„Avertizorul cel bun“ și „Turnătorul cel rău“

Pe când românii se pregăteau să înceapă împodobirea pomului de Crăciun, Parlamentul trădării naționale a mai bătut un cui în coșciugul neamului adoptând o lege prin care a instituționalizat, oficializat, încurajat, protejat și, de-a dreptul, glorificat delațiunea și delatorii.

Nu este vorba despre cei care întâmplator devin martori ai unei ilegalități și alertează autoritățile, ci despre o întreagă populație chemată și organizată spre a-și supraveghea semenii și a-i preda de îndată aparatului represiv al statului pe toți cei pe care îi suspectează de intenții necurate. Altădată numiți cu dispreț “turnători”, “ciripitori” sau “sifoane”, aceștia primesc acum numele onorant de “avertizor de integritate” și constituie o “poliție morală secretă” cu caracter de masă exonerată de orice răspundere pentru consecințele dăunătoare ale exceselor sau abuzurilor sale.

“Avertizorii de integritate” sunt iudele statului polițienesc eșuat. Ei sunt garanții dezintegrării sociale și avertisment al decesului națiunii.

Câțiva apărători naivi ai legalității, gata a oferi statului polițienesc funia cu care să fie spânzurate libertățile lor, ne îndeamnă, însă, să nu confundăm “avertizorul de integritate” cu „turnătorul”. “Turnătorul” ar fi exclusiv un complice care schimbă tabăra din motive personale condamnabile moralmente, în timp ce “avertizorul” e un om cinstit care vede pregătindu-se ilegalitatea/imoralitatea și vrea sa impiedice înfăptuirea ei.

Din păcate, asemenea distincții se pot face numai în teorie. În practică, încercarea de a le aplica se dovedește utopică, departajarea între “avertizorul cinstit” și “turnătorul odios” neputându-se face; cel puțin nu înainte ca efectele criminale ale substituirii insesizabile a celui dintâi de către cel din urmă să se consume.

Toți cei care au încercat în istorie apelul la asemenea “avertizori”, respectiv la instituția “turnătorilor pioși” și la cea a “turnătoriei în interes public, au ajuns să constate că “preacinstiții avertizori ai statului” nu erau decât fie niște escroci care raportau infracțiuni închipuite pentru a scăpa de concurenți, fie psihopați frustrați dornici să se răzbune pe cei pe care îi considerau responsabili pentru nefericirea lor.

Poliția cetății trebuie asigurată de polițiști, fie ei și sub acoperire. Există, desigur, și denunțatori privați dar intervenția lor trebuie primită cu circumspecție, iar denunțul calomnios trebuie aspru pedepsit. Există și martori “protejați”, dar ei sunt cei care au asistat la comiterea unei infracțiuni, iar nu cei care umblă să caute infractori, reali sau potențiali deopotrivă. Cei din urmă se transformă adesea din “agenți ai legalității” în “agenți provocatori” (de ilegalități).

Când se recurge cu caracter instituțional și ca practică generală la ceilalți cetățeni pentru a face treaba poliției descoperind delincvenți, actuali sau viitori (sic!) coeziunea cetății este distrusă sub efectul suspiciunii și terorii generalizate, iar statul democratic se transformă în stat polițienesc.

Republica venețiană a fost devastată de experiența încurajării cetățenilor la delațiune devenită faimoasă sub numele La bocca della verita.

Numai naivii cred în distincția dintre “avertizorul bun” și “turnătorul rău”. Nu există nici un singur exemplu în istorie care să demonstreze că această distincție este fezabilă și funcționează. Nu tot ce zboară se mănâncă.

Repetând procedeul nu putem obține decât același efect. A crede altfel este definiția imbecilității. De astă dată o imbecilitate sinucigașă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 46

27 de Comentarii

 1. Nu mă mir că nimeni nu se miră. Doar se știe că în colonie se copiază modelul metropolei. Iar la americani colaborarea cu „organili” constituie motiv de mândrie și laudă. Până la urmă, nu e rău. Mai bine să fie societatea plină de avrtizori decât de criminali/hoți. Nenorocirea este că acolo unde toată lumea colaborează cu organili, tot acolo sunt și cele mai multe crime.

