Avertisment: Un Euromaidan în Moldova?

Republica Moldova riscă să ajungă în situația Kievului din 2014, când la putere se afla fostul președinte Viktor Ianukovici și au existat violențe, consideră primarul ales Andrei Năstase, al cărui mandat a fost invalidat de instanțe, relatează Cotidianul.md.

El a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că își dorește ca protestele să se desfășoare pașnic, iar guvernarea să asculte de solicitările cetățenilor, dar și de pozițiile partenerilor de dezvoltare.

„S-a văzut că reacțiile vehemente, le-aș putea numi așa, sau reacțiile destul de prompte ale partenerilor noștri de dezvoltare, ale instituțiilor europene, ale celor care au investit în democrația din Republica Moldova în speranța că într-o zi vom avea stat de drept, au investit aici bani grei, pe care i-au furat oligarhii, ei au făcut tot ce este normal să facă. Pentru că ei vin din lumea civilizată, ei vin cu mesaje civilizate, cu mesaje democratice. Ei nu vor apela la mijloace la care apelează cealaltă parte a lumii – la război, la tancuri, la altceva. Ei au venit cu niște mesaje cât se poate pe înțelesul tuturor. Din păcate, se pare că oligarhia, care este de sorginte sovietică, de sorginte comunistă, nu a înțeles exact mesajul și a hotărât să calce în picioare votul popular. Iar pentru lumea civilizată asta este foarte și foarte grav”, a spus Năstase.

Primarul ales a afirmat că în actualele condiții există pericolul ca lucrurile să degenereze.

„Da, este grav și furtul unui miliard, și a două, și a trei. Dar miliardul se întoarce sau se mai face, însă atunci când calci peste democrație, atunci când calci peste voința populară, asta este foarte și foarte periculos. Este foarte și foarte riscant. Iar noi, într-adevăr, riscăm să ajungem într-o bună zi în situația Kievului, în situația Kievului de pe timpul lui Ianukovici. Pentru că așa a fost atunci – a fost ignorată voința populară, s-au făcut legi strâmbe care mai apoi știți cu ce s-au soldat”, a declarat acesta.

El a mai spus că violențe și-ar dori chiar Vladimir Plahotniuc, liderul PD.

„Eu tare nu-mi doresc ca în Republica Moldova să se mai verse vreodată sânge. Am făcut tot ce mi-a stat în puteri pe parcursul a trei ani de zile să evităm un nou 7 aprilie pe care ni-l punea la cale Plahotniuc în mai multe rânduri. Și vă dau doar două exemple – 4 octombrie 2016 și 24 aprilie 2016, atunci când s-a făcut „coridorul morții” la GBC și ne așteptau acolo să trecem peste niște cordoane formate din fete și băieți de 20-21 de ani, ca mai apoi să se dea foc la niște autobuze cu rezervoarele pline…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

1 Comentariu

  1. greaua mostenire, din nou puneţi vina pe comunişti! mai bine ati investi in educatie( nu in scoală- şcoala nu educă). mama care te creste te educă, tatăl care te apără te educă, teatrul te educă, căsătoria te educă, sportul te educă, stagiul militar te educă, sărbătorile te educă, religia te educă. individualismul nu te educă, a fi educat înseamnă aţi cunoaşte rostul şi a coabita în armonie cu lumea , inclusiv cu natura. adică bun simţ. banii şi prosperitatea nu educă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.