Biden și Harris, penalizați pentru că au vrut să naționalizeze economia

Economia americană este sensibil mai slabă decât o arată cifrele și titlurile din presă. America suferă o ”recesiune a sectorului privat”, scrie economistul Daniel Lacalle.

PIB-ul oficial al SUA este umflat de creșterea nesustenabilă a cheltuielilor guvernului și a datoriei federale. Venitul Național Brut este mai slab, dacă îl raportăm la PIB-ul SUA. În plus, indicele încrederii consumatorilor este sub nivelul din 2019 sau 2021, ceea ce indică o stagnare a economiei.

Îmbunătățirile semnificative în ce privește piața muncii în SUA, începând din 2021, au venit din zona angajaților străini, iar raportul dintre locurile de muncă și populație și participarea populației la piața muncii au rămas sub nivelul din 2019.  În plus, salariile reale au stagnat în ultimii patru ani, dacă este să ne uităm la statisticile oficiale. Investițiile au fost slabe, iar companiile mici și mijlocii au înregistrat creșteri foarte modeste ale vânzărilor și nicio creștere a veniturilor în intervalul 2021-2024.

Un studiu publicat recent spune de ce americanii nu au reacționat bine la așa-zisă politică Bidenomics. Studiul acesta arată că statisticile oficiale au subestimat inflația cumulată cu aproape 50%, începând din 2019. În acest fel, Indicele Prețurilor de Consum și PIB-ul SUA au ajuns să reflecte cu altceva decât realitatea cu care se confrunta cetățenii când își primesc salariile și trebuie să plătească facturile. Dacă modul de calcul al acestor parametri este corectat, rezultă că economia americană se află în recesiune de ani de zile. Un alt exemplu de manipulare este Indicele prețurilor de consum, o statistică a guvernului. Din moment ce politica monetară expansionistă a guvernului creează inflație, oficialii au tot interesul să subestimeze inflația, iar formula de calcul a indicelui prețurilor de consum s-a schimbat pentru a servi mai bine interesele guvernului SUA. Dacă am introduce datele de azi în vechea formulă, ar rezulta un indice al prețului de consum de două ori mai are. Guvernul anunță că indicele CPI este de 9%, însă formula din anii 1970 arată că CPI este de 18%, explica Lacalle.

”Americanii nu sunt proști. Nu le poți spune că economia este minunată și mai puternică ca niciodată, în vreme ce ei nu văd asta în viața de zi cu zi. Poate că o asemenea propagandă funcționează în Franța sau in Spania, însă nu în America. Astfel s-a ajuns la situația în care optimismul, publicitatea și complacerea guvernului SUA în această situație au fost penalizate.

Creșterea cheltuielilor guvernului SUA a mascat recesiunea din sectorul privat și declinul real al venitului real din țară, precum si veniturile în scădere ale companiilor mici și mijlocii din SUA.  PIB-ul real s-a contractat, de fapt, în ultimii doi ani. In plus, trebuie ținut cont de faptul că la acest PIB a contribuit mult un factor exogen – scăderea prețului la multe materii prime.

Încercările de a reduce impactul distrugerii monedei au compromis statisticile oficiale. Pe măsură ca influența statului în economie crește, recesiunile tehnice nu mai sunt prezentate în statisticile oficiale. Însă ele îi afectează pe cetățeni. Mai mult, cheltuielile guvernului și tipărirea masivă de bani duc la taxe mai mari și salarii reale mai mici. De aceea, consecința neintenționată a unei recesiuni declarate oficial este o creștere a datoriei guvernului, o creștere a taxelor și o descreștere a puterii de cumpărare a monedei”.

”Biden și Harris au crezut că niște statistici oficiale vor face ca cetățenii să le susțină politica de a investi agresiv banul public și de a crea cea mai mare datorie din ultimele decenii. Au mai crezut că cetățenii vor da vina pe companii și pe magazine pentru creșterea preturilor.  S-au înșelat. Nu au făcut decât să producă o recesiune, iar cetățenii simpli și companiile suferă din această cauza.

