BCE și zona euro au pornit pe un drum periculos

Odată cu închiderea economiilor, ca măsură de combatere a pandemiei, băncile centrale din întreaga lume au început să ajute statul, cumpărându-i obligațiunile. Acum, din cauza creșterii inflației, băncile centrale declară vor reduce această achiziție de obligațiuni. Economiștii s-au așteptat ca Banca Centrală Europeană să anunțe același lucru, pe 9 septembrie. Așa s-a și întâmplat, însă în spatele vorbelor președintei BCE, Christine Lagarde, se ascunde continuarea politicii de până acum, după cum arată o analiză ING citată de Reuters.

Același lucru este subliniat și de economistul Daniel Lacalle, care spune că BCE a anunțat, de fapt, că va cumpăra în continuare toate obligațiunile emise de statele din zona euro. Lacalle atrage atenția că BCE și zona euro au pornit pe un drum periculos.

În primul rând, el spune că BCE cumpără obligațiunile statelor euro la niște dobânzi care nu există în realitate pe piața secundară. ”Dobânzile la care investitorii ar cumpăra aceste datorii sunt de două sau de trei ori mai mari, în cazul în care BCE nu le-ar mai cumpăra. Asta duce în mod periculos la o bulă”.

A doua problemă este că BCE recunoaște prin măsurile pe care le ia că această politica monetară nu mai este un instrument pentru implementarea reformelor structurale, ci un instrument pentru evitarea acestor reforme. Chiar și în cazul unei creșteri puternice a PIB-ului zonei euro, așa cum estimează BCE, foarte puține guverne își doresc acum să reducă cheltuielile și deficitele. Spania și Italia și-au sporit deficitele structurale.

A treia problemă este că dobânzile negative și injecțiile de lichidități, combinate cu cheltuielile sporite ale guvernelor nu au generat efectul multiplicator așteptat în zona euro. Problema nu este legată de pandemie, câtă vreme economiile din zona euro stagnau încă din 2019, iar asta după aplicarea planului de stimulare a economiei de miliarde de euro al Comisiei Jean-Claude Juncker.

O a patra provocare pentru BCE este că banca de la Frankfurt își dă seama că este prinsă în capcana propriei politici, însă nu o poate opri, pentru că guvernele și piețele  ar avea de suferit. Pe de altă parte, BCE nu mai poate continua actuala politică în ritmul actual, pentru că asta ar însemna scăparea de sub control a inflației.

Cea din urmă provocare este că BCE aplica acum politici care nu țin cont de problemele demografice și structurale ale creșterii economice. Zona euro are o populație îmbătrânită, iar politicile fiscale și monetare par să ignore faptul că oamenii care se apropie o anumită vârstă sau de pensionare își schimbă obiceiurile de consum. La asta se adaugă un sistem de taxare care lovește în clasa de mijloc, afaceri și investiții. Rezultatul este o economie care pare că urmează o politicile greșite aplicate în Japonia de la începutul anilor 1990.

La fel ca Japonia, zona euro mizează pe cheltuielile guvernamentale, pachete de stimuli motivate politic și o monetizare masivă a datoriilor, scrie Lacalle, care atrage însă atenția că zona euro nu dispune de forța de muncă disciplinată din Japonia și nici de nivelurile crescute de economii ale cetățenilor și corporațiilor, așa cum se întâmpla în Japonia (lucru ce a permis țării să reziste decenii întregi de stagnare economică).

Țări precum Spania, Italia, Portugalia, Grecia nu pot supraviețui stagnării economice, din cauză că au un șomaj ridicat și pentru că afacerile din aceste țări nu sunt extrem de solide. De aceea, BCE pare să nu țină cont de riscul perpetuării unor stimuli perverși, care duc la creșterea cheltuielilor și datoriilor guvernului. ”Toate mesajele legate de reforme și de creștere economică reală au dispărut, iar în locul lor avem doar planuri de stimuli fiscali și monetari care nu dau rezultate. Datoria noastră ca economiști este să atragem atenția asupra unui scenariu mai mult decât probabil – redresare economică slabă, productivitate scăzută și datorii mari în zona euro”, scrie Lacalle.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

6 Comentarii

  1. Solutia:cat mai multe salarii de doi lei ca foamea sa fie cel mai bun stimul al cresterii economice sanatoare si a progresului,sau ce chinezarie ne spun expertii astia?

  2. Hai sa vedem, daca va prindeti ce plan exista, nu ceea ce se da pe goarna! Incercati?

  3. Esprimarea corectă erea: BCE și zona euro a pornit pe un drum perciuniculos. Proștii de rând vor pierde toți banii, iar pe viitor li se va interzice să mai dețină așa ceva

  4. Ce e ironic, e faptul că din căderea comunismului nu au învățat nimic, occidentalii. Ei cred că populația va accepta la infinit sărăcia. Sărmanii talibani le-au dat un exemplu de cum v-a fi. Până la urmă societatea își reglează singură mersul.

  5. acest buboi plin de puroi se va sparge curand….avem o Tara bogata oameni buni! este in avantajul nostru sa recladim industria si agricultura si sa nationalizam resursele naturale. MAI ALES APA! TREZITI-VA FRATILOR!

  6. Mai sa fie, si nu ai capul mare Călin File de ,,Scânteia” , organul presa al PCR de Unde-s se răspândea duhoarea comunista care a otrăvit România, fostul Regat care la 30 Decembrie 1947 era cotat la nivelul Belgiei. Si asta este reflecția comisiei de control anglo-saxona de la București, ca de rusi ce sa spunem când de-abia își cărau ceasurile pendula dupa ei ca pe minuni ale lumii.. Iar sub comunisti ajunseram in ,,lumea a- III-a. Cum spuneau bătrânii : ti- ai căutat tu undeva si ai scos ,,fofârlica”. Vrei sa spui ca studiile tale de trei lei te conduc la aceasta inepție. UE se va integra si va deveni o mare putere a lumii.Sigur nu convine la marile puteri, una e sa diluesti cu o țara si alta cu jumătate de miliard populație avand in spate structuri bine conturate de institutii consacrate . Știință si tehnologii si va urma si integrarea militară.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.