Biden îndemnat să adopte o linie mai dură faţă de Israel

Aproape 70 de foşti oficiali, diplomaţi şi ofiţeri militari americani l-au îndemnat miercuri pe preşedintele Joe Biden să avertizeze Israelul asupra consecinţelor grave în cazul în care le refuză palestinienilor drepturile civile şi nevoile de bază şi extinde activitatea de colonizare în Cisiordania ocupată, informează Reuters.

„Statele Unite trebuie să fie dispuse să ia măsuri concrete pentru a se opune” unor astfel de practici, a spus grupul în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Biden,”inclusiv restricţii privind furnizarea de asistenţă în conformitate cu legislaţia şi politica SUA”.

Printre semnatari s-au numărat peste 12 foşti ambasadori, precum şi alţi oficiali pensionaţi ai Departamentului de Stat şi foşti oficiali ai Pentagonului, serviciilor de informaţii şi Casei Albe, inclusiv Anthony Lake, consilier pentru securitate naţională al fostului preşedinte Bill Clinton.

Scrisoarea a subliniat consternarea tot mai mare în Statele Unite din cauza operaţiunilor israeliene împotriva militanţilor Hamas, conducători în Fâşia Gaza, declanşate de atacul lor din 7 octombrie în sudul Israelului, în care au ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au luat 253 de ostatici.

O mare parte din Fâşia Gaza a fost distrusă şi aproape 32.000 de palestinieni au fost ucişi. Organizaţia Naţiunilor Unite spune că populaţia are parte de puţină hrană, apă şi adăpost, iar deficitul de alimente depăşeşte nivelul foametei.

În scrisoarea sa, grupul a spus că o operaţiune militară israeliană împotriva Hamas este „necesară şi justificată”. Dar operaţiunile Israelului „au fost marcate de încălcări repetate” ale dreptului internaţional, care interzice uciderea fără discernământ şi utilizarea armelor care nu permit diferenţierea între combatanţi şi civili, se arată în scrisoare.

„Zeci de mii de civili din Gaza au fost ucişi, dintre care majoritatea sunt femei şi copii”, a spus grupul.”Uciderile civile de această natură şi amploare nu pot fi justificate”.

Israelul neagă că operaţiunile sale încalcă dreptul internaţional.

Grupul a spus că sprijină ferm apelul preşedintelui Biden pentru un armistiţiu imediat de cel puţin şase săptămâni, instituirea unui sistem de livrare de ajutoare umanitare de încredere şi eliberarea ostaticilor.

Semnatarii scrisorii au cerut, de asemenea, ca armata israeliană să implementeze reguli de luptă în conformitate cu dreptul internaţional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

20 de Comentarii

 1. biden e un complice nenorocit la toata tragedia care se intimpla. probabil ca la el viteza cu care circula impulsul electr-nervos spre si dinspre creier e redusa considerabil…

  acesti imputiti care conduc lumea…niste ghertoi nenorociti care joaca soarta lumii la ruleta ruseasca…

  avem o problema majora ca si umanitate cu liderii politici si nu numai, ale caror deprinderi sint bestiale, criminale si care se manifesta evident impotriva vietii – sua, rusia, europa, oriintul mijlociu, africa, asia… totul e prijolit de primitivism si bestialitate.

 2. Ăsteia tot cu liniile lor și cu semnale de tot felul. Râsul curcilor..
  De vreo luna tot amenință că îi vor scuti pe evrei de bani și armament..
  „Dar sacul tot pe mal”..

 3. BAII… NEAMUL LUI IUDA..! SUNTETI TOT ATAT DE RAI CA SI HAMASUL , POATE MAI RAI ..! GATA, ATI DESFIINTAT GAZA , CE MAI VRETI ..?? ATI OMORAT 35000 DE OAMENI , ASA CUM V-A PORUNCIT DUMNEZEUL VOSTRU !

 4. ginerele trump-ist, jared cushner- escroc de meserie decorat de guvernul maghiar, spune asa:
  „proprietatea de pe malul apei din Gaza ar putea fi foarte valoroasă”; „că Israelul ar trebui să niveleze o zonă din deșertul Negev și să mute palestinienii acolo”

 5. Sunt alegeri si democratii pierd voturile arabilor asa ca se mimeaza o grija fata de palestinieni.

 6. Exista niste ostatici in Gaza. Ati uitat de ei? Pana nu sunt eliberati ostaticii Israel trebuie sa continue lupta. Ucigasii teroristi de copii si femei trebuie eliminati, inclusiv rudele lor, prietenii si sustinatorii acestora.

 7. Păi, de condamni și sancționezi pe rus,.. categoric ovreiul e de zece ori de sancționat și condamnat,..Ovreiul face genocid și ocupare de teritorii de zeci de ani, fără ca lumea ”civilizată” să observe să condamne,..

