Biden şi Xi Jinping, „schimb sincer de opinii” la telefon

Preşedinţii chinez Xi Jinping şi american Joe Biden au avut marţi o convorbire telefonică, prima lor conversaţie de la un summit în noiembrie anul trecut în California, având ca obiectiv, potrivit Casei Albe, „gestionarea tensiunilor” dintre cele două superputeri.

„Cei doi şefi de stat au avut un schimb de opinii sincer şi profund privind relaţiile chino-americane şi problemele de interes comun pentru cele două părţi”, a indicat postul public de televiziune CCTV, în timp ce Casa Albă a menţionat într-un comunicat o conversaţie legată atât de posibilităţile de „cooperare”, cât şi de „diferenţele” de opinii.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, va merge în China „în următoarele zile”, iar şeful diplomaţiei americane Antony Blinken se va deplasa de asemenea la Beijing „în următoarele săptămâni” pentru a continua dialogul, a anunţat, la rândul său, un înalt oficial al Casei Albe.

Potrivit acestei surse, care a cerut anonimatul, convorbirea celor doi lideri nu a fost concepută pentru a duce la „anunţuri”, ci pentru a „face un bilanţ” după summit-ul lor din noiembrie.

Acest summit a făcut posibilă reînnoirea dialogului după o perioada de tensiune foarte puternică la începutul anului 2023, legată de survolarea teritoriului american de către un balon chinez.

„O concurenţă intensă necesită o activitate diplomatică intensă pentru a gestiona tensiunile, a aborda neînţelegerile şi a evita o confruntare nedorită. Această convorbire telefonică este o modalitate de a face aceasta”, a explicat oficialul american, în cadrul unui interviu acordat presei, interviu acordat înaintea convorbirii celor doi lideri.

Dacă dialogul va fi restabilit, nu lipsesc motivele pentru fricţiuni între China şi Statele Unite.

Joe Biden şi-a exprimat astfel „preocuparea” cu privire la sprijinul economic şi industrial pe care Beijingul îl oferă Moscovei, potrivit comunicatului difuzat de Casa Albă.

Legătura dintre China şi Iran urma să fie abordată, de asemenea, de cei doi lideri, menţionează sursa citată.

Statele Unite ar dori ca Beijingul să-şi folosească influenţa pentru a opri atacurile rebelilor houthi, un grup de rebeli yemeniţi sprijiniţi de Teheran, împotriva navelor din Marea Roşie.

Joe Biden a reafirmat, de asemenea, „importanţa menţinerii păcii şi stabilităţii” în jurul Taiwanului, cu puţin timp înainte de învestirea noului preşedinte taiwanez Lai Ching-te, se arată în comunicatul difuzat de Casa Albă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

 1. hahahaahha… SUA si sinceritatea. Nu e ceva ce au spus in ultimii 30 de ani pe care sa-l respecte… poti sa te stergi la 3 litere cu declaratiile si chiar si cu tratatele semnate de ei

 2. Se pare că ninge. Viscolit peste FED, iar dolarul e in mare rahat daca se duce șefa trezoreriei cu mâna întinsă la credit in China. Se pare că sunt la scadență o sumă uriașă în bonuri ale trezoreriei americane, iar daca China cere răscumpărarea lor FALIMENT scrie pe SUA, care a ajuns sa cerșească îndurare de la chinezi.

 3. Trebuie sa fi foarte naiv , ca sa crezi in capacitatea de sinceritate a lui Biden.Din partea lui Xi a fost ceva de complezenta.

 4. Si a zis Biden:
  „Domnule Xi, cum aventura din Ucraina se apropie de final, trebuie sa gasim de lucru pentru Complexul Militar-Industrial (singura industrie serioasa ce mai avem), demarand un nou „PROXI”, in Philipine si eventual Taiwan. „

 5. China are un tratat militar ferm cu Rusia. Iranul se afla sub protectia Rusiei care il ajuta sa-si dezvolte capacitatile nucleare. Este clar ca China nu va avea tupeul sa-i dicteze ceva Iranului fara a consulta Rusiei. Este grav daca America care a trimis portavioane (?) in zona sa lupte cu rebelii se roaga de China sa mijloceasca pentru incetarea atacurilor de catre ‘pirati’ asa cum sunt numiti in presa progresista luptatorii houthy.

 6. credeam ca ii intreaba pe chinezi cum sa spuna omenirii faptul ca au semnat anumite acorduri dupa cel de al doilea razboi mondial si operatiunea highjump condusa de contraamiralul Byrd incheiata cu pierderi mari (unii folosesc chiar termenul de macel), cu anumite rase deloc de pe Terra, acorduri care au permis reptilienilor sa se aseze pe teritoriul SUA de unde sa conduca exepriemtne pe fiintele umane, sa le rapeasca si sa le faca ce vor ei. actiunea Contraamiralului Byrd viza un grup de nazisti ajunsi la polul sud numai ca surpriza a fost uriasa: nazistii nu era singuri… Cum trecerea timpului a solidificat prezenta reptiliana pe Terra s-a ajuns in situatia in care influneta lor este manifestata constant in functie de interesele lor. Evolutia, dupa cel de al doilea razboi mondial, are o mare componenta reptiliana, acestia ajungind sa-i influenteze telepatic pe cei aflati in functii de decizie: papi, case regale, presedinti etc. Umanitatea nu este in siguranta decit daca va lua haturile in propriile sale maini in opozitie cu stapinii adusi de americani pe usa din dos. Care a fost miza pentru americani? Au vrut lucruri: arme si tehnlogie spatiala. De la eroismul lui Byrd la tradarea prezidentiala americana…Fata de istoria reala, ceea ce se intimpla in jurul nostru, toate minciunile care ni se spun si secretele care se dosesc bine, subiectele de presa 99.9% au rolul de a ne indeparta de la ceea ce este. Se pare ca avem servicii secrete degeaba. Servicii secrete… Secrete… Secrete… FARA SECRETE! DEZVALUIRI COMPLETE!!!! Avem dreptul sa stim si sa decidem in cunostinta de cauza!!! Voi ati decis destul pe viata noastra! Voi mincinosii, prefacutii, criminalii, imoralii!

  De ce nu e loc de pace, iubire, armonie? Pentru ca puterile fac comert cu viata noastra!

 7. „-joe,sincer
  s-au schimbat curentii de aer la mare altitudine
  vine niste baloane meteo,
  ai inteles mesajul meu?”

  (gandire chinezeasca,
  exprima chestia cu dragonii si imperiu celest)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.