BILD: „Carantina a fost o greşeală uriaşă”

Ediţia de ieri a celei mai citite publicaţii de pe planetă, ziarul german „DAS BILD” titrează: „Carantina a fost o greşeală uriaşă” („Lockdown war ein Riesen-Fehler“)! Dacă acest titlu apărea la noi, publicaţia ar fi fost suspendată de Sorin Grindeanu la cererea lui Marcel Vela şi Andi Manciu, susţinuţi de tripleta apocaliptică Arafat-Rafila-Cercel.

„Bild” citează opiniile unor somităţi din Germania care cred că măsurile excesive prin care, practic, s-a oprit planeta nu sînt pe deplin justificate, ba, chiar, că statisticile deceselor n-ar fi nici pe departe reale. Iată cîteva din aceste opinii:

Prof. Stefan Homburg, profesor la Universitatea din Hanovra: „În Italia, epidemia de coronavirus a fost mai severă decât una de gripă, dar în Germania nu. Prin măsurile de carantină, guvernele au făcut o greșeala imensă. Situația e din ce în ce mai rea, iar stadioanele de fotbal goale sau restaurantele pe jumătate pustii nu ajută pe nimeni.”

Prof. Klaus Püschel, doctor patolog și lider al Departamentului de Medicină Criminalistică la Hamburg University Hospital: „La urma urmei, Covid-19 e o problemă virală, asemeni gripei, și în majoritatea cazurilor, nu este fatală, decît în cazuri extreme. E important să examinăm cu atenție decesele din cadrul pandemiei pentru a stabili dacă virusul a fost într-adevăr cauza bolii.

Din cele 180 de decese cauzate de Covid-19, cu toții sufereau și de alte afecțiuni și nu erau copii sau adolescenți. Infecția cu Covid-19 a fost pur și simplu picătura care a umplut paharul pentru mulți bolnavi.”

Julian Nida-Rümelin, fostul Ministru al Culturii: „Cu Covid-19, apar în fiecare zi numerele astea uriașe care ne îngrozesc. Dar trebuie să punem problema altfel pentru a înțelege aceste cifre: cîți oameni mor în Germania zilnic? Cîți mor din cauza unui atac de cord? Cîți de la cancer? Și cîți din cauza Covid-19?”

Toate aceste opinii, ca şi multe altele apărute peste tot în lume, nu contestă existenţa virusului Covid-19, ci doar arată că autorităţile din aproape toate ţările au exagerat cu măsurile dure, temîndu-se că acest Coronavirus ar fi un fel de „Gripă spaniolă”.

În realitate, cei care deţin Puterea în majoritatea ţărilor au văzut în aceste măsuri dure o bună oportunitate de a beneficia de un autoritarism neaşteptat care să-i scutească de Opoziţia politică, beneficiind, în acelaşi timp, de şansa încheierii unor contracte profitabile, necontrolate, invocîndu-se „necesitatea”.

Una dintre cele mai mari greşeli de la noi a fost internarea în spitale a persoanelor infectate, deşi nu există un tratament împotriva Covid-19. În locul unei izolări la domiciliu, aşa cum recomanda OMS, ministrul nostru a dat acel ordin stupid care a dus la infectarea personalului medical şi, implicit, la închiderea unor spitale.

O altă mare greşeală a fost transformarea mai multor spitale în Spitale-Covid, astfel încît bolnavii care sufereau de alte maladii au fost lăsaţi de izbelişte, generîndu-se astfel suferinţe uriaşe şi chiar decese pe care nimeni nu le-a mai contabilizat. Cazul cel mai teribil este cel de la spitalul din Câmpina în care era internat un singur pacient infectat cu Covid-19, toate celelalte 300 de paturi rămînînd goale, pacientul fiind asistat de 70 de medici specialiști şi peste 200 de asistente!

Şi nu trebuie uitate cozile uriaşe de ieri de la Spitalul de Oncologie din Bucureşti, unde bolnavii de cancer aşteptau să-şi ia reţetele sau să li se facă tratamentul:

Revenind la articolul din „Bild”, amintim cititorilor noştri că încă din 6 aprilie 2020, în articolul nostru „Controverse despre numărul real de decese din cauza coronavirusului” (https://www.cotidianul.ro/controverse-despre-numarul-real-de-decese-din-cauza-coronavirusului/), am prezentat cîteva statistici oficiale care demonstrau exact ceea ceea ce spun acum speciliştii germani: că numărul deceselor din alte motive este cu mult mai mare decît cele generate de Coronavirus!
Din păcate, această informaţie nu a fost dezbătută în spaţiul public, fiind acoperită de prezenţa zilnică pe ecrane a tripletei Arafat-Rafila-Cercel, cu susţinerea lui Klaus Iohannis şi Ludovic Orban, deşi cifrele sînt clare şi nu mint:

