Biden „strânge şi mai tare şurubul” contra Rusiei

Preşedintele american Joe Biden semnează un ordin executiv care autorizează Statele Unite ale Americii să adopte aşa-numite sancţiuni „secundare” împotriva instituţiilor financiare din lumea întreagă care ar sprijini efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Casei Albe, relatează AFP.

Este vorba de a „strânge şi mai tare şurubul asupra maşinăriei de război a Rusiei şi a celor care îi permit să funcţioneze”, a comentat consilierul pentru securitate naţională al Statelor Unite, Jake Sullivan, într-un comunicat de presă.

„Transmitem un mesaj fără ambiguitate: oricine sprijină efortul de război ilegal al Rusiei riscă să piardă accesul la sistemul financiar american”, a explicat el.

Americanii urmăresc astfel să îngreuneze mecanismele puse în aplicare de Rusia pentru a ocoli sancţiunile şi embargourile impuse de Occident de la invadarea Ucrainei.

„Ceea ce vrem să facem este să ţintim materialele de care Rusia are absolut nevoie pentru a produce arme. (…) Pentru a obţine aceste materiale, (ruşii) trebuie să treacă prin sistemul financiar, ceea ce îl face un potenţial punct nevralgic, iar acest instrument vizează acest punct nevralgic”, a indicat joi în faţa presei un înalt oficial de la Casa Albă care a cerut anonimatul.

Statele Unite, principalul susţinător al Ucrainei, se bazează pe efectul disuasiv al acestui anunţ, care survine într-un moment în care Congresul american se confruntă cu greutăţi în efortul de a ajunge la un acord cu privire la continuarea sprijinului militar pentru Kiev.

„Aproape orice bancă din lume, dacă va avea posibilitatea de a alege între a continua să vândă o cantitate mică de bunuri către complexul militar-industrial rus sau a fi conectată la sistemul financiar american, va alege să fie conectată la sistemul financiar american”, potrivit aceluiaşi înalt oficial.

Acesta a mai explicat că majoritatea băncilor europene sau americane au încetat deja activităţile de finanţare în Rusia, dar a menţionat că ele sunt în contact cu instituţii financiare din alte ţări, care potenţial au continuat să facă acest lucru.

Diamante

Washingtonul contează, aşadar, ca aceste bănci occidentale să-şi descurajeze partenerii din ţări terţe să continue să facă afaceri cu Moscova.

Statele Unite îşi vor extinde şi măsurile de embargo împotriva Rusiei, pentru a le aplica şi produselor fabricate din materii prime ruseşti (în special diamante sau fructe de mare), dar procesate şi exportate de alte ţări.

Occidentalii au luat deja numeroase măsuri de îngheţare a activelor împotriva entităţilor, personalităţilor şi companiilor ruse şi totodată au impus numeroase interdicţii privind importul de materii prime sau mărfuri ruseşti, cu scopul de a opri maşina de război a Moscovei şi a-i submina economia.

„Sancţiunile şi restricţiile noastre au avut un impact semnificativ asupra capacităţii Rusiei de a înlocui echipamentele, materialele şi tehnologia de care are nevoie pentru a alimenta agresiunea sa (asupra Ucrainei). Ele au subminat rezistenţa financiară a Rusiei, forţând Rusia să apeleze la regimuri paria pentru aprovizionare”, a asigurat Jake Sullivan.

Potrivit Washingtonului, Moscova şi-a dezvoltat între altele cooperarea militară cu Iranul, care îi furnizează drone, şi cu Coreea de Nord.

La aproape doi ani de la începutul războiului din Ucraina, economia rusă pare să reziste, în ciuda acestei avalanşe de sancţiuni, notează AFP.

Rusia continuă să vândă hidrocarburi, în special Chinei şi Indiei, şi a pus în aplicare, afirmă experţi, mecanisme eficiente pentru a eluda plafonarea preţului de vânzare a petrolului său decisă de Occident.

Conform FMI, Rusia ar trebui să înregistreze o creştere de puţin peste 2% anul acesta şi puţin peste 1% anul viitor.

