Avertismentul lui Nicușor Dan: „Pot să dispară”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri, că sute de hectare de spaţiu verde din Bucureşti pot să dispară dacă Parlamentul modifică Legea spaţiilor verzi aşa cum s-a propus în comisiile de specialitate.

„Sute de hectare de spaţiu verde din Bucureşti pot să dispară dacă Parlamentul modifică azi legea spaţiilor verzi: bucăţi de parcuri (Tineretului, Herăstrău, Plumbuita, etc.), spaţii verzi de lângă blocuri, maluri de lac, spaţii verzi din zone protejate (Modrogan 1, Kiseleff 45, Primăverii 1, etc). Sunt dezvoltatori care au cumpărat ştiind că e spaţiu verde, au încercat să construiască şi instanţele i-au oprit. Proiectul de azi spune că dacă nu sunt expropriaţi în 12 luni pot să construiască. Dar, Primăria nu are 4-5 miliarde de euro ca să-i exproprieze”, a scris primarul general, pe Facebook.

Comisia pentru mediu a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, mai multe amendamente la proiectul privind modificarea Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a susţinut, la rândul său, că aceste prevederi „dau liber la construit blocuri” pe spaţiile verzi.

Miercuri dimineaţa legea urmează să intre în dezbaterea Comisiei de administraţie, apoi ar urma să ajungă în plen, la votul final.

„PSD şi PNL permit construcţiile pe spaţiile verzi din centrul oraşului, cu o promisiune că primăriile vor crea spaţii verzi în alte locuri, în 2 ani. În 12 luni, dacă primăriile nu fac exproprieri, orice spaţiu verde aflat în proprietate privată îşi pierde statutul de spaţiu verde. Au redus standardul de spaţii verzi în construcţii de la 30% la 20%. ‘Obligaţia’ de a asigura accesul liber la spaţiile verzi se transformă într-o ‘opţiune'”, a scris Moşteanu, pe Facebook.

Reţeaua pentru Natură Urbană a solicitat deputaţilor PNL şi PSD să respingă amendamentele pe care le-au iniţiat la Legea spaţiilor verzi, arătând că acestea au fost „votate fără dezbatere reală” şi vor da posibilitatea de a se construi pe spaţii verzi private şi retrocedate.

Fundaţia Eco-Civica a anunţat un protest pentru miercuri dimineaţa, în Parcul Izvor, împotriva amendamentelor propuse la Legea spaţiilor verzi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Nicusor I „Avertizoru” se plange de fapt ca pierde „comanda la mine” . Adica nu mai da doar el autorizatii, cui si cand vrea el.

  2. Într-o colonie bananieră era firesc să te sufoci sub betoane de proastă calitate de tip „residence” vândute unor maimuţoi la preţuri de cinci ori mai mari. Aerul curat, spaţiile verzi şi oraşele cu infrastructură sunt pentru ţările civilizate, nu pentru papuaşi. Aici poporul sămânţar votează şoşoacă, ştoacă, ştiucă, ciucă, ciucu, ciurucu, ciubucu, ciolacu şi ciutacu…

  3. Primarul are dreptate. Bucurestiul un oras de campie, secetos, prafos, poluat, cu canicula ce are nevoie de spatii verzi. Dar mafiotii imobiliari nu vor decat bani nu sanatate si civilizatie urbana.

  4. Vorbește mucușor, ăla de a scos arborii plantați la piata unirii de negoiță, chiar și palmieri fiind. Un prost care nu face nimic, dar nici pe alții nu-i lasă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.