Cele 263.463 de decese din 2018 din România arată că media zilnică a deceselor din România a fost de 722 persoane, cauzele fiind diferite, multe dintre acestea fiind provocate de boli grave, precum cancer sau SIDA, aşa cum arată şi statistica mondială:

În ultima perioadă am văzut cu toţii eforturile autorităţilor din toată lumea de a lua măsurile de revenire la normalitatea de dinaintea Coronavirusului, anunţîndu-se date concrete de relaxare, păstrînd doar cîteva măsuri de protecţie pe care populaţia trebuie să le respecte pentru limitarea transmiterii virusului.

La noi, se pare că autorităţilor le-a plăcut foarte mult „starea de urgenţă”, astfel încît au simţit nevoia prelungirii acesteia cu o „stare de alertă maximă”, ameninţîndu-ne chiar că oricînd ar putea să revină la „starea de urgenţă”. Costurile economice sau chiar pierderea de vieţi pentru alte boli în afara Covid-19 nu par să-i îngrijoreze pe mai marii zilei de la noi, avînd în vedere benefiicle politice sau interesele financiare personale.

Sînt voci în spaţiul public care spun aceste lucruri şi la noi, chiar înainte de apariţia articolului din „Bild”. Este, de pildă, cazul medicilor de la Clinica Medicală 1 din cadrul Spitalului judeţean Cluj, care au încercat să protesteze faţă de transformarea clinicii în Spital-Covid, iar medicul epidemiolog care trebuia să aprobe a refuzat să-şi pună semnătura pe actul respectiv. A fost mai tare însă decizia prefectului Mircea Abrudean, căci spitalul trecuse în subordinea ministerului Sănătăţii, deci a guvernului.

Vocea specialiştilor care propuneau alte metode pentru limitarea transmiterii Coronavirusului n-a fost, din păcate, auzită de nimeni, căci fătucile din televiziuni sau moderatorii atotcunoscători primiseră direcţia ce trebuia urmată: adevărul este ştiut doar de Iohannis-Orban-Arafat-Rafila-Cercel, această pentagramă apocaliptică a Coronavirusului care nu trebuia să fie contrazisă de nimeni!

Lumea întreagă este acum într-o altă etapă a combaterii Coronavirusului, se caută alte metode şi alte strategii, astfel încît daunele blocării vieţii normale să nu le depăşească pe cele provocate de Covid-19.

Numai la noi, autorităţile visează la revenirea stării de urgenţă, gîndindu-se la alegerile din acest an, pe care vor să le cîştige cu mesajul deja anunţat: „noi v-am salvat vieţile, ăilalţi vi le-ar fi distrus”! Covidul pare să fi devenit la noi noul agent electoral care trebuie să ia locul mai vechii lor obsesii cu alegerile anticipate.

Noi, „contacţii”, rămînem doar o masă de manipulare, oricînd amendabilă. Nici măcar „diasporenii” nu sînt menajaţi, ei fiind condamnaţi la cozile uriaşe din vămi, aproape identice cu cele de la secţiile de vot din străinătate, cînd se îmbulzeau să-i aducă la Putere pe cei care azi îi batjocoresc la graniţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16
Ion Spânu 1818 Articole
Author

31 de Comentarii

 1. Au mai aparaut acum o luna niste americani cu niste grafice care aratau apogeul pandemiilor pe tari.Romania avea apogeul pe 14 APRILIE. A trecut o luna si crestem mereu. Carantina A FOST BUNA DAR TREBUIA FACUTA PE ZONE CU COVID care trebuiau carantinate. Unde nu erea covid trebuia lasat liber cu precautii. BILD o sa-si schimbe parerea dupa ce o sa infloresca covidu si in germania.

 2. Totul e relativ, toti au cite putina dreptate si e clar ca nici acum dar probabil nici mai tirziu nu se va putea spune cu siguranta : „X a murit de virus, Y de batrinete si Z de alte probleme medicale” … dar am totusi un semn de intrebare : „Ediţia de ieri a celei mai citite publicaţii de pe planetă, ziarul german „DAS BILD” ??? Domnule Spanu, va stiam om serios si obiectiv … pai daca „Bild” are atitia cititori la nivel mondial, cred ca e intrecut ca ziar pina si de o amarita de gazeta provinciala din China, pe care o citesc citeva familii de chinezi !