Următoarea etapă majoră în acţiunea financiară împotriva Moscovei, pentru Statele Unite şi aliaţii lor, ar putea fi confiscarea fondurilor ruseşti depuse în băncile occidentale – şi deja îngheţate – pentru a finanţa Ucraina.

Înaltul oficial american citat a indicat doar că în prezent există „discuţii active” între occidentali cu privire la aceste active ruseşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

21 de Comentarii

 1. Biden e Dumnezeh da ORDIN tuturor Institutiilor financiare primare si secundare ale Lumii…SUA este Dictatura Planetara Americana….Mai exista vreun Bou care sa nu priceapa? Eu nu zic ca Sanctiunile nu afecteaza Rusia, cred ca o afecteaza grav….Ma mir doar ca exista in lume o Dictatura atat de mare cum este SUA care sa controleze banii tuturor…Acum e limpede care e forta militara a SUA? De ce isi permite sa tipareasca vagoane de dolari fara acoperire? Pentru ca intreaga Planeta munceste si spala dolarii murdari americani…

 2. Daaa..mesia a ordonat..
  Pasa qué mai sant musulmani,budisti,thaoisti etc ..
  Va imaginati out come ul.

 3. Astea sunt știri pentru in🌈ajarea femeilor și adolescenților Urcaci.
  Fiindcă carnea (!) de tun Urcacă e pe terminate, la Avdiivka si Krynki.
  MAREA CONTRA-OFENSIVA A fâZZZâit spectaculoZ, iar Rușii au primit incă un milion de obuZe din Coreea de Nord.
  Așa că Li🌈icii DemonRați Belicoși mai pot face un singur lucru:
  Să trimită „mercenari” din Coloniile Eșuate, cu peste 160 miliarde coco datorie externă.
  PăZea, măRog, că se începe cu EPOLEȚII SPECIALI…😂

 4. O națiune bolnava nu poate fi condusa decât de bolnavi.
  Un președinte fără memorie nu poate conduce decât o națiune amnezica.
  Un stat imperialist care se considera jandarmul lumii procedează exact ca un dictator dintr-o tara Africana.
  Pe același principiu nu i-a băgat și noua pe gat pe Băsescu și Werner. Și pe același principiu mi-l va baga pe viitorul președinte.
  Republica Procurorilor a fost și ea un experiment pe care natiunea dictaturii celei mai acerbe l-a făcut din dragoste pentru dictatura. După ce au exersat pe noi, acum au devenit experți la ei acasă.
  Republica Medicilor, alt experinent American cu ajutorul OMS. De data aceasta la scara planetara.
  Experimentul Ucraina. Morții inutile pentru dorința de sânge și putere a dictatorului.
  Cică de mâine, dacă se supăra ca nu sunt suficient susținuți de către Licurici, Izraelul va impune sancțiuni asupra Americii si-l va trimite pe Bideu la sanatoriu. Poate de aceea glasul Americii e atat de răgușit încât nu mai scoate nici o vorba despre Izrael și genocidul la care asistam.

 5. Acum sa ne imaginam cam cum vorbește ambasadorul SUA cu liderul vreunui partid din țara unde activează..nici îndoială că verzii,și liderii coaliției „semafor”din Germania sunt „luați la creion”de specialiștii corespunzători care au pus la dispoziția ambasadorului SUA în Germania mici extrase din aceste mape”pentru folosire interna”…Ce informație poate avea cel mai puternic stat din lume pe un lider de țară care folosește droguri?! Un dosar splendoare…in culori și cifră..Frau era fidelă hegemonului și tot ii ascultau telefonul..poate aveau și înregistrări video…

