Banii trimişi de români acasă au depăşit investițiile străine

Cei 3,6 milioane de români care locuiesc şi lucrează oficial în străinătate au trimis anul trecut 3,4 mld. euro în ţară, marcând cel mai ridicat nivel al remitenţelor din rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, arată datele Eurostat.

Pentru prima dată din 2011 încoace, anul trecut banii trimişi de românii din străinătate acasă – 3,4 mld. euro – au depăşit nivelul investiţiilor străine directe – de 3 mld. euro.

„Există o probabilă tendinţă de accentuare a ceea ce noi numim antreprenoriat transnaţional. Este posibil ca pandemia să fi grăbit planurile românilor din străinătate care voiau să îşi deschidă o afacere în ţară“, a spus profesorul Dumitru Sandu de la Facultatea de sociologie şi asistenţă socială din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Clasamentul remitenţelor din 2020 în rândul statelor UE arată un comportament complet diferit al diasporei în vreme de pandemie. Românii din străinătate au trimis în ţară 3,4 mld. euro în 2020 (în scădere cu 7% faţă de sumele trimise în 2019), spaniolii din străinătate au trimis acasă 2,9 mld. euro (în creştere cu 6% faţă de sumele din 2019), iar polonezii au avut remitenţe în valoare de 2,8 mld. euro (în scădere cu 10% faţă de anul 2019), acestea fiind statele cu cele mai mari încasări din remitenţe în 2020.

La nivelul întregii UE, volumul remitenţelor a scăzut cu 9% în 2020 faţă de 2019; dacă în România scăderea a fost de doar 7%, în Polonia a fost de 10%, în Ungaria de 50%, în Cehia de 2%, iar în Bulgaria de 71%. „Dacă facem comparaţie între migraţia româ­nească în străinătate şi migraţia poloneză în străinătate, conform datelor de care dispunem din cercetări anterioare, rezultă că migraţia românească este familială în mai mare măsură decât migraţia poloneză spre exemplu.

Recomanda 2
Author

10 Comentarii

  1. Pai diaspora trimite bani care intra in circuitul comercial aici in tara, se platesc facturi, TVA, se cumpara bunuri, toti banii acestia in final hranind aparatul bugetar parazit cu salarii si pensii speciale.

  2. Daca este realitate, de ce se agata javrele capoase din Romania si urla ca investitorii straini trebuiesc protejati? Din contra, cetatenii din diaspora trebuiesc protejati pentru ca investesc masiv in propria lor tara! Ca cetatenii romani din diaspora nu fura financiar din Romania cum fura strainezia prin manevra falsa investitii/investitori, este realitate si de asta trebuiesc stimulati si ajutati diasporenii muncitori in strainatate! De evitat investitorii straini care cica investesc in….’escrocherii’ prin Romania.

  3. Aha,. Păi care investitor mai calcă romania bre ?? Care-i nebunu de bagă banii in neant ?? Evident pribeagul procuror român face foame și doarme in coteț, doar să mai treacă de la unu la doi,.. căci in rrrromâniiiiaaaa, nu face decât purici și i se scoate sânge din bășhină..De vrei mai mult de la ei, păi nu mai da pensie și alocații,..căci oricum le dai unde nu e cazul,..

  4. ATENTIE!
    Cei 3,6 mil romani sunt cei care lucreaza legal. In total sunt cu siguranta cca 5 mil, daca nu chiar mai multi.
    Nu degezba nu se mai gaseste mana de lucru in Romania.

  5. CDN, se pare că au fost constrînși. Cei bogați niciodată nu plătesc nimic, sînt obișnuiți, de generații, să ia.
    Douglas Reed scrie în cartea Disgrace Abounding, cap Carol și Codreanu, că în timpul unei vizite la București, înainte de război, un bancher evreu a chemat pe cei mai bogați 30 de evrei să dea bani pt plecatul evreiilor din România. Toți au spus NU.
    „While I was in Bucharest a meeting was called of about thirty of the richest Jews in Rumania, under the chairmanship of a Jewish banker, to discuss means of collaborating with the Government in this aim. The basis of the discussion was that restrictive measures were sooner or later inevitable and that the best thing, in the common interest, would be for the Jewish community to work with the Government in devising, financing and organizing the emigration of a substantial number of Jews. To this end, the banker proposed that the wealthy Jews should contribute ten per cent of their fortunes. If they did not, he said, anti-Jewish measures would ultimately come anyway, and it would be better to take the edge off them by collaborating with the Government and getting the thing done in a creditable and efficient manner.
    The proposal was turned down flat. None of his hearers would consider it.”

  6. Avantajele sunt contabilizate de băncile care filtrează sumele transferate și de politrucii statului ce sunt la dispoziția „investitorilor internaționali”…

  7. Și câți bani au fost scoși din tara de multinaționale? Banii trimiși în țară de diasporeni ajung cumva la bugetul de stat sau la multinationale?

  8. Investițile străine (FDI mai jos) nicăieri, niciodată nu au adus nimic bun gazdelor.
    „During the observation period 1984–2010, FDI rose significantly, and Spain offered ideal conditions for FDI to unfold its hypothesized positive effects on growth. […] The results are robust and clear: The favorable Spanish circumstances yield no evidence for FDI to stimulate economic growth. The Spanish EU and euro entry are also found to have had no positive effect on growth. The findings call for a fundamental rethinking of methodology in economics.”

  9. Şi în cauza naţionalismului evreiesc (sionismul), banii strânşi la începutul secolului 20 de la evreii de rând, câte puţin de la fiecare, au fost mult-mult mai mulţi decât banii veniţi de la marii bancheri evrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.