 3. Am spus-o pe forum si o mai spun ! A fost si este cea mai mare bazaconie mondiala. Sunt mandru ca sistemul medical brailean, la care in timp am avut o contributie esentiala la dotarea sa ultramoderna, a raspuns exemplar pericolului real al acestui virus, pe care l-a dominat prin masuri de preventie laxe si inteligente. Am mai spus pe acest forum ca sistemul medical din Romania este unic in lume cu unitati spitalicesti armonios si judicios repartizate pe fiecare judet, dotate ultramodern, ca in Germania, Suedia sau Olanda, cu medici ultraprofesionisti cautati pe tot mapamondul pentru maiestria lor profesionala, etc.

 4. Nu carantina, a fost o greseala, generalizarea carantinei si a masurilor prea restrictive.
  In Romania extrem de abuzive. Media a fost cumparata de guwerner sa nu care cumva sa cante impotriva totalitarismului. Oricine alta parere deingrat, site-urile se inchid, cenzureaza direct de guwerner printr-un organism obscur si complet opac(Grupul de Comunicare Strategică) cert populat cu PNL-isti de incredere. Toate fara avertismente,in prealabil, decizia de inchidere sa mai poata fi implicat altcineva, din afara politicului si guwernului.

  Mai si injura China, cand liberalii fac la fel. De ce isi mai zic liberali, de forma.

 5. Spitale intregi inchise, numai de Covid e voie sa mai fie cineva bolnav. Pe restul ii ia in shuturi guwernerul fie ii trimite acasa, fie ii tine cu zile bolnavi cronici de alte boli pana mor, doar doar mai obtin orice victima sa o treaca la numaratoarea de covid. Spitalele de covid construite de firme de partid, ca si multe altele.
  Mandolina e atat de cinic pune patronii PNL de pompe funebre manageri de spital. Pana nu e toata lumea vaccinata mai baga vreo zece „stari de urgenţă”, cand afacerile de partid infloresc cel mai bine si cadourile guwernamentale.

 6. Sa fim seriosi:
  – de unde a intrat coro in mintea crizatilor romani care au pus in practica ce li se cerea?!
  – de unde a venit mesajul „Lockdown” de l-au pus in practica crizatii romani?
  Si sunt destule intrebari la care nu vom primi un raspuns decat peste ani si ami dar raspuns eronat in istorie! Cu ce s-au ales destui mari capi romani si strainezi? Cu finalizarea primei etape „decimatea natiilor pe glob”!

 7. De unde a pornit asa-zisa „teorie a conspiratiei” legata de Bill Gates, care s-a raspandit in intreaga lume? Totul a inceput de la profetiile Parintelui grec Elpidie Vaianakis, misionar în Africa, raspandite in mediul ortodox in urma cu 7-8 ani. Avand darul inaintevederi, Parintele a avut viziuni cu nanocipul-spion, numit „sange inteligent” in filmul „Spectre”, care va fi implantat in om, la nivelul ADN-ului, prin intermediul unui vaccin. Dupa stiinta mea, sunt primul care a facut legatura dintre nebunia CORONAVIRUS si cipare, iar tot ce a urmat nu a facut decat sa confirme aceasta supozitie, care a fost impartasita pana si de „Centre for Research on Globalization”: However, it is precisely this so-called elite that seems to be blowing to the last battle today, in that it is seeking to reduce the population (depopulation) by means of a compulsory “mass protective vaccination”. The pathogenic or even deadly composition of this vaccine, which will also contain Nano-chips to control humanity, has certainly already been mixed in the world’s secret laboratories. (https://www.globalresearch.ca/reflections-secret-agenda-elite-role-us-citizens/5709112)
  Este aceasta o „teorie a conspiratie”, cum sustin neo-marxisti de genul lui CTP sau Cristian Parvulescu? Nu, aceasta e REALITATEA, pe care unii, din prostie sau interes, refuza s-o vada! Fie ca e vorba de realitatea de ieri, de azi sau de maine, Realitatea tot Realitate este.

 8. RAHATUL COVID INCEPE SA LE PUTA LA MAI MULTI !!,manipulare grosolana ,prostie ,incompetenta ,iresponsabilitate.
  Comparati victimile -mortii din diverse alte cauze si veti avea cu totul alta parere -alta perceptie decat cea turnata in urechi zi de zi ceas de ceas.