Mulți mai cred încă că Bidenomics a fost o eroare de calcul. Nu este așa. Politica economică a administrației Biden a urmărit naționalizarea pe ascuns a economiei, gonflând sectorul public și dizolvând în el bogăția adunată de sectorul privat, făcând aproape imposibilă misiunea viitoarei administrații de a repara daunele. Așa acționează partidele socialiste. Lasă în urma multă mizerie care este dificil de îndepărtat, iar apoi revin la putere la următoarele alegeri și continuă să majoreze taxele și să extindă rolul guvernului în economie. SUA se pot îndepărta de aceste politici și pot încă să adopte un model de creștere bazat pe mediul privat, împreună cu o politică monetară sănătoasă, pentru a stabiliza finanțele publice și a readuce prosperitatea în America. Acest lucru s-a mai întâmplat în trecut și se poate întâmpla și acum”, scrie Daniel Lacalle.

Recomanda 7

8 Comentarii

  1. Biaden mâncând o înghețată: -înainte cu acest preț era mai mare..
    Nici n-a înțeles că constatează inflația pe care el însăși a provocat-o..

  2. Recititi PROPHETICELE stranii comenturi lui mishteaux din … 2021 pe aceasta tema de TIPARIRE DE BANI !
    De unde ANTE-stia PROPHETUL ? 🙁
    🙁

  3. S-au luat si „astia” dupa MISHTEUAX

    cand cu TAXA-PE-SUPERBOGATI a „democratilor! 😀
    ce era sa faca mishteaux ? … sa le zica verbal vezi ca miliardari (MUSK & altii”) v-o pun democrazylor ?

    E mishteaux acxest tip enervant de om ? Sau e REAL PROPHET !
    ->
    „URAGANE LA BERLIN” (pe bune, predmeditate 🙁 CURAND ! )
    PUP !

  4. Ha, ha! Ce n-o răușit Cea Cețcu să ducă la bun sfârșât în România, cât pi ce să răuș’ască partidu’ democrat p’in politica ințăliaptă a tandemul’i Biden-Harris in USSA. Apruapi că-nghi hine să plâng di ciudă c-o ișât Trump…

  5. la fel ca inaintașii lor, Comuniștii de Rit Vechi (eduKKatZi delabraNt) !
    Concluzie: uSE🌈icii la tomberonul politic, măR🎯g…
    ● guitZă- eduKKatZia PERNICIOASĂ e DELABRAnTă-guitZă ●

  6. Tot aia, statul se cuplează că lipitoarea pe întreprinzători, cică ei susțin inițiativa privată, dar impun tot felul de costuri care se întorc pro entual in buzunarele lor.
    Ce procent încasează Bolos, Virgil și Burduja din legile pe care le-au dat?
    Energia, combustibilii, mancarea, toate costa mai mult. Clasa mijlocie a ajuns-o din urmă pe cea de jos, mistoc progres.
    Plătești pt orice aplicație, cică digitalizare: efactura, etva, esign, case de marcat cu cod quar: din toate aceste plăți Bolos are comision anual, e rezolvat pe viață cu tot neamul lui de pseudoliberali.
    Fă bah, dar că pe banii, timpul și energia ta, că noi nu suntem sclavii tai!

  7. prestituatele americane celebrau recordul de „slujbe” create de economia americana, in realitate, gen 3/4 din ele erau de bugetari… in timp ce alea din productie, industrie si agricultura dispareau… plus de asta, erau multi americani la privat care munceau si o a doua slujba la part time… acuma ultimele statistici arata pe langa pierderea de locuri de munca, si scaderea salariilor si reducerea orelor lucrate

  8. ”Americanii nu sunt proști. Nu le poți spune că economia este minunată și mai puternică ca niciodată”

    Romanilor poti sa le spui orice, ei fac cum vor ei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.