 2. Adică ce înțelegem noi? Că nenorociții de jurnaliști britanici, lucrând sub o acoperire, se descalifică iremediabil și sunt expuși etern oprobiul public, pentru că au confundat șpagă cu taxa de lobby. Evident că a fost un abuz fără seamăn! Cele mai blânde apelative nu pot fi decât escroci și psihopați, așa cum ne dăscălește autorul.
  Și iarăși modesta intrebare: Dumneavoastră ați făcut parte din ceea ce numiți „Parlamentul trădării naționale” sau ați fost într-un turn de fildeș, deasupra oamenilor și vremurilor? A răspunde onest la o asemenea întrebare, nu s-ar califica, în mod sigur, drept „imbecilitate sinucigașă”.

 3. Tine de caracter, la grădiniță și școala primară era Pârâciosul. Acum știu că in liceu erau deja turnători nu numai la dirigintă ci și securitate. Sigur și în facultate. Toți au avut parcursuri performante în viață deși ca elevi erau la coada clasei! În institutul de cercetări miniere unde am lucrat era decretat: Cine are studii superioare trebuie să de salar incă la minim 3 studii medii. Cu timpul am descoperit că deși aveam să le dăm de lucru 25% din timp, când gândeai sau proiectai ei stătea dar ne supravegheau și turnau la securistul care răspundea de institut. Eram 180 studii superioare și până la 800 rămân peste 600 studii medii. După distrugerea mineritului și a cercetăriidupă în anul 2000 cei 600 au căzut în picioare. Securitatea a avut grijă de ei. Deci domnule Severin turnătoria a fost din toate timpurile sursă de prosperitate și supraviețuire. Știți bine că în democrațiile consacrate pe care încercăm să le copiem vecinii se toarnă la poliție într-o veselie. După această lege va veni alta care le va da pensii speciale pentru risc și însănătoșire României din UE și NATO.

 4. Este pur si simplu nebunia bolsevismului, experimentata in uniunea sovietica la inceput.
  In timp, initial prin stimulente, din ce in ce mai vitale, TOTI vom avea obligatia sa devenim avertizori.
  Iar delatiunea nu doar ca va deveni obligatorie ci si periodica.
  Vom scrie fiecare un raport pe mail saptamanal. Daca n-ai nimic de raportat vei primi AUTOMAT, by default, o invitatie la sediu. Unde vei sta indefinit ‘PANA ITI AMINTESTI TU CEVA’.
  Necompletarea te retrogradeaza AUTOMAT in categoria de suspect provizoriu fara drepturi, cu cetatenia suspendata. Si implicit fara venitul ZILNIC garantat.
  Si pentru a usura lucrurile un ofiter va exercita si functia intermitenta de mentorat civic personalizat.
  Lui ii vor fi adresate rapoartele. Si doar el ne va putea pazi de abuzurile inerente ale algoritmilor impersonali.
  Raportul-delatiune va fi SLUJIREA, se va substitui confesiunii. Si ne va elibera de PACATUL DE A FI NOI INSINE.
  Nu cine stie ce informatii vor fi importante ci tocmai acest exercitiu reluat ad infinitum, al rastignirii. Cand nu vei mai avea ceva de povestit despre altii, vei putea spune lucruri inspaimantatoare si despre tine.
  Mentorul ofiter va fi practic singura noastra INTERFATA SOCIALA intrucat intalnirile cu el vor fi singurele noastre momente sincere, deci memorabile, DE CONSTIINTA. Zambetul lui va fi binecuvantarea care iti va dizolva anxietatea cronica.
  Iar in rest viata ne va fi extrem de ordonata intrucat, volens nolens, SE VA RITUALIZA total.
  CU TOTII VOM FI SECURISTI SI VOM FI FERICITI!