 9. Hai, ca s-a fasait! Care contagiune, care virus ucigas?! Cand introduci intr-o norma de administrare a starii de urgenta exceptii, nu te faci de ras, recunosti ca e o mare butaforie, o piesa prost scrisa, idiot regizata, cu figuranti neplatiti si umiliti in numele puterii absolute pe care ti-o arogi intru „protejarea vietii si sanatatii” cu forta…Dileala e mondiala, probabil ca baleau prea mult la puterea chineza de control absolut si au profitat de virusul asta…conform scenariilor deja scrise si proiectate de ani buni…la noi e si prostie mai multa si inflatie de nesimtire, au gasit momentul sa-si impuna, prin lege, imunitati la boala (!!!!)….cum, naiba, sa iei in serios tot discursul ala propagandistic, de necesitea purtarii mastilor, de masurare a temperaturii si de distantare sociala (?!), cand, la o simpla privire ii vezi pe „imuni” in actiune – soferii de tir, diplomatii (si asimilatii lor, guvernantii de toate rangurile), sclavii dati la export, europarlamentarii, represivii de toate ierarhiile (uitati-va la „interventia” politieneasca de la magazin – pentru un pensionar care n-a vrut sa i se ia temperatura a venit o hoarda de militieni-ciobani, fara masti, fara distantare, dar cu logistica sufieenta pentru un orasel de provincie..:)…astia se plimba si s-au plimbat liberi, fara restrictii, asa ca, daca e „pe bune”, eu pe astia i-as acuza de proliferarea covidica…

 10. Semnalul a fost dat de vreun an ,când statele lumii intraseră într-un con de umbră, democrațiile occidentale începeau să scârțâie,caz concret Franța grevele vestelor galbene, mișcările secesioniste in Spania, problema Lombardiei,brexitul, scădere încrederii populației în partidele politice, ignorarea totală a societății civile în fostele state comuniste, Ungaria, Polonia, Cehia, Romania, Bulgaria , pretențiile Chinei de superputere ,…au dus cu bună știință la situația asta de acum…voit să vrut scenariul asta cu infectarea populație.. normal e mai ușor să conduci în stări de urgență…nu te întrebă nici dracu’ ce faci.. uită-te la Romania…caz de manual…sau Macron a scăpat de grevele vestelor,.. Orban al Ungariei e tătuc…

 11. Deja nu mai pot! Cica isterica de Rifai a terminat banii in carantina si s-a luat de tantarii lui Firea! In loc sa se ia de Dobrovolski, pupila lui Johannis, se ia de Firea! Asa ceva nu se face! Huuo Johannis cu pompele funebre de la Piatra! Succeuri „MARELE” pnl!

 12. Domnule Spanu,unde ati gasit ziarul „DAS BILD”,cand noi gasim numai „BILD” sau,cel mult „BILD-Zeitung”!Nu cumva e pacaleala?
  Internet pentru toti!

 13. Au profitat de ocazie să mai ciuntească din drepturi, mai închidă niște situri critice care zic cât fură GuWerner, să cumpere televiziuni și ziare să fie obediente puterii, să încheie firmele liberalilor contracte fără licitațiii, cu statul pe banii statului.

 14. Propaganda moscovita.Si-au luat-o rusii rau de tot si brazilienii.
  Carantina a fost o eroare,populatia globului nu s-a imputinat,eroare de calcul.

 15. O alta „relaxare cantitativa” dupa precedenta „relaxare cantitativa” – cand francul elvetian a inregistrat o crestere record… era jenanta. Asa ca a fost nevoie de un alt motiv. Urmariti imprumuturile din aceasta perioada… Nu degeaba se spune ca bogatii devin mai bogati iar saracii tot mai… datori… Asta inseamna ca resursele monetare – „banii” au „aterizat in conturile bogatilor” – „banii” vazuti ca „sangele economiei” – nu mai exista in cantitati suficiente in sistemul economic pentru ca tranzactiile intre cumparatori si vanzatori sa poata fi realizate… De aceea se tiparesc altii si „injecteaza” noi cantitati de „moneda”in economie. Acest lucru afecteaza preturile bunurilor si seviciilor, costul fortei de munca… Indatorarea statelor care injecteaza banii tipariti in economie undeva in afara lor… conduce la cresterea gradului de indatorare… uneori se emit chiar si obligatiuni… De aceea „democratia” este cea mai buna forma de guvernare… datoriile cresc spectaculos… Datornicii care nu-si plateau datoriile ajungeau pe timpuri la „inchisoarea datornicilor”… Statele ajung… Colonii. Altfel „lumea democrata” nu poate pastra „controlul” decat conducand prin astfel de crize… periodice. Aparute… „absolut intamplator”.