 6. Rechizitoriul Procuraturii Militare trimis spre judecare la ICCJ a devoalat ce stiam din 21 decembrie 1989…In dec 1989 am avut parte de o Lovitura de Stat demna de Manualele de specialitat… Am fost la Miting in 21 dec si am inteles tot.Am venit la mitind mai la urma. Nici urma de Organe de control…Era puzderie de lume, frumos imbracata, mitingul a curs linistit minute bune…2. Pana la Marea Explozie ce parea de la libraria Kretulescu…3. A urmat faza cu Zgomotele infernale care m – au paralizat…Apoi au inceput niste Baieti inalti sa impinga femeile in spate cu umbrelele…A izbucnit panica, Mitingul a fost pulverizat, lumea fugea lasand in urma incaltamintea pierduta la inghesuiala…4.Dupa o vreme au intrat in Piata primii rivulutionari. Erau Galeriile reunite Steaua Rapid, vreo mie de tineri. ..Organele Statului erau vreo 100 de militieni cu pulan de cauciuc. Nu a fost nimic violent…4.Am plecat acasa la lasarea intunericului crezand ca Ceausescu a pierdut Puterea pasnic…5. A doua zi dimineatA aflu ca fost Macel la Universitate…Ce macel cand in Piata mitingilui Rifulutionarii discutau in contradictoriu dar pasnic cu Orgale? Am inteles ca Diversiunile de INCITARE din piata de la Miting au continuat Noaptea. De data asta Pucistii au tras in protestatari pentru a INCITA si mai tare populatia impotriva lui Ceausescu…..Pucistii erau mai interesati sa omoare decat era Ceausescu….Ceausescu era un naiv, nu pentru el se lupta, el voia sa apere Comunismul,a crezut ca daca vorbeste cu oamenii la Miting va reusi sa domoleasca Rascoala….Am fost atent la Miting, cred ca Ceausescu reusea, publicul l – a ascultat cu interes…pana cand Mitingul a fost pulverizat de Pucisti.

 7. luati-le banii blocati in banci din Vest,sunt 300 miliarde coco,chilipir ,Rusia trebuie rasa si frezata de bani …atentie la javrele austriece ,cu Raiffeisen
  mai incolo luati-le si proprietatile din OCCIDENT ale camarilei putiniste,sa ramana saraci ca Iov

 8. Biden și Li🌈icia sunt bolnavi de cancer. In plan spiritual. Se știe, cancerul nu poate fi tratat in mod absolut. Când te-a cuprins, scăpare n-ai…

 9. 1.rusia,china,israelul=ultimile 3imparatii pina la antihrist(tembelul dracom impus de evrei la confucerea lumii ca sa i faca un fel de sefuleti,de slugile satanei) dint:ursul rus,dragonul(dracul) chinezesc si sarpele evreiesc.nimic de nato,sua,ue,ele sint conduse de masoneria evreie idioata,se vede ce legi idioate baga,ce razboaie.onu e o gluma,trebuie desfiintata 2.bucurestiul va fi noul ierusalim,noul onu va fi la bucuresti.3.sua lovite de 7rachete nucleare dinspre iran sau n corea.daca rusia face scapate ca miste foze de bere(arme cu impuls electromagnetic),sua stau pe intuneric 4.new yorkul cu 2mil evrei va fi lovit nuc.,2surse pe net(ori din portul ny ori de departe).probabil si chicago dar nu stiu exact.oricum,sua vor vedea la ei acasa,cum a fost la hirosinaga 5.europa lovita nuclear?da,dinspre rusia,se arata si zonele unde vor cadea rachete nuc.de pe sub.din mn vor zbura spre mediterana rachete nuc,eu asa,am inteles.chestii cu romania ocupata de rusi,cu capitala distrusa de cutremurul lui boca(a 3a ouare),dupa pacate,furaciuni,nedreptari,judecati neefectuate(procesul comunismului,condamnarea criminalilor comunisti,securisti,militieni,din armata,din reteaua r,a minerilor,etc).turnatori ordinari mai sint?vrem listele lor pe net,si listele cu ierarhii turnatori la secu.6.ro va schimba taberele,e logic.vestul nu si a impus oameni credinciosi,7.cum china poate ataca,poate fi si ea,atacata(arme cu impuls electromagnetic,3gorges down,etc.sint realitati.taiwanul e o tara libera,nu e ocupata de comunisti 8.zaiafet,cine a tras in noi ka rev. sau cautati:reteaua r,ei au fost teroristii din 22dec 89 9.armata ro,reteaua r ale statului au facut lovilutia,au onorit 1000oameni,au ranit dar nu platesc.va plati armata ro cind vin rusii si vor face curat 10.romania e o tara frumoasa,pacat ca i locuita.stim toti asta.felicutam lumea care a plecat din nebunia asta de,tara in care securimea face legea.hahaha

