Avioane AWACS, în Lituania. Activităţile militare rusești, supravegheate

NATO a anunţat joi desfăşurarea temporară a unor avioane de supraveghere AWACS la baza Siauliai din Lituania, pentru a monitoriza activităţile militare rusești în apropierea frontierei Alianţei Nord-Atlantice, transmit agențiile de presă EFE și Agerpres.

Alianţa indică într-un comunicat că primul din cele două avioane prevăzute pentru această misiune a sosit joi la baza aeriană lituaniană. „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a făcut să fim mai atenţi asupra mediului de securitate din regiunea Mării Baltice”, a declarat purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White.

Avioanele AWACS pot detecta avioane şi rachete la sute de kilometri distanţă, ceea ce le face să fie o  capacitate cheie de avertizare timpurie pentru NATO, a explicat acesta. „Este o contribuţie importantă la securitatea noastră comună”, a concluzionat el.

Ca răspuns la războiul Rusiei în Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică şi-a consolidat prezenţa aeriană în partea de est a Alianţei, folosind avioane de luptă, avioane de supraveghere şi avioane-cisternă.

În urma atacurilor cu drone ruseşti în apropierea teritoriului NATO, SUA au trimis săptămâna trecută patru avioane de luptă F-16 suplimentare în România pentru a consolida misiunea de supraveghere aeriană a NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.