Banca Centrală Europeană intervine pentru reducerea inflației

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, decizia de majorare cu 0,50% a dobânzii de referinţă, în cadrul eforturilor de reducere şi stabilizare a inflaţiei în zona euro.

„Astăzi, în conformitate cu angajamentul puternic al Consiliului Guvernatorilor în sensul mandatului de stabilizare a preţurilor, Consiliul Guvernatorilor a luat decizii-cheie pentru a se asigura că inflaţia revine la ţinta de 2% pe termen mediu. Consiliul Guvernatorilor a decis să majoreze ratele dobânzilor-cheie cu 0,50% şi a aprobat Instrumentul de Protejare a Transferurilor (TPI). Consiliul Guvernatorilor a considerat că este adecvat să facă un prim pas spre normalizarea ratelor dobânzilor de referinţă mai mare decât semnalase la şedinţa precedentă. Această decizie se bazează pe noua evaluare a Consiliului Guvernatorilor referitoare la riscurile inflaţiei şi la susţinerea consolidată oferită de Instrumentul de Protejare a Transferurilor pentru transpunerea în mod eficient a politicilor monetare”, anunţă Banca Centrală Europeană (BCE), într-un comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

În şedinţa anterioară, din iunie, Banca Centrală Europeană (BCE) anunţase intenţia de majorare a dobânzii de referinţă cu 0,25%. Însă BCE a dispus majorarea principalelor dobânzi cu 0,50%, în contextul persistenţei riscurilor inflaţioniste. „Astfel, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 0,50%, 0,75% şi 0,00%”, precizează BCE. Aceasta este prima decizie de majorare a dobânzilor de referinţă în zona euro aplicată după anul 2011.

În iunie, rata inflaţiei în zona euro a atins nivelul de 8,6% în raport cu aceeaşi perioadă din 2021, potrivit datelor Oficiului UE pentru statistică (Eurostat).

„La următoarele şedinţe ale Consiliului Guvernatorilor, vor fi necesare noi normalizări ale dobânzilor de referinţă. (…) Viitorul parcurs al politicii dobânzilor va fi în continuare dependent de datele noi şi va contribui la atingerea ţintei de inflaţie de 2% pe termen mediu”, subliniază BCE.

Consiliul Guvernatorilor BCE va continua să reinvestească în totalitate plăţile obţinute din garanţii aflate în curs de maturitate cumpărate prin Programul achiziţiilor de active (APP) „cât va fi necesar pentru a menţine condiţii de lichidităţi şi o poziţie adecvată în materie de politică monetară”, precizează Banca Centrală Europeană. În privinţa Programului de achiziţii de urgenţă în pandemie (PEPP), Consiliul Guvernatorilor intenţionează să reinvestească plăţile principale ale garanţiilor ajunse la maturitate până cel puţin la sfârşitul anului 2024.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Hahaha, 0,5%, cine e sefa acolo, o femeie in etate, fosta infractoare in Franta (Marsilia), fara condamnare ? E perfect !

  2. Este frectie cu Diana la piciorul de lemn. Marile belele urmeaza si sunt incontrolabile, sa vedem cum va fi cu gazul rusesc. Oricum pentru Romania astfel de interventii sunt fara efect. Saracia amaratilor creste gradat si este ireversibila.

  3. Să-l vedeti acum pe isărescu cum ajustează dobânda de referință!!!..În Sus!!..sau în Sas..!!..

  4. Inflatie de peste 30% si astia maresc dobanda la 0.5%? Sunt geniali progresistii astia! In curand nivelul de trai din Stalingrad 1940-1941 o sa ni se para un vis frumos !

  5. Dacă mărirea cămatei oprește inflația atunci de ce nu au mărit-o acum un an?
    Să înțeleg că nu au vrut, ba mai mult au dorit să ne sărăcească? Că ce este inflația decît untima speță de furt.

  6. Magazinele alimentare din regiunile Ternopil și Lviv au început să indice prețurile atât în ​​grivne ucrainene, cât și în zloți polonezi. Acest lucru este raportat de localnici pe rețelele de socializare.

    Majoritatea locuitorilor se tem că regiunile lor vor deveni parte a Poloniei.

    „Asta e, am fost deja dăruiți complet polonezilor din Ucraina”, sunt revoltați internauții.

    Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înaintat Radei Supreme un proiect de lege privind acordarea cetățenilor Poloniei unui „statut special”.

    „În diplomație nu se întâmplă ca o parte să ofere unele privilegii, în timp ce cealaltă nu. În opinia mea, este vorba despre continuarea cursului lui Zelensky către subordonarea completă a Ucrainei țărilor din Occident”, și-a exprimat părerea fostul prim-ministru al Ucrainei Mykola Azarov.

  7. Breee, toți, da’ toți, toți ioropenii eștia educați s-a luat după Dracnia și a mărit salariili la lefegii, dă s-a dus inflația în cer.
    Dracnia la pușcărieeeee!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.