Baroni executați silit

Au fost, cândva, șefii unor județe, iar acum au ajuns după gratii. Baronii de Iași, Constanța și Arad au avut, ani de-a rândul, în propriul pix, soarta și banii a sute de mii de români, s-au lăfăit într-un lux incredibil și ostentativ, iar acum plâng cu lacrimi de crocodil împreună cu familiile lor că nu mai au bani nici să trăiască, darămite să își plătească datoriile către stat.

Ca să acopere găurile negre pe care Nicușor Constantinescu, Relu Fenechiu și Nicolae Ioţcu le-au făcut în bugetul statului și să recupereze cât de cât prejudiciile create, autoritățile le-au pus sechestru pe bunurile personale sau pe cele ale firmelor pe care le conduc diverși interpuși. Mai mult decât atât, mașinile, casele sau diverse obiecte ce le-au aparținut foștilor baroni locali vor fi scoase la licitație. Însă numai o parte din aceste bunuri, pentru că familiile lor țin cu dinții de ele și nu mai știu la ce tertipuri să apeleze ca să nu fie deposedate.

Eliberare fără executare, executare cu cântec

Magistrații de la Judecătoria Vaslui au decis eliberarea lui Relu Fenechiu din spatele gratiilor, considerând că acesta și-a ispășit pedeapsa. Fostul ministru liberal a fost condamnat la 5 ani în dosarul Transformatorul. Însă se pare că judecătorii nu au luat în calcul la eliberarea lui și faptul că Fenechiu nu a achitat niciun leu din prejudiciul uriaș, de aproximativ 5,7 milioane lei, creat fostei societăți Electrica Moldova SA. S-a încercat, în primăvară, începerea executării silite, doar că soția fostului baron ieșean s-a opus, iar judecătorii de la Tribunalul Iași au decis să anuleze toate actele făcute de executori. Ulterior, cei de la SC Servicii Energetice Moldova au formulat o nouă cerere de executare silită, care a fost acceptată de instanță. Numai că, toți condamnații din acest dosar, Fenechiu, oamenii lui, cât și directorii din cadrul fostei Electrica Moldova SA au formulat o contestație la executare la Judecătoria Iași. Magistrații nu au stabilit încă primul termen de judecată pentru contestația formulată de Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu, Bogdan Damian, Ioan Turbatu, Ion Marghidan și Petru Andronache. Toate bunurile înregistrate pe numele fostului lider PNL sunt puse sub sechestru, însă acesta deține o avere impresionantă pe numele unor interpuși sau a unor societăți comerciale.

Fiscul vinde maşinile unei firme de casă

Cu aceleași probleme cu portăreii se confruntă și apropiații fostului baron de la malul mării, Nicușor Constantinescu. Fiscul a scos la vânzare maşinile deţinute de firma Mariei Cătălina Lăpăduş, fina de cununie a lui Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. Societatea are datorii impresionante la stat şi este anchetată de DNA pentru că ar fi obţinut fraudulos fonduri europene, prin intermediul instituţiei conduse de naşul patroanei. ANAF, prin Serviciul de Executare Silită al Administraţiei pentru Contribuabilii Mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, organizează pe 13 iulie o primă licitaţie pentru vânzarea mai multor bunuri aflate în proprietatea debitorului Mara Construct SRL, printre care un Renault Trafic fabricat în 2011 şi o Dacia Logan tot din 2011. Mara Construct, înfiinţată în 2007, are ca domeniu de activitate construcţiile. În 2014, ultima dată când a mai raportat un bilanţ fiscal, avea o cifră de afaceri de 81.092 lei, pierderi de 355.389 lei și 13 angajaţi. Firma apare în evidenţele ANAF cu datorii la bugetele de stat de peste 6,2 milioane de lei. Mara Construct SRL a intrat în insolvenţă în octombrie 2016, motiv pentru care este greu de crezut că statul va mai vedea mare lucru din milioanele de lei pe care firma i le datorează. Aceeaşi soartă o au şi alte firme partenere, care au de recuperat peste 43,5 milioane de lei. Societatea apare și ca inculpat într-un dosar al DNA Constanţa, după ce a primit de la Consiliul Judeţean contracte pentru reabilitarea monumentului Tropaeum Traiani şi restaurarea Cetăţii Capidava, proiecte din fonduri europene de 74 de milioane de lei. Firma este acuzată de DNA de evaziune fiscală, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care ar avea ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al UE.

Condamnat cu executare și bun de plată

Bun de plată către stat este și fostul preşedinte al Consiliului Județean Arad Nicolae Ioţcu, care va sta după gratii pentru următorii patru ani. Sentinţa este definitivă. Judecătorii Curții de Apel Timișoara au respins toate apelurile formulate, atât de inculpați, cât și de procurorii DNA. Procurorii anticorupție cereau, printre altele, mărirea pedepsei lui Ioțcu la șapte ani cu executare. Fostul senator PD a fost găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență și condamnat la patru ani de închisoare. De asemenea, s-a dispus confiscarea de la acesta a sumelor de 35.000 lei și 10.000 euro.

Soția vrea jumătate din „împărăție“

Cea de-a doua soție a fostului baron de Iași, Mariana Fenechiu, a contestat toate actele executorilor judecătorești pe motiv că se încearcă scoaterea la vânzare a unor case și terenuri care au fost dobândite în timpul căsătoriei. Aceasta cere să-i fie recunoscut un drept de 50% din valoarea bunurilor mobile și imobile scoase la licitație, întrucât sunt dobândite după ce s-a căsătorit cu Fenechiu, în 2007, la un castel de lângă Viena. Soția fostului demnitar vrea să obțină o casă de 343mp, a cărei valoare se ridică la peste 800.000 de lei, pentru că are în întreținere un minor de 6 ani și nu deține alt spațiu locativ. Femeia ridică pretenții și la jumătate din valoarea unui autoturism de lux, respectiv 15.000 de euro, cât și la 50.000 de euro, valoarea unor construcții pentru loisir, hobby-uri și sport, pe care cuplul l-a ridicat în apropierea vilei pe un alt teren de 2.000 mp din aceeași zonă bună a Iașiului. Cu toate că solicită jumătate din „împărăție“, fosta cântăreață de muzică populară se dă săracă lipită în fața judecătorilor. Femeia susține că, din cauză că are poprire pe conturi, nu mai are bani să-și întrețină copilul de 6 ani și nici nu-l mai poate sprijini la facultate pe celălalt băiat din prima căsătorie a lui Relu Fenechiu. Mai mult, aceasta le-a cerut judecătorilor acordarea unui ajutor public judiciar pentru a putea susține cheltuielile procesului. Stratagema mamei îndurerate nu i-a convins pe judecători, care i-au respins cererea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.