”Banca KGB-ului”, moștenitoarea CAER, se mută la Budapesta

Guvernul Ungariei a anunțat că o bancă în care acționar majoritar este Rusia își va muta sediul de la Moscova la Budapesta. Având în vedere că instituția pomenită, Banca Internațională de Investiții) are un capital de doar 319 milioane de dolari (Banca Europeană de Investiții are un capital de peste 200 de miliarde de dolari), mutarea acestei bănci la Budapesta nu pare să aibă o relevanță majoră. Însă BII este succesoarea legală a CAER și și-a păstrat în mare parte vechii membri de dinaintea căderii regimurilor comuiste: Rusia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia, România, Mongolia, Vietnam și Cuba. Având în vedere această ascendență a BII, mutarea sediului ei la Budapesta poate avea o semnificație dincolo de activitățile financiare.

Privilegii pentru moștenitoarea CAER

Potrivit guvernului lui Viktor Orban, mutarea sediului de la Moscova s-a făcut pentru că ”strategia și practicile de împrumut ale nou reconstituitei BII coincid cu planurile dezvoltării viitoare a economiei naționale a Ungariei”.

Presa de opoziție din Ungaria a criticat în primul rând statutul noii bănci și al angajaților sai. Statul va oferi BII majoritar ruse clădirea pentru sediu, locuința pentru președintele băncii și va asigura ”liniștea și securitatea acestor locații”. Dacă aceste clădiri nu aparțin statului, atunci guvernul Ungariei va plăti pentru chiria lor. Banca nu va fi vizată de controalele financiare ale statului ungar, nu va fi supusă regulilor de licențiere și înregistrare, nu va fi spusă fiscalității din Ungaria, taxelor vamale. Președintele băncii, directorii și familiile lor vor avea imunitate diplomatică. Guvernul va facilita venirea în Ungaria a tuturor experților pe care BII va considera necesar să-i consulte. Vor fi scutite de TVA achizițiile făcute în scop domestic de președintele băncii și familia sa, care vor fi scutiți și de la plata asigurărilor sociale.

Cine este președintele BII

Însă jurnaliștii ungari au mers mai departe și au arătat că nu statutul băncii este cel care ar trebui să stârnească suspiciuni, ci intențiile sale. Pentru site-ul Privatbankar.hu, BII nu va fi altceva decât un centru al contrainformațiilor ruse, după cum în timpul războiului rece Banca Națională a Ungariei avea o filială la Viena cunoscută drept un centru de spionaj sovietic în Vest.

Același site s-a aplecat și asupra președintelui Băncii Internaționale de Investiții de la Moscova, Nikolai Kosov, care se va stabili la Budapesta, cu privilegii și imunitate diplomatică. Tatăl lui Kosov a fost șef al KGB-ului de la Budapesta vreme de 12 ani și a avut biroul chiar în sediul Ministerului de Interne. Mama sa, Yelena Kosova, a lucrat și ea pentru KGB și a fost descrisa de TASS drept una dintre cele mai importante spioane din secolul 20, cu misiuni la ONU și cu un rol important în obținerea tehnologiei construirii bombei atomice de către URSS.

Actualul șef al BII s-a mutat în adolescență, împreună cu părinții, la Budapesta. A revenit la Moscova pentru a urma cursurile Institutului de Stat pentru Relații Internaționale de la Moscova, celebra școală de diplomație rusă urmată de mai mulți diplomați aflați încă în activitate din țarile central și est-europene, precum vicepreședintele Comisiei Europene, slovacul Maros Sefcovic, candidat la alegerile prezidențiale ce vor avea loc săptămâna aceasta. Nikolai Kosov a avu o carieră diplomatică la Londra și Dublin, iar din 1993 a activat la mai multe companii de stat din Rusia. În presa din Ungaria, Kosov este bănuit de colaborare  cu serviciul civil de spionaj din Rusia, SVR.