 10. Bosorogul senil inca mai bate campii. Sper sa nu mai apuce alegerile. SUA nu mai poate fi jandarm mondial.

 11. Prin prisma Creaționismului lucrurile sunt simple: Pamântul e făcut, Oamenii sunt salată hidroponică care au frunziș universal fără rădacini înfipte, vor putea fructifica alte Pământuri și ar fi frumos ca rușii să fie determinați să-și distileze vodka-limo din electrozii rămași de la stația spațială.

 12. @Prostia îngroapă Rusia, nu-i așa de simplu de confiscat banii de care spui. O mare parte din sumă sunt convins că Rusia o poate recupera prin confiscarea activelor occidentale pe care Occidentul le are încă în Rusia. O altă problemă este dată de încrederea pe care alte națiuni o vor avea în SUA. India, China, Sudul global, se vor abține la investiții în dolar și euro, odată ce fondurile pot fi înghețate oricând doresc americanii. Asta înseamnă că SUA se mai pot baza doar pe UE, Japonia, Australia, Canada, Marea Britanie, Coreea de Sud… și încă câteva state mici. În rest… nimeni nu va mai privi cu încredere America. Poate nu conștientizezi că în timp SUA va pierde, câștigă Asia prin China și India. Dacă aceste două țări își găsesc obiective comune, SUA, Europa, Rusia își vor pierde în 50 ani importanța.

 13. Acum sper ca vedem cu totii cum America incearca sa stapaneasca intreaga planeta si sa ne transforme pe toti in sclavii lor ,fiind obligati sa executam tot ce decid ei.Ca este constitutional sau neconstitutional tot ce dicteaza americanii sa facem ,trebuie sa respectam ,altfel primim sanctiuni din partea lor.Asa ca noapte buna sclavilor ,sa traiti bine ! Ma intreb unde o fi idependenta si suveranitatea ,daca trebuie sa executam tot ce dicteaza americanii ?

 14. Frecţii la picior de lemn. Nu a picat la pace cu republicanii şi acum o dă în snoave.

 15. adevarul este ca america este condusa de tradatori americani vinduti israelului care a asasinat 3000 de americani in 11 sept 2001 …sanctiunile economice sint tactica jidaneasca care in cazul americii vor lovi economia americii .. pe termen lung …jidanii vor distruge america si europa dupa cum se vede …niorocul jidanilor e c u prostia generalizata…

 16. O intrebare? Cine este BC? Face parte din RC sau joaca solo? Si de ce este asa de satisfacut, bucuros si excitat intelectual cand scrie despre Preseul Amerlociei, antialiata noastra? Stie Bibiden ce este surubul? BC este ziarist? Sau sofer de Consiliu judetean? Sau castiga SEUA din nou razboiul cu Rusia curajosi cum ii stim prin altii, adica prin curajosii di Romania si noi n am aflat?

 17. Cretinii de la Washington se joacă cu focul , în mmomentul în care vor confisca banii rușilor băncile or să aibă o mare problemă prin retragerile de capitaluri care vor urma. Cine o să mai aibă încredere in sistemul financiar occidental ? Chiar ne pregătim de un nou război rece..

 18. Daca ar avea pregatire de mecanic, visatorul de la Washington DC ar sti ca atunci cand strangi prea tare un surub,de intampla una din 2:
  Ori se rupe surubul, ori iti sare cheia in fata, tie sau cuiva apropiat.
  Parol!

 19. @Paulian Ionescu 21.09
  Citez din postarea domnului Paul de pe situl dlui Cristoiu la art :”22 decembrie 1989 – Diversiunea: Nicolae Ceaușescu – urmărit general
  „pe americani ii tin „ostatici” niste unii… Nu-Stiu-Cine… !”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.