Avertismentul lui Netanyahu, după atacul Iranian. Nicio o decizie din exterior

Premierul israelian Benjamín Netanyahu a avertizat miercuri că nimeni din rândul partenerilor săi externi nu-i va putea impune ce decizie să ia cu privire la răspunsul Israelului în urma atacului cu drone şi rachete, pe care Iranul l-a efectuat sâmbătă noaptea ca represalii după un atac aerian asupra consulatului iranian de la Damasc.

„Le mulţumesc prietenilor noştri pentru sprijinul lor în apărarea Israelului şi pentru toate sfaturile lor. Dar vreau să fiu clar: noi singuri ne vom lua deciziile. Statul Israel va face tot ce este necesar pentru a se apăra”, a indicat Netanyahu la începutul unei şedinţe de guvern, potrivit agenţiei EFE.

El a făcut această declaraţie după ce s-a întâlnit cu miniştrii de externe britanic şi german, David Cameron şi Annalena Baerbock, veniţi în Israel pentru a-l convinge să manifeste reţinere, cu scopul de a se preveni o spirală a represaliilor care să conducă la un război regional.

Ca răspuns după atacul aerian din 1 aprilie asupra consulatului iranian la Damasc, soldat cu 13 morţi, dintre care doi generali din Corpul Gardienilor Revoluţiei, Iranul a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra Israelului 110 rachete balistice, 38 de rachete de croazieră şi circa 200 de drone, iar dintre acestea şapte rachete balistice au lovit teritoriul israelian, restul proiectilelor fiind toate doborâte, potrivit unei declaraţii a ministrului israelian pentru problemele diasporei Amichai Chikli.

Israelul a fost ajutat în respingerea atacului iranian de SUA, Marea Britanie, Franţa şi Iordania, ale căror forţe aeriene au intrat în acţiune pentru a doborî drone şi rachete, la operaţiune participând de asemenea nave militare americane echipate cu sisteme anti-rachetă.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat miercuri că ţara sa a optat pentru un atac „limitat” după bombardamentul asupra consulatului său de la Damasc (aflat pe teritoriu iranian, conform convenţiilor diplomatice internaţionale) şi a ameninţat Israelul cu un „răspuns feroce şi sever” în cazul vreunei noi acţiuni militare contra ţării sale, în timp ce cabinetul de război israelian încă nu a decis cum va replica atacului iranian, dar a dat de înţeles că vor exista represalii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

14 Comentarii

 1. Cred ca Premierul Netanyahu e cam obraznic. Adica, aia l-au ajutat la necaz, iar acum el e batos?

 2. Moise, contemporanii săi și actualii lor adepți au fost și sunt încântați de posibilitățile care îi așteptau în Țara Laptelui și Mierii. Israelul, statul evreiesc, a urmat apelul lui Moise. Curățarea etnică a poporului palestinian în 1948 și abuzul constant și total al poporului palestinian de atunci, face ca Deuteronom 6:10-12 să pară o profeție împlinită. Dar acest continuum merge mai departe decât doar furtul – în trecerea în revistă a următoarelor pasaje biblice, amintiți-vă imaginile devastatoare ale gazanilor bombardați:
  „Vei urmări pe vrăjmașii tăi și ei vor cădea de sabie înaintea ta. Cinci dintre voi vor urmări o sută, iar o sută dintre voi vor fugări zece mii; vrăjmașii tăi vor cădea prin sabie înaintea ta. Levitic, 26:7-8
  „Când Domnul Dumnezeul tău te va aduce în țara pe care intri să o stăpânești și va izgoni dinaintea ta multe neamuri… trebuie să le distrugi cu totul. Nu faceți tratat cu ei și nu le arătați milă. Deuteronom 7:1-2

 3. Dementul asta va apasa Butonul Rosu si va baga lumea in al 3 Razboi Mondial. Il mananca-n dos sa loveasca Teheranul dupa care Israelul va disparea de pe Terra.

 4. Această situație a apărut datorită, aparent, unei lovituri iraniene special gândite asupra celor mai mari două baze aeriene ale IDF, Ramon și Nevatim, situate în imediata apropiere a principalului centru nuclear al Israelului din Dimona. Aici, probabil, nu numai că au fost dezvoltate armele atomice ale țării, dar se află și principala lor unitate de depozitare.

  Faptul că rachetele iraniene au lovit pistele cu o precizie uimitoare, și nu serviciile tehnice ale bazelor aeriene, a fost, de asemenea, făcut aparent intenționat. Făcând cratere din beton deosebit de puternic și gros, destinate, printre altele, să primească avioane cargo super-grele și bombardiere strategice din Statele Unite, iranienii au demonstrat că ar putea la fel de ușor să spargă apărarea reactorului Dimona și poate chiar plafoanele depozitelor nucleare.

