Bani mulți pentru firmele din energie

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investiții în proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piață în următoarele săptămâni, unde companiile vor putea crește eficiența energetică a fabricilor sau noi unități de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul țării, arată datele REI, grup de companii specializate în atragerea de fonduri europene și ajutoare de stat, aflat în topul celor mai mari firme de consultanță de profil din România.

Fondul pentru Modernizare pune la dispoziția companiilor un buget total de 815 milioane euro pentru investiții în energie regenerabilă, atât într-o schemă dedicată eficientizării consumului, prin instalarea de panouri fotovoltaice (cu o alocare de 415 milioane de euro), cât și în producția de energie verde din surse diverse (cu o alocare de 400 milioane de euro).

„Este o ocazie unică deoarece alocarea este foarte generoasă, iar cererea din piață crește într-un ritm accelerat. Fabricile, retailerii și alți consumatori nu pot rata această oportunitate, în contextul în care termenul de încetare a plafonării prețului la energie se apropie. Avem discuții pentru proiecte mari și foarte mari în producția de energie verde și suntem convinși că banii proveniți din comercializarea certificatelor de CO2 pot pune România pe harta marilor producători de energie regenerabilă din Europa”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Ministerul Energiei a publicat pe parcursul lunii Ianuarie ghidurile consultative aferente ambelor apeluri (autoconsum și producție energie verde), cea mai mare parte a fondurilor fiind adresate investițiilor cu panouri solare.

1. Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum – 415 milioane de euro

Companiile care solicită fonduri nerambursabile pentru propriul consum vor avea la dispoziție un total de 415 milioane euro, din care mai mult de 85% sunt destinați investițiilor în creșterea eficienței energetice cu panouri solare, urmate de cele realizate prin energie eoliană (30 milioane de euro) și nu în ultimul rând hidro (25 milioane de euro).

„În acest caz, vorbim de un standard de cost de 1 milion euro pentru proiecte de sub 1 MW și de 500.000 euro pentru cele cu putere instalată de peste 1 MW. Recomandăm companiilor, în cazurile în care depășesc cu puțin 1 MW putere instalată, să solicite 0,99 MW pentru a beneficia de un grant mai mare. Estimăm că pentru proiectele de până într-un MW un grant de circa 350-375.000 euro, iar la peste 1 MW de doar 250-300.000 de euro/MW. În plus, companiile trebuie să prezinte 12 facturi consecutive și strict pe baza acestor facturi se calculează și puterea instalată a noii centrale fotovoltaice”, a precizat Roxana Mircea.

2. Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile – 400 milioane de euro.

Dezvoltatorii de proiecte fotovoltaice care injectează în rețea energie vor beneficia de un standard de cost maximal de 500.000 euro. Bugetul total estimat se ridică la 400 milioane euro, dintre care 200 milioane euro pentru energie solară, energie eoliană (100 milioane de euro) și energie hidro (100 milioane de euro).

„Companiile care vor solicita sprijin nerambursabil de 100-150.000 EUR/MW ar putea fi câștigătoare sau grantul chiar ar putea scădea la 60-70.000 euro dacă vor câștiga 10 proiecte mari, de 250-300 MW, și vor consuma tot bugetul de 200 milioane euro alocat energiei solare”, a mai adăugat Roxana Mircea, care a subliniat că și în acest caz se va aplica principiul „cine solicită cel mai puțin euro/MW”.

Solicitanții eligibili, în cazul ambelor apeluri, pot fi atât start-up-uri, microîntreprinderi, IMM, dar și întreprinderi mari, iar un proiect de investiții va beneficia de un maximum de 20 milioane euro/investiție:

Condiții cheie pentru aplicanți:
• Societățile aplicante trebuie să aibă activitatea privind producerea de energie electrică – clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică, înscrisă în Statutul societății drept activitate principală sau secundară;
• Întreprinderile nou-înființate trebuie să aibă capital social subscris vărsat de minim 100.000 lei;
• La depunerea proiectului este necesar Studiul de fezabilitate;
”Recomandăm tuturor companiilor să demareze pregătirea documentației cu maximă celeritate, cu proiectanți autorizați, cu experiență, și consultanți care dau garanția implementării proiectelor cu succes. Proiectele odată depuse la Ministerul Energiei pot fi implementate, se pot monta centralele fotovoltaice, însă numai după derularea unei proceduri de achiziție ce urmează instrucțiunile transmise de Autoritate”, a mai punctat Roxana Mircea.

Etapele derulării proiectului:
• se stabilește care este dreptul real asupra terenului (proprietate, concesiune, superficie);
• se elaborează studiile geo-topo;
• se solicită un certificat de urbanism;
• se depune solicitare la Ministerul Mediului.

