Avocatul Poporului, anchetă la o primărie și Prefectură

Avocatul Poporului face o anchetă la Primăria localității Ovidiu și Prefectura județului Constanța, în legătură cu nerespectarea prevederilor unei hotărâri judecătorești de reconstituire a dreptului de proprietate al unei persoane.

Potrivit unui comunicat al Avocatul Poporului, a fost începută o anchetă la Primăria orașului Ovidiu și Prefectura Constanța, ce vizează posibila încălcare a art. 44 și art. 52 din Constituția României privind dreptul de proprietate privată și dreptul persoanei, privată de o autoritate publică.

Conform sursei citate, ancheta Avocatului Poporului este urmarea unei petiții prin care o persoană semnala faptul că, deși a efectuat nenumărate demersuri la Primăria Ovidiu, această autoritate refuză punerea în aplicare a dispozitivului hotărârii judecătorești prin care se stabilea reconstituirea dreptului său de proprietate.

„Prin sentința civilă nr.20297 din 8 decembrie 2009, pronunțată de Judecătoria Constanța, în dosarul nr.10557/118/2008, instanța a obligat Comisia Locală Ovidiu pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Pământului, Primarul orașului Ovidiu și Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Pământului Constanța, să reconstituie în favoarea petentei, în calitate de moștenitoare, dreptul de proprietate pentru suprafața de 1,75 ha teren arabil, în natură pe vechiul amplasament, dacă nu a fost atribuit în mod legal altor persoane. În dispozitivul hotărârii se precizează că, în cazul în care restituirea în natură pe vechiul amplasament nu este posibilă, retrocedarea să se facă prin compensare cu alt amplasament liber și numai în cazul în care retrocedarea nu este posibilă din motive obiective, să se acorde despăgubiri în echivalent”, se arată în comunicat.

Potrivit Avocatului Poporului, Comisiei de fond funciar și Primarului orașului Ovidiu le revenea obligația expresă de a întreprinde demersurile și formalitățile pentru reconstituirea dreptului de proprietate și de a înainta propunerea de reconstituire către Comisia Județeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.