Bebeluşi, paravan pentru fraude: Indemnizații făcute din pix

abandon

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au trimis în judecată 49 de persoane acuzate de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii, după ce ar fi obţinut ilegal indemnizaţii pentru creşterea copilului.

În cuprinsul rechizitoriului se arată că, în perioada 2017 – 2020, 60 de persoane au solicitat şi obţinut în mod fraudulos indemnizaţii pentru creşterea copilului acordate de Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti, folosind în acest sens înscrisuri falsificate ce atestau angajarea lor fictivă la diferite societăţi comerciale, îndeplinirea stagiului minim de cotizare şi veniturile realizate.

Angajarea fictivă se realiza prin emiterea unor adeverinţe de venit şi decizii de suspendare a contractelor individuale de muncă falsificate, dar şi prin înregistrarea pe site-ul ANAF a unor declaraţii fiscale, documentaţia întocmită atestând, în mod nereal, că beneficiarii au fost angajaţi în cadrul acestor societăţi comerciale şi că au obţinut venituri de natură salarială pe o perioadă de 12 luni consecutive din ultimele 24 de luni, anterior naşterii copilului, astfel încât să îndeplinească stagiul minim de cotizare impus de dispoziţiile OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Funcţiile ocupate şi salariile raportate nu erau în concordanţă cu pregătirea inculpaţilor şi nici cu poziţiile sau veniturile pe care aceştia le-au avut anterior în cadrul altor societăţi comerciale.

În general, beneficiarii indemnizaţiilor erau persoane fără posibilităţi materiale care, anterior naşterii copilului, fie nu au avut niciun contract de muncă, fie au desfăşurat activităţi în cadrul unor societăţi comerciale, însă veniturile realizate erau mici.

Întrucât beneficiarii nu realizau venituri sau realizau venituri mici, raportat la calificarea lor, cunoşteau faptul că nu îndeplineau condiţiile impuse de lege pentru obţinerea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi astfel au apelat la diferite persoane în vederea obţinerii adeverinţelor de venit falsificate.

Persoanele angajate fictiv nu au desfăşurat niciun fel de activitate lucrativă în cadrul societăţilor comerciale şi nici nu au încasat venituri de la acestea.

După întocmirea formelor de angajare fictivă, la scurt timp, inculpaţii au depus cereri pentru obţinerea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului.

Prejudiciul cauzat Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti este în cuantum total de 4.356.907 lei, din care a fost recuperată în faza de urmărire penală suma de 1.368.448 lei. În aceeaşi cauză, au fost încheiate anterior 12 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Devreme ce incă nu ai legi pentru a ”suspenda” cîțiva,. nici măcar pentru crime,.. Evident că orice ocazie de a frauda este exploatată. Hoția e in genele romînului..

  2. exista doar 2 solutii:
    -reactivarea pedepsei cu moartea
    -abolirea indemnizatiilor,
    in totalitatea lor

  3. Posibil sa fie una farsă, nu? Așa pare! Totul pentru alocari de fonduri la prima tragere sau justificarea anterioarelor alocări! De ce? Pentru că, atata timp cât înca e valabilă infierea copiilor de către strainezi, în România nu mai poate fi vorba decât de farse.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.