Binoche, noua preşedintă a Academiei Europene de Film

Juliette Binoche în filmul La Bonne Epouse. Foto: Les Films du kios/Carole Bethuel

Juliette Binoche, actriţă franceză recompensată cu Oscar, îi va succeda regizoarei poloneze Agnieszka Holland la preşedinţia Academiei Europene de Film, informează joi revista Variety.

Acest rol onorific a fost deţinut în trecut de Ingmar Bergman, care a fost primul preşedinte al instituţiei, ales de cei 40 de membrii fondatori ai Academiei în 1989. Wim Wenders, care i-a succedat lui Bergman în 1996, a prezidat până în 2020, urmat de Agnieszka Holland, prima femeie preşedinte, care acum a decis să se retragă din funcţie.

”Vrem să respectăm dorinţa Agnieszkăi Holland şi înţelegem pe deplin că responsabilităţile în afara regiei de film, oricât de inspiraţionale şi importante, pot uneori să stea în calea procesului de creaţie”, au spus preşedintele consiliului de administraţie, Mike Downey, şi directorul executiv al Academiei, Matthijs Wouter Knol, într-un comunicat distribuit tuturor membrilor Academiei din 52 de ţări europene. ”O astfel de decizie este totodată una care ne face să ne dăm seama cât de mult datorăm muncii Agnieszkăi Holland depuse în beneficiul instituţiei noastre. În numele Academiei Europene de Film, am vrea să-i mulţumim pentru sprijinul uriaş, puterea şi viziunea de care a dat dovadă în toate responsabilităţile pe care le-a îndeplinit în cadrul structurilor Academiei”.

”Green Border”, cel mai recent film al regizoarei poloneze, a câştigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Veneţia. Agnieszka Holland se pregăteşte să filmeze o peliculă biografică despre Kafka, intitulată ”Franz” şi coprodusă de Mike Downey.

Membru activ al Academiei Europene de Film de mulţi ani, Binoche va prelua mandatul de la 1 mai. Binoche a jucat recent în pelicula ”The Taste of Things”, selectată în competiţia Festivalului de la Cannes, unde Tran Anh Hung a câştigat premiul pentru regie, precum şi în seria limitată AppleTV+ ”The New Look”, în care interpretează rolul lui Coco Chanel alături de Ben Mendelsohn.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

 1. seamana cu invatzatoarea noastra
  da’ e mai toantă!

  (doar Margaretta Irina Nistor e impartiala
  daca se mai ocupa cu asa ceva,
  „cronica de film”)

 2. super film „chocolat” / 2000. EXCELENT! daca vreti sa va amintiti de vremurile bune…

 3. @marin
  -ne-am amintit de invatzatoare
  Domnul sa o odihnesca
  ca era cam nazista:
  „copiii nascuti defecti…o injectie si gata!”
  „cine fura azi un ou…glontzu!”
  „te omor(pe un coleg mai aiurit)
  dar te platesc de bun!”

 4. maxtor : invatatoarea era poate n azis ta, dar in egala masura b olse vic a ha! chiar maoista – practicile uciderii copiilor cu defectiuni se practica in china chiar acum, in „minunata lume noua”. sorosh si kgheab – mari admiratori ai chinei! as fi spus, mai degraba, fa-ti analize complete si nu lasa sa se nasca un monstru pe care-l chinuiesti si te chinuiesti si tu…
  in privinta furtului, as pedepsi firtul de ou, cand boul care a furat o tara intreaga va fi pedepsit exemplar…
  in privinta omorului, mi-am amintit si eu una: eu te-am facut eu te omor ! cica „parinti”, nah!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.