Important! Studiile de soluție se efectuează de către companii autorizate de distribuitorii de energie și durează aproximativ 4-6 luni elaborarea lor, iar un ATR (Aviz tehnic de racordare) pentru proiecte de sub 5 MW poate dura între 9 până la 12 luni.
REI Grup: Proiecte de peste 1.000 MW, în pregătire, pe viitoarele sesiuni din programul „Fond pentru Modernizare”.
Programul “Fondul pentru Modernizare” a debutat în luna noiembrie a anului trecut, odată cu sesiunea dedicată sectorului agriculturii, unde fermierii au putut accesa 150 milioane euro din cei peste 500 milioane euro puși la dispoziție de MADR. Spre finalul anului a fost lansată și sesiunea dedicată autorităților publice, unde exercițiul a fost unul competitiv, pe principiul „primul venit – primul servit”.

Peste 700 de primării și consilii locale au depus proiecte în prima zi a sesiunii, unde echipa REI a reușit să asigure o cotă importantă din proiecte, de peste 20% dintre acestea.

Pentru cele două apeluri de proiecte care ar trebui să se deschidă pe parcursul lunii martie, pentru o perioadă de circa 3 luni, echipa REI are deja în pregătire peste 200 de proiecte a căror valoare totală instalată depășește 1.000 MW.

„Credem că domeniul energiei regenerabile are un potențial uriaș de dezvoltare în România, în special datorită amplasării țării noastre și a reliefului care ne ajută. Cererile pentru atragerea de fonduri nerambursabile au crescut de la o zi la alta și de la o sesiune la alta. Am început deja să lucrăm cu sute de companii care vor instala peste 1.000 MW capacitate nouă de energie, în special generată de panourile fotovoltaice. Colaborăm cu cei mai buni proiectanți din România și asta ne dă garanția că vom reuși să ducem la bun sfârșit toate proiectele în care suntem implicați”, a punctat Roxana Mircea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4489 Articole
Author

12 Comentarii

 1. hotie mai mare nu exista-taxa pe co2 ca sa faca uni asa zisa energie verde care nu va da rezulate în industrie….

 2. Daca banii sunt investiti in generatoare de productie proprie, pentru sine, ca sa fie consumata atunci cand exista, e bine.

 3. Cînd au închis mina Roșia Montana, era de stat, înainte de hoția cu Gabriel, au zis că merge în pierdere și UE nu lasă nici un fel de subvenție. Altfel stă treaba cu numitele, mincinos, regenerabile sau verzi, e vorba de subvenție bună.

 4. Ar fi bine DACĂ nu le-ar da bani de la buget! Știu pe cineva ce și-a pus, arunc, am uitat, parcă 5 KW de oglinzi pe casă. El a scos două mii de euro, noi i-am dat, de la buget, 20 de mii de euro. Zicea că merită, că a avut nevoie într-un de puțin curent din rețea. Nu l-am dezumflat întrebîndu-l în cîți zeci de ani și-ar fi scos investiția dacă băga el toți banii.

 5. China are 55 de reactoare nucleare
  abia produc 5% din energie dar mai construiesc inca 21 de reactoare nucleare,
  50% e produsa PE CARBUNE
  restu este HIDRO !!!!!

  „energia verde” e un banditism, crima organizata,
  blesteme!

 6. hotie mascata sub forma de subventie! cum ii zicea la aia : societate civila! unde e? sa se adune 300 000 de semnaturi sa se dea lege sa se interzica mizeria numita fotovoltaice! o minciuna poluanta(cate reziduri si emisii de dioxid de carbon se produc prin fabricarea panourilor si bateriilor?) si nerentabila!

 7. Fonduri nerambursabile pentru astia care ne umfla noua facturile, bisnitari de energie care nu au nici macar un dinam de bicicleta sa produca energie electrica au profituri de cel putin 1000%, astia de unde au energia care o vand la preturi astronomice si pe care tot noi o decontam de la bugetul de stat prin compensare? Pe timpul noptii cine asigura stabilitatea sistemului energetic. De ce nu sunt taxati iar din banii respectivi sa fie construite termocentrale sau reactoare nucleare pentru stabilitatea sistemului energetic, asa cum statul imi ia cu japca bani din factura de energie si sa o dea celor cu panouri solare sau eoliene, asa si astia sa sustina modernizarea unitatilor de productie de energie electrica cand ale lor nu produc, asa ar fi normal.

 8. Romania, sat fara caini: nou pret la electricitate: 7 lei/kwh !!! Media consumului civilizat este de 283 kwh pe luna.

 9. Din înregistrările video de pe YouTube din ukraina, vad panouri solare peste tot pe casele multora din cetățeni dar și pe blocuri, câmpuri întregi cu panouri solare distruse de bombardamente și totuși importă energie electrică! De ce? Și-a pus cineva aceasta întrebare? Sa nu cadeți în plasa că e război și ataca rușii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.