Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii şi al Tineretului şi Sporturilor, a fost achitat de Instanţa supremă într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi primit aproape 800.000 de euro mită de la oameni de afaceri, în legătură cu numirea unor manageri de spital şi derularea unor contracte din bani publici.
Potrivit deciziei instanţei, Nicolae Bănicioiu a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, pe motiv că fapta nu există.
De asemenea, în cazul infracţiunii de trafic de influenţă, instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Bănicioiu, ca urmare de prescrierii faptei.
Judecătorii au decis confiscarea de la fostul ministru a sumelor de 895.127 lei (dividende aferente anului 2013, primite de la SC Hemos Med SRL) şi 396.994 lei (dividende primite de la SC Disan Ortomed SRL). Aceşti bani ar fi fost încasaţi de Bănicioiu în schimbul traficării influenţei, în intervalul 26 februarie 2014 – 27 octombrie 2014.
În acelaşi dosar, a fost achitat şi o complice a fostului ministru, Cătălina Alexandra Furtună.
A existat şi o opinie separată a unui judecător din completul de trei magistraţi, care consideră că Nicolae Bănicioiu şi Cătălina Alexandra Furtună trebuiau condamnaţi pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.
Decizia instanţei nu este definitivă.
În timpul desfăşurării procesului, magistraţi au decis scoaterea de la dosar a unor probe neconforme cu referire la Cătălina Alexandra Furtună, respectiv ordonanţele prin care a fost autorizată folosirea unor colaboratori cu identitate protejată, dar şi a interceptărilor.
Bănicioiu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2021 pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar Cătălina Alexandra Furtună, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.
Potrivit DNA, în perioada 21 decembrie 2012 – 7 aprilie 2015, când era ministru al Tineretului şi Sporturilor, Nicolae Bănicioiu ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori în cauză) şi ulterior ar fi primit în numerar de la unul dintre cei doi suma totală de 1.292.122 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăţi comerciale care comercializau bunuri către spitale publice/institute.
În schimb, spun anchetatorii, Bănicioiu ar fi promis că îşi va exercita influenţa asupra ministrului Sănătăţii de la acea vreme, astfel încât să-l determine pe acesta să menţină sau să nu revoce din funcţie manageri de la cinci spitale publice/institute din Capitală şi judeţul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relaţii comerciale profitabile, sau numirea pe funcţia de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri.
Procurorii arată că Bănicioiu ar fi fost ajutat la comiterea infracţiunii de trafic de influenţă de Cătălina Alexandra Furtună, prin dobândirea de către aceasta a calităţii de asociat în cele două societăţi comerciale, în condiţiile în care titularul în fapt al părţilor sociale era Nicolae Bănicioiu, dar şi prin semnarea de către aceasta a unui număr de două dispoziţii de plată prin casierie care atestau în mod nereal că inculpata ar fi primit suma de 1.292.122 lei, deşi suma de bani s-a primit în numerar de Bănicioiu de la unul dintre cei doi martori şi prin asigurarea legăturii fostului ministru cu firmele în care avea interese financiare.
Totodată, precizează anchetatorii, în perioada în care ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu ar fi primit indirect, la data de 17 aprilie 2015, fără să i se cuvină, prin intermediul Cătălinei Furtună, de la cele două firme, suma totală de 1.805.942 lei, reprezentată de dividende aferente anului 2014.
Conform DNA, foloasele materiale ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu în calitate de ministru al Sănătăţii, acte reprezentate de menţinerea în funcţia de manager/ prelungire interimat/ nerevocarea din funcţia de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/ institute din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relaţii comerciale profitabile, sau numirea pe funcţia de manager la aceste spitale publice/ institute a unor persoane apropiate celor doi, dar şi aprobarea alocării de finanţare spitalelor publice/ institutelor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii pentru efectuarea de achiziţii aferente unor proceduri pe care firmele controlate de oamenii de afaceri le câştigaseră sau intenţionau să le câştige.
Ulterior, în anul 2018, complicea lui Bănicioiu a încasat de la una dintre firmele oamenilor de afaceri suma de 806.447 lei, reprezentând dividende aferente anului 2015.
Toti basmalute curate curatele …
@ Banii sunt făcuți să circule, dacă nu mai are probabil însemnă că este aproape ca și cum nu ar fi luat, îndeosebi dacă nu au și luat, cum probabil că ar putea concluziona și domnul Victor Pițurcă, ?
Criminalul pe care românii nu îl vor uita niciodată: Banicioiu , ministru al Sănătății la momentul dosarului ,,Colectiv” -având ca temă un grup de tineri romani intelectuali și nu numai care nu plecaseră peste hotare la muncă în Occident ci hotărâseră să ajute propășirea europeană a patriei lor au fost ,,răriți” prin moartea la ,,Colectiv”, a peste 60 de tineri morți arși dintre care o parte de mari arși au fost interziși să fie tratați în Occidentde prin intervenția televizată a lui Banicioiu care le-a hotărât soarta ,, avem toate condițiile pentru a trata marii arsi “ stiind sigur ca România nu are condiții medicale ca în Occident” – declarat nevinovat de justiția celor cu pensii speciale aflată la ordinul guvernelor FSN= PCR de 34 de ani . O viață de om. Nici ,, Piedone “ nu a fost pedepsit pe măsură pentru atitudinea antiumană reieșită din faptele lui , pentru care după un sejur în pușcărie a fost ,,reșapat “ și pus la treabă .
Va dați seama ce fel funcționează justiția din România? 10-11 ani pentru o hotărâre judecătorească într-un proces civil, care acțiune s-a dus dracului la clasare?! Prejudicii recuperate=zero pentru că, e dosarul clasat, fapta nu exista, a fost înghițită de praful de pe dosar. Totuși, pentru ce mai exista această instituție daca nu își duce sarcinile la finalizare corect decât prelungire pentru clasare dosar? Doar să aibă Romania justiție și să încaseze salarii și pensii nesimțite compensare că tărăgănează dosarele până la clasare?!
Ii scapa astia pe banda rulanta.Sunt la intrecere. Acusi acusi vine si nutica.Scapa de bulau ptr ca se vrea presedinte. Sa tot furi in Romania ptr ca justitia apara hotii si criminalii.Cand vezi la tribunal hoiturile astea in sutane te apuca,voma si scarba.
Pensii speciale!
Este vreunul care nu scapă? Procese tărăgănate până la adânci bătrâneți. Toți sunt sfinți, cinstiți, etc. Mi-e scârbă.
Are mutră de bow, dar la hoții îl duce mintea!
Nu e nici-o noutate !
Daca persoana are ”parti dintr-o firma” si nu are voie sa primeasca dividende? Pt ca in finalul naratiunii se precizeaza ca persoana a primit in 2018 o suma care reprezinta dividendele din 2015, deci firma a intarziat sa plateasca dividendele…
apoi se vorbeste de 2021 despre ceva petrecut in 2012 si ca patronii firmelor sunt(martori) nu cumva au fost ei cu probleme si…
Portocalii fac mereu portocale…
‘Slinosu PSD’ a ajuns consilier in masonerie la BOTSWANA in curte ,unde e platit in moneda locala :))’barabule”?Tot SIE sa-si scape muhaialele…ce nu face mama…