 8. „Îndeamnă” are in prezentul context, Semnificația chemării porcului la troaca cu lături?….

 9. As vrea sa vezi si tu cum se convietuieste cu teroristii islamici, cu niste indivizi cu comportament si gandire feudala.

 10. Ce se va inrampla in urmatorii ani??? Jumate vor pleca din Izrael. Restu vor fi macelariti intr-o zi de invazia arabilor. Cu mana lor si-au facut- o. Crime si genocid se platesc…morti scodi din morminte si arat cimitiru palestinienilor. ..copii bombardati voit. Pana si un copil cu capra de lant omorat cu racheta din avion…

 11. Daca ar fi fost un om corect, paraliticul ar fi luat masuri cu tot ce se intimpla in Gaza ,inca de la inceput ,la fel cum a procedat cu Rusia.Se vede cit se poate de clar ca masurile luate de americani nu sint la fel pt. toti ,cam la fel cu ce vedem noi ca se intimpla cu Romania comparativ cu celelalte tari din Europa.Exista doua masuri pe care le aplica jagardelele astea de occidentali cu anumite tari .Ce se fredoneaza acum in America cu indemnul facut de Aproape 70 de foşti oficiali, diplomaţi şi ofiţeri militari americani, este doar un teatru ieftin care nu va avea nici-un efect, iar paraliticul nu va lua nici-o masura concreta,inafara doar de vorbe si promisiuni.

 12. DUPĂ CE NETANAYAHU VA LICHIDA GAZA(OAMENI,ANIMALE,CLĂDIRI)ȘI VA NIVELA GAZA -SISTEM DE IRIGARE CU APĂ DESALINIZATĂ ADUSĂ CU TANCURILE DE GAZ LICHEFIAT!!!-PUIEȚII-S GATA DE PLANTARE ,SONDELE VIN GATA MONTATE-BIDEN VA FI ADOPTAT O FERMITATE DEADREPTUL RECE (RECE DE TOT) PENTRU INFORMARE (APROXIMATIVĂ) :35000 X 10= 350 000! DA!DA!DE! VICTIME COLATERALE TIPIC SAM-ISTE

 13. @ 21 MART. 2024 LA 9:51.. Păi ia vezi cine a inceput ?? Cine a inventat terorismul ? De ce te inarmezi și mergi peste teritoriile altora și nu te aștepți la replică ? De ce crezi că ai drepturi mai multe decît altu ?

 14. Și nu avea Israelul cele mai smechere servicii și arme de precizie? De ce nu a salvat ostatecii,ba i-a măcelărit și p-aia eliberați cu steagul alb fluturând.Terminati cu minciunile! Intenția a fost epurarea palestinienilor ca să nu se mai vorbească ever de vreun stat Palestinian.Asa se întâmplă în logica ăstora,furam,ii scoatem din case și ii omoram ca să nu ne mai batem capul cu ei.Noi vom fi fix ca palestinienii,uitati-va bine la ei! Și sa nu uitați că raul pe care îl doriți vă va matura și pe voi!

 15. Din pacate, o Scrisoare egala cu ZERO pe langa puternicul lobby evreiesc de la Washington…
  O ipocrizie mai mare decat la Washington vedem in Rusia sau China!
  Viata unui copilas nevinovat palestinian nu valoreaza 2 bani la Washington.

 16. @lili
  Viata unui copilas nevinovat palestinian valoreaza EXACT la fel ca viata unui copilas nevinovat israelian ucis pe 7 octombrie de tatii sau fratii copilasilor nevinovati palestinieni

  Capisci ?

 17. O sa va iasa pe ochi ACEASTA insolenta di nedreptate fata de palestinieni.

 18. Pai cere bah,capul lui Bibi și sefilor Hamas,nu macelarii un popor,nazist defect! 1400 fata de 35000 în 4 luni cum iti suna? și înfometați alți 2 milioane,fii-t-ar umanitatea de râs iti fie?!

 19. crimele israeliene contra umanitatii continua in Gaza la fel si colonizarea Palestinei de peste Iordan prin crime si exproprieri sub nasul trupelor de ocupatie exceptionalismul israelian si-a dat foc la valiza sa nu fim complici

 20. Pai aia 2.000.000 sunt trup si suflet cu criminalii Hamas. Nu ii auzeai cum urlau de fericire cand ii vedeau pe evreii rapiti adusi in Gaza? Nu ii auzeau cum zbierau la telefon de fericire, isi informau mamele ca au ucis evrei si mama unui spunea ca ar vrea sa fie si ea acolo. Ati uitat de crimele Hamas si de ostaticii din Gaza?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.