 16. Profitând de starea de alertă și de urgența caracatița PeNaLă a intrat abuziv în funcțiune.

  PeNaLii vor dori mereu prelungirea stării de carantină pe durată nedeterminată, până vine Bill Gates și globaliștii cu vaccinarea. Ei pregătesc legile

 17. Nici macar nu s-a terminat razboiul ca vitejii deja au aparut; peste tot.

 18. autorităţilor le-a plăcut foarte mult „starea de urgenţă”, astfel încît au simţit nevoia prelungirii acesteia cu o „stare de alertă maximă”, ameninţîndu-ne chiar că oricînd ar putea să revină la „starea de urgenţă”. Costurile economice sau chiar pierderea de vieţi pentru alte boli în afara Covid-19 nu par să-i îngrijoreze pe mai marii zilei de la noi, avînd în vedere benefiicle politice sau interesele financiare personale.

  Cea mai mare înșelătorie, cel mai bine pusă la punct din istorie.

 19. Ziarul in discutie a fost zeci de ani un instrument fidel ILEGALILOR bolsevici care s-au succedat pana la legendarea lui ENGIE in fruntea agenturii teutone a Comintern!!! Posibilitatea de a deveni brusc opusul a ceea ce a fost cu o obstinatie
  marsava e amanuntul ca publicatia si-a schimbat patronii cu altii din SUA. Ieftina inca de la fondare publicatia a avut rolul de a ajunge la o masa cetateneasca larga, acel bazin usor de manipulat al indivizilor fara o pregatire superioara!
  Unii o cumparau numai pentru vestala dezbracata prezenta invariabil undeva in interior. Un fel de…”Editura pentru tonti”!

 20. Chiar asa: ce atata carantina, masti, casti, izolete, restaurante yok, stadioane inchise si alte patramaslacuri?
  Vrem sa fim liberi, sa mergem unde vrem, sa stam cum vrem in restaurante si baruri. Cine traieste, traieste! Cine moare, moare! Mai si riscam sa ne ne fure Vela CNP-ul si sa ne implanteze cipul cu 666 cand ne ia temperatura la magazin……[Leo-sper ca nu m-ati luat in serios]

 21. Stimabililor , eu am o mare problema cu carantina asta : nu trebuie ca daca tot esti inchis , sa ai si o medicatie care sa te faca bine ? Sa bei ceaiuri , sa-ti pui ventuze , sa sugi bombonele , sa-ti pui prisnite , sa iei buline , ceva recomandat de medici ? Eu n-am vazut asa ceva . Sau trebuie doar umplute anumite hoteluri care altfel ar fi fost in moarte clinica (mai ales in lunile martie , apr., mai) si doar Dumnezeu ne face bine ?

 22. Spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești… E trist când vezi că o gazetă precum „Cotidianul” ajunge să ia „Bild” drept reper călăuzitor, demn de a fi citat in extenso. „Bild” a fost și rămâne maneaua germană, ziarul de Kneipe (cârciumă) și scandal. În exprimare elegantă – presă bulevardiera, adică tot un fel de paparazzi. Cu ediție mare – circul se caută peste tot. Citați oameni buni Die Zeit, Die Welt, FAZ sau Handelsblatt și n-o să vă mai crape obrazul de rușine că luați ca reper o gazetă germană de scandal. Evident dacă vă mai adresati intelectului, nu instinctelor gregare…

 23. Desigur ca BANII înving pandemia.Ce le pasă unora că e ”pogrom”??Au mai fost si altele din care ei au prosperat.Vorbele măsluite circulă si fiecare își inveleste ”războiul” în cea ma lucioasă țiplă pe care scrie pace.Serviți fraierilor, că e dulce.

 24. Elemente fara personalitate (ca sa nu spun fara obraz) , un fel de capre raioase obediente precum Charlie (plus alte nick-uri pe care le foloseste) , demonstreaza ca problema coronavirus e una politico-securista si mai putin sanitara. Nu doar carantina, dar si „tratamentul” experimental au ucis mai multi oameni, infectati sau nu, decat virusul. Complice e si media care sustine masurile criminale. Cine plateste?

 25. Va veni vremea ca aceasta SPAGA cu miluirea mass-mediei sa fie tratata ca atare, cu efectele ei penale, ca prea e pe fata?