În 2012, Vladimir Putin l-a ales pe Kosov pentru a conduce BII. Banca moștenitoare a CAER-ului era la acel moment muribundă, dar Putin a decis să o resusciteze. Interesant este că premierul Orban a decis să părăsească BII în 2000, în timpul primului său mandat. După revenirea la putere, în 2010, optica sa în relația cu Rusia s-a schimbat, iar în 2014 Ungaria a semnat pentru un împrumut rusesc de peste 10 miliarde de dolari pentru construcția unor reactoare nucleare. În 2015, Budapesta s-a realăturat BII.

Banca KGB-ului?

Opoziția din Ungaria, inclusiv partidul extremist Jobbik, consideră că BII nu este altceva decât ”banca KGB-ului sau a CAER-ului” și că va fi, de fapt, un centru de spionaj al Rusiei. Capitalul BII este prea redus pentru a conta în investiții relevante, însă adevăratul capital pentru Rusie sunt țările membre, căci cinci sunt state UE și NATO. Coaliția Democrată (partid de opoziție în Ungaria) a sugerat că multe dintre achizițiile făcute de afaceriști unguri apropiați premierului Orban în Macedonia, Croația sau Slovenia au fost finanțate cu bani din Rusia, nu din Ungaria, iar aducerea BII la Budapesta nu ar fi decât o dovadă a acestor legături obscure. Principalul vizat este Arpad Habony, prosper om de afaceri și eminența cenușie a propagandei guvernului Orban. Habony a investit în presa din țările balcanice vecine. El a fost asociat într-o companie înregistrată la Londra cu Arthur Finklestein (decedat în 2017), unul dintre cei mai mari strategi politici americani, consilier al lui Orban încă din 2008 și cel despre care se spune că a conceput campaniile de imagine extrem de reușite ale premierului Ungariei, inclusiv cea orientată împotriva lui George Soros.

În vara anului 2018, agenția Sputnik relata că România și-a majorat cota capitalului social la BII pana la 7,04%, printr-o contribuție suplimentară de 4 milioane de euro. Cel mai mult capital e deținut de Rusia, urmată de Bulgaria și Cehia. În vara anului trecut, la București a avut loc cea de-a 107-a reuniune a statelor BII, când a fost aprobată strategia de dezvoltare pe perioada 2018-2022. Este o informație ce a trecut neobservată. Mutarea sediului BII la Budapesta va face mai interesante asmenea știri și poate că acesta a fost și unul dintre motivele deciziei Rusiei.

Presa anti-Orban a notat că moștenitoarea CAER va deveni ”stat în stat” în Ungaria, prin privilegiile oferite bancii si personalului. Criticii uită însă să arate că Banca Internațională de Investiții nu ar avea un statut mai privilegiat decât cel al FMI, cu o singură mențiune – în 2013, guvernul Orban reușea să-și plătească înainte de termen datoria de 20 de miliarde de dolari la FMI și cerea Fondului să-și închidă reprezenanța de la Budapesta. Un an mai târziu, Ungaria a contractat împrumutul ”nuclear” de 10 miliarde de dolari din Rusia.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

2 Comentarii

  1. Intre Banca KGB-ului si FMI , consider ca kaghebistii au fost si sint cu mult mai cinstiti in afaceri .

  2. Dece sunteți contrariați e..?? Nu vă este clar viitorul ?? Mai ales după ieșirea disperată a mlui macron in 22 de limbi la Soros ? Păi europa are marea șansă să se dividă,.. In zona musulmană, adică spania franța, poate chiar parte din germania, și zona Visegrad, la care aderă din start austria elveția, croatia,..unde de fapt va fi bariera , iar centrul decizional la Budapest,. Tendința e vizibilă, America și Rusia și-au dat deja acordul..Anglia nu mai contează, se divide in părțile componente, care vor concura pentru bunăvoința rusiei. Și culmea toate astea in urma muncii boilor de azi din UE,. nicidecum mașinațiunilor ruse. Ei doar culeg roadele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.