
Îngroparea banilor pentru a-i ascunde este principalul motiv pentru care Banca Centrală a Portugaliei a fost nevoită să înlocuiască 316.000 de bancnote deteriorate în valoare de 13,8 miliarde de euro, în ultimul deceniu, informează EFE.
”Creativitatea oamenilor atunci când vine vorba despre ascunderea banilor nu are limite”, a declarat Jose Luis Ferreira, coordonatorul diviziei de operațiuni cu numerar din cadrul băncii centrale portugheze.
Un exemplu este cel al unui defunct care a fost înmormântat cu mai multe bancnote în buzunar, al cărui caz a ajuns la această divizie prin intermediul Institutului Național de Medicină Legală, care în numele familiei sale a solicitat restituirea banilor din cauza deteriorării acestora.
Înconjurat de bancnote umede, arse și mărunțite de rozătoare, Ferreira a amintit de un alt episod, în care sute de monede au fost găsite în fundul peșterilor de la Mira de Aire, la 15 kilometri de sanctuarul Fatimei, la a căror recuperare a fost nevoie de intervenția pompierilor. Au fost strânse atât de multe monede încât au fost umplute nouă butoaie.
Majoritatea cazurilor care ajung la departamentul lui Ferreira sunt legate de îngroparea banilor, o practică pe care oficialul o leagă de ”instinctul uman” de a proteja ceea ce este considerat valoros.
”Ceea ce credem noi, și acestea sunt speculații, este că oamenii își îngroapă banii pentru că vor să aibă posibilitatea de a decide ce să facă cu ei, fără să depindă de bănci”, a spus Ferreira, mărturisind că ”nu are habar” de motivele care îi determină pe portughezi să țină numerarul în pământ.
”Nimeni nu se mai așteaptă să crească un copac sau o plantă din bani”, a glumit Ferreira.
Cea mai frecventă pagubă adusă banilor îngropați este legată de umiditate, care anul trecut a forțat Banca Portugaliei să înlocuiască 19.983 de bancnote de 20 de euro și 11.933 de bancnote de 50 de euro, cele mai frecvente.
”Dar cazuisitica este mult mai amplă”, a spus Ferreira, care spune că a văzut ”de toate” în cei 34 de ani de când este la conducerea diviziei de numerar a autorității monetare portugheze.
Dezastrele naturale duc, de asemenea, la creșterea activității acestei unități, așa cum a fost cazul incendiilor forestiere din octombrie 2017, care au distrus peste 220.000 de hectare în centrul Portugaliei. Potrivit expertului, aceste incendii au generat ”un volum mare de bancnote de evaluat și un vârf semnificativ al muncii”.
Cetățenii care doresc să-și înlocuiască banii deteriorați pot depune cereri la oricare dintre cele nouă birouri Banco de Portugal răspândite în toată țara. Unitatea condusă de Ferreira, formată din o duzină de persoane, este responsabilă de analizarea banilor și, în funcție de starea acestora, de a evalua dacă sunt îndeplinite sau nu condițiile pentru înlocuirea acestora. Examinarea monedelor și bancnotelor deteriorate se efectuează într-o sală deschisă și monitorizată prin intermediul a treizeci de camere de securitate, unde niciun angajat nu poate să rămână, sub nicio formă, singur. Fiecare angajat examinează banii cu ajutorul microscoapelor și scanerelor cu infraroșu pentru a verifica daunele. Dacă 50% din suprafața bancnotei rămâne intactă, aceasta este originală și a fost deteriorată accidental, banca centrală portugheză este obligată să o înlocuiască. Dacă, pe de altă parte, nu îndeplinește aceste criterii de identificare – comune tuturor băncilor centrale din zona euro – cererea este respinsă și numerarul este retras din circulație pentru a fi distrus.
Probabil ca erau bancnote de 43671 euro fiecare. Asa rezulta din impartirea sumei la numarul de bancnote.
de CURĂȚENIE GENERALĂ, măR😜g …
● guitZă ot MarMota ●
Părere @, există șanse să fie groasă rău. Prima a fost Turcia, cu o violență cum n-a mai fost, s-au mutat falia, apoi Campi Flegrei s-a ridicat cu totul, Etna a erupt iar Santorini, megadezastrul antichității, tremură. Campi Flegrei nu e un vulcan; e un supervulcan. Să ne ferească Dumnezeu. O megaerupție ne-ar rade și pe noi și restul Europei și nici Moscova nu e suficient de departe pentru a fi în siguranță
Părere @, există un șanse să fie groasă rău.Prima a fost Turcia, cu o violență cum n-a mai fost, s-au mutat falia, apoi Campi Flegrei s-au ridicat cu totul, Etna a erupt iar iar Santorini, megadezastrul antichității, tremură.Campi Flegrei nu e un vulcan; e un supervulcan. Să ne ferească Dumnezeu.
Tocmai eram pe YouTube la radar seismologie Grecia live și arată toate legăturile și punctele unde apar cutremure în câteva secunde sau minute, a fost un bip dur ca atenționare, și tocmai sub Roma în Bagnoli Italia a fost un dans cam dur și continuă cu Napoli unde grila mișcătoare semiologica arata grav rau. Și, cică nu pot spune cu câteva minute înainte daca va fi cutremur! Că se bulucesc cetățenii la ieșire, da, e periculos dar nu ies odată toți din casa.
Era și în România această practică când BCR era a statului România. Înlocuia bani valută deteriorați sau ieșiți din circulație. Mi-a schimbat prin 1996 100 de mărci primite de copii de la un prieten din Israel care m-a vizitat. La casele de schimb când su văzut moneda au râs. S-a anunțat la TVR că BCR are acest serviciu, au pus-o la lampa și mi-au una nouă pe loc.
Zisu in gradina, ati cautat?
Frate asta este doar ce se vede pe la colturi, realizati cat s-a furat in Romania?
1000 miliare E, cel putin???
Si-mi scumpiti mie caldura si energia, grijania…..