
România a primit de la Comisia Europeană aproximativ 1,3 miliarde de euro, pentru țintele și jaloanele din cererea de plată nr. 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care au fost îndeplinite integral, a anunțat marți Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Valoarea netă a cererii de plată nr. 3 este de 2,02 miliarde de euro, în urma deducerii prefinanțării deja încasate de țara noastră.
MIPE precizează că din valoarea încasată, suma de 622 milioane de euro este aferentă componentei de grant, iar 657 milioane de euro componentei de împrumut.
Pentru cererea de plată nr. 3 este suspendată temporar suma de 869 milioane euro (814 milioane euro – grant și 55 milioane euro – împrumut), până la îndeplinirea tuturor jaloanelor. În continuare, România are la dispoziție un termen un termen de șase luni, adică până pe 28 noiembrie 2025, pentru implementarea tuturor măsurilor necesare în vederea deblocării integrale a cererii de plată nr. 3, se arată într-un comunicat al MIPE.
Potrivit sursei citate, această etapă procedurală de suspendare parțială a fondurilor nu presupune pierderea niciunui euro din suma alocată României pentru cererea de plată nr. 3. Sumele suspendate rămân în continuare alocate României și vor fi încasate după ce toate cerințele vor fi îndeplinite.
”Încasarea sumei de 1,3 miliarde de euro reprezintă recunoașterea eforturilor depuse de Guvernul României și marchează un pas clar în direcția deblocării integrale a cererii de plată nr. 3. Actualul Guvern este în continuare concentrat pentru a soluționa și a debloca integral cererea de plată nr. 3. În paralel, renegociem PNRR pentru a putea înlocui investițiile care au un ritm de implementare încetinit cu altele, finanțate din bugetul de stat sau din programe naționale. Această renegociere vizează în primul rând protejarea intereselor noastre financiare: atragerea unei sume cât mai mari din PNRR și evitarea eventualelor penalități pentru neimplementarea investițiilor sumate prin PNRR”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Jaloanele îndeplinite parțial vizează operaționalizarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), desemnarea administratorilor în companiile din energie și modificarea legislației privind pensiile speciale pentru magistrați.
Potrivit MIPE, suma totală încasată de România din fondurile alocate pentru implementarea PNRR a ajuns la 10,74 miliarde euro. Anterior, România a încasat o sumă de 9,44 miliarde euro, reprezentând: 3,79 miliarde euro – prefinanțare, 0,29 miliarde euro – prefinanțare aferentă capitolului REPowerEU, 2,56 miliarde euro – cererea de plată nr. 1 și 2,80 miliarde euro – cererea de plată nr. 2.
Suma alocată României România pentru implementarea PNRR este de 28,5 miliarde de euro prin PNRR, din care 13,6 miliarde euro sub formă de granturi și 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene coordonează tehnic la nivel național implementarea PNRR. Țintele și jaloanele asumate de România în cadrul PNRR trebuie implementate de 20 de coordonatori de reforme și de investiții: ministerele și alte autorități publice centrale. AGERPRES/(AS – editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Afisari: 9
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi
Ăștia sunt banii pentru mizeriile politice pentru menținerea saraciei și distrugerea țării!
– pesede grup infractional
Luati taurul de coarne nu o mai scaldati aiurea-n piua. De asta-s Sfanta Noastra Romanie si cetatenii, saraci! Avem 15.000 capete de organe care mananca anual 4,5 miliarde euro din Bugetul Statului iar ele ii servesc pe stapanii lor externi si nu cetatenii Romaniei care le platesc salariile din impozitele lor. Daca se reduce numarul capetelor de organe cu 6/7 se obtine o economie anuala de 3,8 miliarde euro. Daca se impoziteaza toate sucursalele firmelor mama occidentale venite la mega-furat in Romania se aduc la Bugetul Statului peste 50 miliarde euro anual. Daca se ridica Nivelul Redeventelor pe resursele noastre exploatate de francezi, italieni, austrieci, unguri, amerloci… se vor obtine alte cateva miliarde de euro anual. Daca nu se mai da pomana 3% din PIB Urcacaniei se obtin alte 7 miliarde de euro anual. Si avand in vedere ca cea mai mare Evaziune Fiscala o fac Serviciile Secrete, vreo 7 la numar, prin societatile comerciale-finaciare pe care le detin sub acoperire se mai pot castiga alte miliarde de euro anual interzicandu-le prin Lege SRI, STS, SPP, SIE…. de a mai desfasura activitati comercialo-financiare. Daca s-ar urma aceste sfaturi dintr-un foc s-ar strage cel putin 70 miliarde euro anual. Deci solutii exista dar belzebutii ce ne conduc ii jupoaie de 7 piei cate 7 tot pe cei care muncesc cinstit in tara asta si care-si platesc darile aberante catre stat, an de an.
Pai faceți frațălor o platformă online, unde poporul care stăpânește votul, să vadă ce s-a promis și ce s-a făcut!
Și să sa mai facă o aplicație AI cu bugetul, pe principiul vaselor comunicante, să vadă votantul cum calculează „specialiștii”!
Apoi doar sa cheltui bani fizici ai contribuabililor, pt mori de vânt, e doar vânzare de țară.
Când vor pune àstia la bursa și râurile și lacurile cu ape dulci? Nu mai e mult…