 5. Unde esti Machiavelli ? Si sa nu uitam pe cel dintii : Biclis . Turnator sinonim cu tradator. Tradator al colegilor , prietenilor si nu in ultimul rind ,familiei . Iar dupa ei-nu mai am cuvinte….

 6. Avertizorul de Integritate se definește obligatoriu progresist, lgbtiqist, trotinetist cu rucsacul intesat de aparatura de înregistrare. El intotdeauna va ieși în strada sa protesteze împotriva interesului național și împotriva unor politicieni care vor binele tarii. Răspund la orice comanda gradata, fac din minciuna adevăr și din distrugerea unor vieții titlu de glorie.
  PS. Unei colege care urma sa plece în URSS, in 86, i s-a spus franc în fata ca dacă nu semnează un contract de colaborare cu Securitatea nu i se va aproba cererea de plecare. Și, ea, asemeni tinerilor de azi care s-au vaccinat ca sa poata călătorii, întra la moll, restaurante a acceptat. La finele lui 90 a fost chemata la sediul securității din oraș și i s-a sugerat sa-si reia activitatea. A refuzat. Va imaginați câți au continuat sa lucreze și după. Asa ca nimic nou sub soare, numai ca acum sunt cetățeni onorabili, mandria societății. Ei vor deveni adevăratele modele în evoluția omului nou, transumanist. Mama ce trai pe prostituate si prostituati intelectial, mizerii umane, jeguri. O ocazie deosebita de a-si dovedi ca sunt cetățeni de nădejde ai patrie și ca de integritatea lor va depinde viitorul ei luminos. Cred ca nu ar strica ca în centrul Bucureștiului și în fiecare localitate sa se ridice un monument închinat avertizorului anonim de Integritate. Ar fi încununarea parsivitatii ridicata la rang de valoare morala. Nevoia de libertate nu are limite în manifestare!!, după cum trecerea de la respect la dispreț s-a’renuntat la orice prag.

 7. Nici macar bolsevicii nu au legalizat turnatoria.ue e peste uniunea sovietica.din punctul meu de vedere roexit e singurul lucru pe care-l mai putem face.eu sunt satul de toate mizeriile care vin de la aceasta ue.

 8. o observatie buna…si un adevar…
  inca un cui in cosciug…pentru societatea romaneasca
  sorgintea e tot bolshevic – idealista si in comunism era incurajata delatziunea inca dib scoala primara
  nu era insa legiferata ca acum…
  cind incepi sa cunosti oamenii te vei indragosti de un ciine

 9. La ce securism desantat este practicat in societatea romaneasca la nivel institutional si numai palaria asta cade ca o pleasca pentru securisti pentru visul lor umed de decenii – sa controlam tot ca doar asa contracaram. Dar nivelul de prostie imbecila din structuri cum reusim sa il combatem vreodata in secolele ce vin? Are cibrva antidotul?

 10. Pai in cazul asta toti care au avut probleme datorita faptului ca in perioada comunista au fost informatori ,turnatori ,sifonari ,sa fie reabilitati si despagubiti pt. tot ce li sa facut de statul roman,daca acum exista legalizata aceasta ocupatie.

 11. Prostrocratia romaneasca e Pandemica .

  Generatiile PRO , FaceBook si brucseleza cred , cu siguranta , ca ” torna fratre ” = toarna-l pe fratele tau

  fapt care se si intimpla .

 12. petrov jubileaza: va fi reabilitat si despagubit, doar era avertizor de integritate la navrom

 13. Domn profesor, ce parere aveti de cei care ne tin noua rromanilor lectii de democratie ca Olanda? aia care azi inainteaza de la Internele lor un proiect de lege care da posibilitatea interzicerii partidelor parlamentare care sunt acuzate de „subminarea democratiei”? Parca voi astia cu „valori europene” guitati ca alte state autoritare/dictaturi „e” rele ca au doar un partid doua, dar UE e pe drumul spre partidul unic al WEF. Mai ramane sa interzica si religia. Apropo, aia de la WHO se gandesc sa modifice actul fondator si statutul lor, misiunea lor de a asigura sanatatea sa NU mai contina obligatia de a o face respectand demnitatea umana, drepturile omului, etc. Pe acelasi model de schimbare a vocabularului si definitiile pe care le fac toti tiranii care nu pot sa-si impuna ideiile cretine, cum au facut si cu definitia vaccinului, care a fost schimbata de 3 ori in ultimii 10 ani ca sa acopere farsele companiilor farmaceutice.