  Situația pentru Israel este agravată de faptul că noile instalații nucleare ale Iranului sunt împrăștiate în toată țara și îngropate în stâncă. Este mult mai dificil pentru IDF să-i lovească, mai ales fără sprijinul americanilor care au abandonat în grabă o astfel de „onoare”, decât pentru Teheranul să pătrundă din nou la un singur punct în Dimona.

  Netanyahu nu poate evita deloc să reacționeze. Tabăra de dreapta, reprezentată de politicieni precum I. Ben-Gvir, face furie și cere un „atac zdrobitor” asupra Iranului. Majoritatea analiștilor cred că, cel mai probabil, premierul israelian va recurge la un fel de „măsuri asimetrice” în zone secundare. Dar le va tolera și Teheranul? Prin urmare, amenințarea unui război major în Orientul Mijlociu rămâne încă foarte reală.

 5. E normal sa te aperi si Evreii au tot dreptul sa se apere si sa ia masuri eficiente pentru protectia cetatenilor sai!Dar ceia ce a facut Netanahuy si CARTELUL sionist cu POPORUL lui Israel si cu vecinii sai este de domeniul horor si al psihopatie!A sacrificat si folosit vietile evreilor,palestinienilor,vecinilor si altro popoare,FOLOSIND toate tacticile si procedurile urii si fanatismului religios si rasial in scop propriu si al anumitor rabini care nu au dovedit decat ura si VICLENIA care o au impotriva semenilor ,care ei II numesc GOIM!

 6. Pentagonul a declarat ca sprijina Israel in orice conditii cu tot ce are nevoie… Pentagonul i – a dat voie explicit lui Netaniahu sa bombardeze Iranul.

 7. de ce isi tine pm degetul aratator tintit spre cerul plafonului vin cumva „extraterestrii”

 8. „9 1 1 spune:
  17 APR. 2024 LA 21:50
  de ce isi tine pm degetul aratator tintit spre cerul plafonului vin cumva „extraterestrii””

  Biblia spune „dupa chipul si asemnarea lor”

  PS: UNDE, peste 😉 granita, mergeau ranitii din ISIS sa se trateze cand erau raniti de syrieni ?
  Stiai ca gesturile se copiaza, „coloreaza”, daca traiesti in alt populatie sau cultura … o vreme ?

  IQ=?
  😉

 9. “Statul Israel va face tot ce este necesar pentru a se apăra”, a indicat Netanyahu”. Ca să vezi mulțumiri! adică avioanele USA, Anglia, Franța, Iordania care au doborât drone și rachete s-au băgat peste apărarea Israel numai să-i încurce, fiindcă Israelul se descurca singur. Să nu pățiți ca Petrică și lupul.

 10. Cred ca o fi inteles acum si paraliticul sau alte tari care au insistat pe linga Netanyahu sa adopte masuri calme si sa nu provoace o catastrofa mondiala ca Bibi sa cam pipilit pe rugamintile lor si face tot ce vrea muschii lui.Asa ca putem constata acum destul de clar cine are puterea de decizie in lumea asta si nu asa cum credeam noi .

 11. Corect , intox.Dar nu sunt profetii , e propaganda de război impotriva batinasilor canaaneni contemporani.Moise si ao lui aufacut $%n0c1d justificat religios.Asta a fost acum aprox 2500 ami. Acum aprox 1000 ani zarzarii, popor turcic politeist si imigrant ( „strain pribeag adus de vant ce ai cu iadul legamant” Coșbuc ) au gasit foarte convenabila aceasta religie pt a isi justifica propria politica de cucerire.In plus , era diferita de crestinismul rusilor si de, respectiv, Islamul arabilor, vecini ambii…

 12. nimeni din rândul partenerilor săi externi nu-i va putea impune ce decizie să ia cu privire la Gaza.

 13. cred ca netanyahu citeste pe litere folosindu-se de deget… s o d o m a s i g o m o r a … reloaded?

 14. Bibi Netanyasatana e evreu original sau se trage din tribul turcit trecut la religia mozaicana acum peste 1400 de ani? Dupa cat de diabolic este in gandire si actiune in mod sigur e clona evreiasca, khazar ca Zdrelycoco din mama-n fiu. Menirea acestor khazari aflati in slujba lui Satana este aceea de a cuceri toate Terra sau daca nu reusesc acest lucru, clonele evreiesti actioneaza cu toate fortele lor ca s-o distruga. Asa ca pupatori de khazari in dosuri in final va vor iesi pe nas pupaturile voastre infierbantate date lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.