea drept ”o altă fază a războiului informațional împotriva societății europene” și a arătat că ”este una dintre cele mai ample campanii informaționale ruse împotriva țărilor UE și NATO”.
Agenția de informații spune că Rusia a creat siteuri și conturi social media care imită media occidentale și sunt folosite pentru a ”disemina dezinformare sub masca unor site-uri reale de știri”. Serviciul secret nu a oferit însă exemple concrete ale operațiunii ruse.
A adăugat că platforma X, a lui Elon Musk, a fost folosită, începând din luna martie, pentru ”a disemina mesaje false și manipulatorii” prin conturi care imită conturile alegătorilor reali și care sunt amplificate de fermele de boți.
Principalele tipuri de mesaje ar fi ”criticile la adresa sprijinului Poloniei pentru Ucraina, apeluri la ieșirea din UE, discreditarea politicilor premierului Donald Tusk”. ”În același timp, presa pro-rusă creează o imagine negativă a Ucrainei, spunând că este principalul factor care a creat ”haos” în politica poloneză. Asemenea acțiuni sunt parte dintr-o strategie mai amplă a Moscovei de a pune presiune pe tarile UE și NATO, pentru a le slăbi unitatea internă”.
În urmă cu o săptămână, ministrul de Interne al guvernului Tusk a declarat: ”Experimentăm o încercare fără precedent a Rusiei de a se amesteca în alegerile din Polonia”. El a spus că au fost vizate de către Rusia campaniile tuturor candidaților la prezidențiale. Premierul Tusk a spus că Rusia a vizat campaniile celor trei partide care alcătuiesc coaliția de guvernare. Pe fondul acestor avertismente, presa poloneză a amintit de anularea alegerilor prezidențiale din România, în decembrie 2024, când autoritățile au invocat imixtiunea rusă în favoarea candidatului Călin Georgescu.
Avertismentul serviciilor din Ucraina chiar in ziua alegerilor a venit după o campanie electorală poloneză deloc favorabilă Kievului.
Dacă este să ne uitam la campania prezidențială din Polonia, electoratul este și mai puțin liberal decât o arată rezultatele primului tur. Rafal Trzaskowski a avut o campanie destul de puțin axată pe valorile liberale. Pentru că sondajele arătau că întregul electorat basculează spre dreapta, primarul Varșoviei a început să critice programele pentru refugiații ucraineni, și-a retras din sprijinul arătat până de curând față de comunitatea LGBT. A condamnat pactul pentru migrație al UE, a susținut decizia guvernului Tusk de a suspenda dreptul a azil pentru imigranții care vin din Belarus și a sugerat că ar închide granița cu Germania, pentru a feri țara de alți refugiați.
În vreme ce candidatul liberal a bătut în retragere, conservatorul Nawrocki a dat senzația de constanță în campanie, gândită pentru a prezenta alegerile ca un referendum privind guvernarea Donald Tusk. Însuși liberalul Tusk a făcut pași înapoi față de retorica liberală și pro-europeană avântată cu care a venit la putere în 2023 și cu care a încercat să mobilizeze și electoratul din România, în mesajul transmis cu câteva zile înainte de alegeri. Tusk s-a arătat mult mai dur în ce privește migrația, ajutorul pentru Ucraina și culoarele pentru cerealele ucrainene scutite de taxe. Guvernul sau a respins recent propunerea făcută de trimisul american pentru Ucraina, Keith Kellogg, ca Polonia să furnizeze trupe pentru menținerea păcii în țara vecină.
Transformarea discursului liberal din Polonia va continua. Se apropie parlamentarele din 2027, iar liberalii pro-europeni au deja puțin timp la dispoziție pentru a se retrage din strategia lor care începe să semene cu ”Polonia First”.
Primul tur al prezidențialelor din Polonia a fost câștigat, cu 31,36%, de favoritul Rafal Trzaskowski, primarul liberal al Varșoviei, care are însă un avantaj de doar 1% fata de contracandidatul Karol Nawrocki, din partea Partidului conservator Lege și Justiție. Ecartul este mult mai mic decât cel estimat de sondajele de opinie. Cel mai îngrijorător pentru coaliția liberalilor și stângiștilor aflată la guvernare este că următorii doi candidate, ale căror procente însumate depășesc 20%, sunt reprezentanți ai unor partide situate și mai la dreapta spectrului politic față de formațiunea reprezentată de Nawrocki. Slawomir Mentzen, candidatul Confederației, a obținut 14,8% din voturi, iar Gregorz Braun (exclus din Confederația din cauza viziunilor sale extremiste și cunoscut în presa internațională pentru incidentul din Seim din luna decembrie, când a folosit un extinctor cu pulbere pentru a stinge o menorah evreiască) a obținut 6,34% din voturi.