 26. N-ati vazut cum stau cetatenii incolonati,cu capetele aplecate ,asteptînd sa li se ia temperatura de catre paznicul de la supermarket?Asta s-a urmarit

 27. Mie mi se pare halucinant cum acesti pretinsi experti neaga faptele petrecute in intreaga lume! Adica ei neaga faptul ca spitalele din intrega lume au fost suprasaturate iar medicii trebuiau sa ia decizii de genul condamnare la moarte pentru persoanele pe care le considerau cu sanse reduse sau care necesitau o spitalizare indelungata. Au ajuns la New York in situatia sa ingroape mortii in Central Park, in Spania sa-i congeleze in incinta unui patinoar iar in Italia camioanele militare nu mai pridideau sa trasporte mortii la crematoriile care nu mai faceau fata. Firmele funerare erau depasite de evenimente, iar acesti ticalosi vin si spun ca a fost o boala usoara? Asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata, cum pot sa pretinda nemernicii astia ca cifrele sunt false si ca n-au murit din cauza coronavirusului? Dar exista un numar enorm de morti, si atunci de ce au murit in masa acesti oameni asa hodoronc-tronc, au ales ei sa moara anul asta de alte afectiuni doar ca sa se dea vina pe COVID19? I-a lovit cometa, daca astia spun ca n-au murit din cauza acestui virus? Acesti idioti care se pretind experti, uita un principiu fundamental, nu exista propriu zis boli ci bolnavi, iar bolnavii pot avea combinate mai multe afectiuni, iar combinatia cu Covid 19 ii ucide, in timp ce combinatia cu gripa comuna sau cu guturaiul nu. Sa negi realitatea este o imensa ticalosie. Daca trebuia sau nu carantina, asta este o alta discutie, nu putem sti cum ar fi fost fara carantina, cand si asa sistemele sanitare performante din multe tari au fost suprasaturate si multi bolnavi au murit nestiuti acasa sau in azilurile de batrani. La gripa comuna asa ceva nu s-a petrecut. A existat insa o mortalitate enorma in cazul gripei spaniole si gripei Hong Kong din 1968, dar erau alte vremuri. Revenind la izolare, cel mai bine au gestionat situatia tarile care si-au inchis de timpuriu granitele, aici as aminti Austria, Cehia, Slovacia, Danemarca sau New Zeeland.

 28. @Unchiul Gherase. Desi in cifre sunt multi oameni care au murit, procentul decesolor in randul celor infectati si in intreaga populatie este foarte mic. Pentru majoritatea covarsitoare a celor infectati nu a fost vorba decat de o simpla raceala sau in unele cazuri nici macar de atat. Dar nu asta e problema. Dupa ce restrictiile o sa fie ridicate s-ar putea ca numarul infectarilor si deceselor sa creasca din nou, deja suntem preveniti de noi „valuri” de infectie. Si atunci ce facem? Iara inchidem? Si daca inchidem si apoi iara ralexam daca vine valul 3? Si poi 4,5,6,… Daca inchidem societatea pana gasim tratamentul s-ar putea sa distrugem economia si in loc de cateva zeci sau sute de mii de morti sa avem milioane de oameni someri si saraci care nu o sa mai aiba ce manca. Inchiderea societatii pe termen scurt a parut o idee buna dar pe termen lung nimeni nu stie daca a fost bine, daca dupa relaxare vin alte valuri de infectie atunci restrictiile nu au ajutat la nimic ci doat o mai intarziat inevitabilul.

 29. Raspunsul este simplu. In prima faza inchiderea era obligatorie pentru a nu se depasi capacitatea spitalelor si gasirea unei schme de tratament eficiente cu medicamentele existente in paralel cu cercetari pentru gasirea unui vaccin si a altor medicamente dar si pentru intelegerea comportarii virusului. La asta nu exista atunci alternativa. Acum dupa ce un mare numar de infectati au fost vindecati si se stie in mare cum trebuie abordata boala, se poate trece prudent la relaxare. Insa mai important decat vaccinul este tratamentul, pentru ca nu este sigura obtinerea unui vaccin eficient sau care sa nu produca mai multe victime decat boala in sine. Asta este un pericol real si de nedorit. In cazul asta mai bine sa decida Dumnezeu cine moare decat sa decida un vacin inoculat pentru interesele financiare ale Big Pharma corelate cu cele oculte ale unor dezaxati cu foarte multi bani (pentru care n-au muncit de valoarea averilor acumulate), de tipul lui Bill Gates care se cam plictisesc acasa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.