 14. Acesta e modelul american: toarna tu ca sa scapi! Baga pe altul la apa si te scot pe tine… Iar procurorii au mijloace de intimidare/amenintare/santaj nelimitate. Alta mizerie importata de peste ocean cu ochii inchisi.

 15. Si oficializata si la negru turnatoria functioneaza exact la fel. Iar turnatoriile indiferent ca se obtin oficial sau la negru au aceeasi valoare fiind provocate. Nimeni nu se face turnator de buna voie ci doar in urma unui santaj. Santaj care are intotdeauna ca autor securitatea. Severin se ‘ingrijoreaza’ inutil.

 16. Cand vorbesti de prostcrocatie pari a te simti in elementul tau? Poate esti capabil sa explici care este legatura cu turnatoria. Sau inca nu a tinut domn profesor (nu Severin) un curs pe aceasta tema?

 17. Eu nu cred că ar trebui să ne îngrijorăm.
  Apariția acestei legi este doar încă un punct bifat în to do list.
  Închipuiți-vă ce eficiență mai are turnătorul, când telefonul propriu spune totul despre tine? Pe unde ai fost, cu cine și cât ai vorbit. Care ar fi profilul tău psihologic în funcție de jocurile pe care le joci în metrou.
  Deci, eficiență forte scăzută și plată pe măsură pentru turnător. Credeți cumva că noile convingeri naționale sunt pe gratis? Să avem pardon.
  Poate doar la „elite” să funcționeze, dar acolo se lucrează profesionist, cu acoperiți foarte bine plătiți.
  Iar ca să vorbești de stat polițienesc, ar trebui, în primul rând, să ai poliție. Ori, nu e cazul în România.

 18. TURNATORI ! Inainte…marsh.Eu stiam ca austriecii se turnau intr-o veselie….uite ce a facut vecinul…uite ca vecinul meu are 2 case si 2 amante…! Si ? Pai vreau si eu !

 19. E din ce in ce mai rau, dar daca tine ei merg mai departe! Pe fondul „eu nu am nimic de ascuns!”, pentru ca oricum i-a lasat Statul fara NIMIC ca sa traiasca parazitii ca Ciolacu, Ciuca , Ursula……. !

 20. Degeaba, fara o pensie speciala nu veti mai avea si alti turnatori decat pe cei care ii aveti si acum!

 21. Iubesc turnatoria, dar il urasc pe turnator ! Toti „bubosii” scriu despre ceilati, fara sa se numeasca.

 22. Daca nu exista securisti,turnatul devine o gluma.Iar daca societatea are totusi nevoie de „actiuni secrete”atunci evaluarea eficientei trebuie sa o faca si natiunea nu sa monopolizeze .statul’rezultatele servitorilor secreti.

 23. Babe bolnave, delatiunea nu foloseste la ceva. Servim … masa, la popota, sa ne facem ca muncim.

 24. Las-o balta , Adriene ! Ca nu toti ne vom transforma in turnatori , delatori , securisti , etc, etc. ! Dar este evident ca intr-un stat de drept , cind un cetatean are cunostinta ca un alt cetatean ( chiar seful lui este tot un cetatean ) a savirsit o infractiune , are obligatia sa anunte organele in drept ! Se apara pe el si pe familia lui , dar si societatea in ansamblu ! A ceasta obligatie este si in CODUL PENAL ! PS- Gresesti daca crezi ca cei ce intra pe acest site sunt corupti ( si deci de acord cu tine ) sau prosti si neinformati !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.