Băsescu, dezbrăcat de minciunile gogonate

Anunţarea guvernului Dragnea a fost concurată de scandalul Ghiţă. Dacă n-ar fi fost interesul pentru noul guvern, dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă ar fi dat foc scenei publice. Înregistrarea cu Traian Băsescu lăudîndu-se cu felul în care discuta cu Laura Codruţa Kovesi sau cu generalul Florian Coldea dezbracă de toate meritele prezidenţiale un personaj care în fruntea României s-a purtat ca un golan de lux. Culmea este că dezvăluirea pică după ce acest aventurier al mării, al politicii şi al afacerilor a izbutit să prindă un loc în Parlamentul României, cu largul concurs al naivităţii compatrioţilor noştri izolaţi din Republica Moldova. Într-un fel, accesul lui Traian Băsescu în Parlament este o mare ruşine. În acelaşi timp, este un ghinion. Traian Băsescu nu se poate retrage ca Radu Berceanu sau ca Adriean Videanu şi Anca Boagiu, care îşi savurează în linişte dulceţurile agonisite din exerciţiul puterii. Băsescu rămîne sub lupă. Și la populaţie, şi la politicieni, şi la autorităţi, mai ales la procurori. Iată ce zice Băsescu pe bandă: „Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan… Bă, da’ să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet“.

La tacla, Traian Băsescu se laudă cu înregistrările sale. Ca să stîrnească amuzamentul convivilor, rîde de Coldea şi de Codruţa Kovesi. Unii oameni care au ascultat înregistrarea bănuiesc că Băsescu s-ar fi înregistrat singur. De ce? Ca să arate că nu el a coordonat abuzurile comise de binom. Mărturisesc că eu, unul, nu cred. O anume lucrătură pe coloana sonoră se poate auzi. Dar să cred că Traian Băsescu dezvăluie cum funcţiona justiţia doar ca să se disculpe printr-o discuţie mi se pare o interpretare forţată.

Traian Băsescu a recunoscut autenticitatea discuţiei, iar acest lucru este suficient pentru a avea confirmarea unui lucru pe care îl ştiam cu toţii. Că tot mecanismul de justiţie, inclusiv cel de forţă şi putere, a fost construit piesă cu piesă după un scenariu de o abilitate diabolică. Pe de o parte, să arate într-un anume fel. Adică să pară că răspunde unor norme morale şi unor reguli democratice, că totul este conform legii şi, pe alocuri, chiar după ultimul răcnet al tendinţelor europene. Și, în acelaşi timp, să răspundă nevoilor sale de grup de interese, de clan, de bandă politică. Băsescu i-a nenorocit pe mulţi şi şi-a încovoiat adversarii folosindu-se de mănuşi, de interpuşi, de şantajaţi şi şantajabili, de oameni avizi de putere sau speriaţi de moarte de ochiul presei.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul versiunea tipărită