Bașcana Găgăuziei vrea scuze publice de la Maia Sandu

 Evgenia Guțul, Bașcan al Unității Teritoriale Autonome (UTA) Găgăuzia  a cerut ca președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, să-i ceară scuze publice pentru insulte constante și acuzații nefondate.

„Insultele constante și acuzațiile fără temei la adresa înalților oficiali ai Găgăuziei au devenit un element integrant al discursurilor publice ale Maiei Sandu. <…> Astăzi am depus o cerere prealabilă împotriva cetățeanului Sandu pentru protecția onoarei și demnității. Cerem scuze publice și respingerea acestor afirmații”, a spus ea.

Guțul a numit egalitatea tuturor în fata legii principiul de bază al statului de drept, menționand că într-o societate democratică nimeni, nici măcar președintele, nu poate insulta și denigra reputația altui cetățean.
Scopul atacurilor lui Sandu nu este doar să o umilească personal, ci să pună la îndoială dreptul poporului găgăuz de a-și decide în mod independent propriul destin și de a-și alege o conducere fără a ține cont de Chișinău, mai afirmă Evgenia Guțul.

„Nu am reacționat mult timp la aceste atacuri, așteptându-mă ca bunul simț și pragmatismul să determine autoritățile centrale să înceapă un dialog civilizat. Conferința de presă recentă a lui Sandu a spulberat ultimele speranțe. <…> Vom căuta dreptate în Instanțele moldovenești și, dacă va fi cazul, vom apela și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a conchis politicianul.

Cu o zi înainte, Evgenia Guțul a anunțat că intenționează să dea în judecată  președinta Republicii Moldova „pentru minciuni și calomnii răspândite în cadrul unei conferințe de presă din 18 martie 2024”.

Este vorba despre un briefing la care Sandu a spus că nu va semna încă un decret de numire a șefului regiunii autonome ca membru al guvernului, așa cum prevede legea. Potrivit acesteia, liderul găgăuz lucrează pentru „grupul criminal Shor”, și nu pentru locuitorii regiunii și „se opune propriului stat”.

Hutsul a respins aceste acuzații și a subliniat că alegerile din autonomie au fost recunoscute ca fiind legale, agențiile guvernamentale moldovenești nu au contestat în instanță nici cursul campaniei electorale, nici rezultatele votului.

Găgăuzia este o autonomie în sudul Moldovei, susținând în mod tradițional apropierea de Rusia. În februarie 2014, în regiune a avut loc un referendum privind alegerea vectorului de politică externă, peste 98% dintre participanți s-au declarat în favoarea integrării republicii în Uniunea Vamală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

18 Comentarii

 1. frumoasa femeie 🙂 jumatate din frumusetea vizibila vine din inteligenta si verticalitate. Felicitari.

 2. O stiu pe frumoasa Bascana – am fost pe acelasi vas de croaziera in Portul Pula – de pe Adriatica – Croatia .
  Avea numai cuvinte de lauda la adresa Pulei – a portului . a zis ca mai revine oricand .

 3. Evghenia nu prea e nume turcic. Eu cred că doamna ar dori mai degrabă un loc în Duma rusească, dar ar trebui să treacă prin Ucraina în drum spre Rusia așa că se mulțumește și cu un loc la Chișinău mai ales că are mandat de la KGB ist prost Putin să încurce lucrurile pe acolo.

 4. Frumoasa Doamna bascan.sanatate si succes.
  Tuta bashita soroshista sa o vad la 2 metri under.

 5. „Gabriel spune:
  20 MART. 2024 LA 16:12”

  Straniu c-ai adus aminte de frumosul port cu amfitreauru roman din Croatia !

  Se spunea demult ca mai degraba intra PULA in Scehngen decat Romania !
  Si azi se vede , (Vezi si tu ?) pe cine iubeste Brussel-ul
  PULA a intrat in SCHENGEN noi … mai stam o tura !

 6. Anna Pauker e nume … romanesc ?
  (si totuis precum Iohannis i-a condus si pedepsit pe rrumani !)

 7. O presează din invidie..
  Președinta cu a ei frumusețe tre să fie mai desteapta

 8. Ar fi bine ca Evgenia Guțul sa candideze la Presedintia Moldovei. Este incomparabil mai inteligenta decat Maia Sandu si ca cetatean al Republicii Moldova are toate drepturile sa candideze la functia suprema in stat, mai ales ca vine cu o vasta experienta administrativa din Găgăuzia. Este cea mai buna solutie neutra etnic, care se va bucura si de sustinerea Turciei, tara cu mare potential economic si militar. Decat muritori de foame sub Maia Sandu, mai bine prosperi sub Evgenia Guțul.

 9. Deci Sandu, mare speranta ieuropeana refuza sa numeasca CONFORM LEGII o persoana aleasa in functie in urma procesului electoral. #valorieuropene #democratie si alte hastag vrajeali

 10. O adevarata doamna,o frumusete combinata cu inteligenta.matracuca maia e invidioasa…

 11. e o problema dificila-grea
  si Istorica:
  -ca cand au venit bashcanii cu bashcancele
  erau deja jiiii…dovii!

 12. Daca te iei dupa comentarii, zici ca esti pe Sputnik sau Russia Today.

 13. CE au turcii cu evreii … de cand se inter-sprijina ?
  „SOR” e evreu, banuiesc ?

  GAGAUTZI sunt popor turcit ! 😐 Nu-s popor khazar ! : Sandooo, asa te-au dressat la Georgetown University cu prossti 😀 ? !

 14. Găgăuzii sunt un popor crestin ortodox, la origine turci, cumani si pecenegi amestecati, care initial as-au stabilit pe teritoriul Bulgariei. Au parasit ulterioar Bulgaria si s-au stabilit pe teritoriul actual.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.