Bani cash: Alții intră-n horă

Tranzacțiile de vînzare/cumpărare a bunurilor imobile vor fi efectuate doar prin transfer dacă suma va depăși 100 de salarii medii pe economie, potrivit unui proiect de lege care figurează pe agenda de astăzi a Guvernului, anunță Radio Moldova.

Salariul mediu prognozat pentru anul curent este de 11.700 de lei. Astfel, normele ar fi aplicabile pentru imobilele mai scumpe de aproximativ 60 de mii de euro, transmite presa de peste Prut.

Proiectul limitează plățile în numerar și la procurarea automobilelor la 50 de salarii medii lunare. Documentul stabilește că notarii, în cazul tranzacțiilor imobiliare și Agenția Servicii Publice, în procesul înscrierii mijloacelor de transport, vor autentifica actele doar după ce se vor asigura că plățile au fost efectuate prin transfer. Potrivit inițiativei legislative elaborate de Ministerul Finanțelor, aceasta va intra în vigoare la trei luni după data adoptării, adică, cel mai probabil în prima jumătate a anului viitor, în funcție de cînd va fi votată de Parlament.

Aceasta mai stabilește că începînd cu anul 2026 tranzacțiile imobiliare vor fi efectuate prin transfer dacă valoarea va depăși 50 de salarii medii lunare, iar din 2027 – 25 de salarii medii lunare. Noua lege, dacă va fi adoptată, stabilește limite pentru decontările în numerar și pentru alte categorii de tranzacții între persoanele fizice și juridice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.