Candidatul Szymon Holownia, din partea Polonia 2050, o formațiune de centru, a obținut 4,99%, iar doi candidați de stânga au adunat împreuna circa 9%. Prezența la vot, de peste 67% a fost cea mai mare înregistrată în primul tur al prezidențialelor în istoria post-comunistă a Poloniei.
Turul al doilea va avea loc pe 1 iunie. Holownia a anunțat deja că îl sprijină pe candidatul liberal în finala alegerilor. Candidații de stânga nu au anunțat încă o direcționare a voturilor, însă tind să susțină candidatura lui Trzaskowski.
Extrema dreaptă va decide alegerile. Mentzen și Braun sunt candidați anti-sistem, care se opun actualului guvern Tusk, dar s-au opus și fostei guvernări a partidului lui Jaroslaw Kaczynski. Este posibil ca ei să nu indice electoratului cum să voteze în turul al doilea. Însă unul dintre liderii Confederației s-a poziționat de partea candidatului conservator Nawrocki în seara votului: ”Al doilea tur poate fi câștigat de dreapta”, a scris el, după publicarea exit-pollului.
Conservatorul Nawrocki a recuperat surprinzător în fața favoritului liberal Trzaskowski. Partidul Lege si Justiție a mers pe aceeași strategie ca și în cazul candidaturii actualului președinte Andrzej Duda, alegând un personaj independent și puțin cunoscut. Nawrocki a trebuit să se prezinte alegătorilor, în vreme ce Trzaskowski, primar al Varșoviei, era un politician foarte cunoscut. Nawrocki, un istoric cu viziuni naționaliste aflat la conducerea Institutului Memoriei, a avut și dezavantajul lipsei de charismă. Iar ultima săptămâna de campanie a venit cu scandalul legat de proprietatea nedeclarată de Nawrocki asupra unui apartament din Varșovia și de acuzațiile că l-a neglijat pe proprietarul în vârstă care i-a cedat locuința în schimbul îngrijirii. În săptămâna decisivă a campaniei, miza politicii externe, a economiei si politicii sociale poloneze a trecut în umbra unui mic apartament din capitală. Pe de altă parte, autoritățile electorale au descoperit că mai multe conturi Facebook care au făcut campanie pentru candidatul guvernului au fost finanțate din străinătate, cu încălcarea legislației electorale.
Televiziunea publică și posturile private TVN și Polsat vor să organizeze dezbateri televizate cu cei doi candidați între cele două tururi. Trzaskowski a confirmat că va participa, în vreme ce confirmarea lui Nawrocki întârzie. Pe de altă parte, Trzaskowski a refuzat să participe la dezbaterile organizate înaintea primului tur de televiziunea conservatoare Republika.
Ucraina mai avertizează și pe albioneni ca cică rușii gata gata să-i atace cu o nouă rachetă..
Nu demult, polonezii,i-au reținut pe doi ucraineni care se găteau să saboteze ceva prin țară. Însă fără a avea ceva dovezi polonezii i-au identificat ca sunt spioni ruși..
Romania si Polonia au Servicii complet nepregatite , penetrate si necalificate .Jucarii cu care se ocupa cind rusii cind ukrainienii .
Germanii si francezii , olandezii si suedezii = singurii care pot face fata la ukrainieni si rusi.
ucrainienii au terminat cu treburile lor???? ba, vezi ca zele sta pe video cu mucifer. poate ia lectii de forare
In anii ce vin Europa intreaga va avea mari, mari, imense probleme cu acesti blestemati de ucrani ! La armamentul si banii care li s-au pompat, adaugind obraznicia, tupeul si agresivitatea care-i caracterizeaza, nu m-ar mira ca intr-o, buna zi sa se rasteasca pina si la chinezi ! Ca la americani i-am vazut toti „la lucru”, in Biroul Oval !
au avut multe intamplari „dragute” in anii ’40 asa ca stiu cine sunt vecinii…si se pare ca este reciproca simpatia…
Kievul se amesteca în alegerile din Polonia prin inducerea fricii-vin rusii,ca la noi….
@paul,asta doar in capul tau sec.
https://www.euronews.ro/articole/rusia-se-amesteca-in-alegerile-din-polonia-ingerinte-prin-atacuri-informatice-si
@Ghita.Marghita invata Istoria Europei si apoi comenteaza ce scrie altul…cei doi polonezul si ukraineanu au multe si marunte povesti…asa ca nu te amesteca daca ai demnitate si ai vrea ca in locuinta ta sa fii respectat, daca esti sluga sigur te supui daca esti demn nu accepti amestecul altui stat in tara ta…
Paul…observa…
Ghita
Marghita
Kievul se amesteca în alegerile din Polonia prin inducerea frici-vin rusi,ca la noi….