Biserica Ortodoxă pierde procesul pentru ultima mănăstire a lui Ștefan cel Mare

“Într-o seară din vara anului 1499, pe când Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, se îndrepta în fruntea oştilor spre Suceava, trecând printr-o dumbravă din codrii Iaşiului, a zărit în depărtare un sâmbure de lumină ieşind din pământ. S-a apropiat şi, găsind în inima pădurii chilia unui sihastru, a intrat, cerându-i bătrânului binecuvântarea. Monahul era rus, trecut peste Nistru şi Prut în căutarea singurătăţii şi, văzându-l pe marele domn al Moldovei, l-a salutat pe limba sa: „Dobri veţer”, în traducere „Seară bună”.

Mai târziu, când Ştefan a hotărât că în locul bordeiului singuratic să zidească o mănăstire de călugări, a numit-o, în amintirea sihastrului, Dobrovăţ.

Avea să fie ultima ctitorie a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

Mănăstirea Dobrovăţ, povestea unui loc de legendă din Iaşi, a ajuns să fie disputat în instanţă.

A cui e Mănăstirea Dobrovăţ, ultima ctitorie a lui Ştefan cel Mare? Tribunalul Iaşi a dat sentinţa definitivă.

Biserica a pierdut procesul pentru Mănăstirea Dobrovăţ. Ansamblul monahal rămâne în proprietatea Comunei Dobrovăţ. Mănăstirea nu îşi schimbă proprietarul, au hotărât, prin sentinţă definitivă, magistraţii Tribunalului Iaşi.

În urma sentinţei, ansamblul monahal rămâne în proprietatea comunei Dobrovăţ, în ciuda încercărilor bisericii de a obţine cu acte în regulă, prin uzucapiune, dreptul de proprietate asupra ansamblului.

Pretextul demersului juridic iniţiat de feţele bisericeşti a fost intenţia Mitropoliei Moldovei si Bucovinei de a solicita o finanţare de la Uniunea Europeană pentru un proiect de reabilitare a complexului mănăstiresc.

Iar demersul birocratic ar fi impus existenţa unor acte de proprietate autentice asupra clădirilor şi a terenului aferent.

Citeste mai mult

Ziarul de Iași.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

 1. La cât s-au întins si extins popii cu lăcașurile bisericești ortodoxe, pe terenurile istorice din timpul lui Stefan cel mare, care nu au fost în proprietatea bisericilor ortodoxe, nu mă miră, mă miră cum de li s-a dat aprobări pe banda rulanta pentru construcții! Cum e posibil sa li se de-a aprobare de construcție și funcționare daca in perimetrul lăcașului sunt căsuțe pentru prostituție sau sex intre parteneri străini, aduși pentru o noapte?! Exemplu, un tip din Vrancea sau din Huși, cunoaște și aduce o tipă din alta zonă a țării în fieful ortodox al Moldovei din judetul Vaslui (mănăstirea măgarul)?! Scuze că am pus locația reală.

 2. O poveste asemănătoare cu mănăstirea Putna! La Putna era un călugăr preferat de Ceaușescu. A spus la un moment dat că daca nu era Mănăstirea Putna,rușii trăgeau granita mai la sud după cel de al doilea război mondial!

 3. Sa PLATEASCA Pretul ReNOVARII, Capsomanii din Comuna …
  Biserica OrtoDoxa ROMANA o reNova sigur, ca are BANI si Iubire de Romania …
  SI JUZII care au dat ASHAO Sentinta in Bataie de BatJocura, cam din aceeasi Grupa Valorica cu Aia din Ardeal care NU au auzit de
  Afacerea OPTANTILOR Unguri pe Care STATUL Roman i-a platit cu un TREN plin cu AUR, ca sa se CARE in Ungaria si sa LASE Romaniei Averea Imobila …
  CE au pazit Cainii de Paza ai Stanei Romaniei?
  S-au sfintit oare la Bucata de Miel Unguresc, si EI?
  SI pe UNII dintre Rudele lor, ale Grofilor Plecati cu Bani GREI de Aur, JUZII („ROMANI”?) i-i-au reImProprietarit!
  A NU fie BLESTEMAT Corneliu CAPOSuu’ cu Imbecilitatea CRIMINALA de Restitutio in Integrum?
  SA FIE !
  Ca de la Ala, Tembelul Lacheu al lui Iuliu MANIU, alt TchockoFlender Pacalici POLITIC Otz de ROMANI Sinceri,
  Cel_Care care a chemat Bombardeaua AngloAmericana sa dea cu Bombe in Jurul Datei de 26 August 1944, IN Bucuresti,
  ca sa LE faciliteze Lovitura de Stat contra lui Ion Antonescu si sa vina cu Trupe in Romania, ca sa stopeze pe Stalin, nestiind Narodul cu Pene de Paun Politic in Cur si Gol in Cap, ca eram deja vanduti la Yalta, da’ el NU stia … 😊 desi era “OMuu’ lor de la Havana … Bucuresti” al lu’ UK!!
  Ca ASHACEVA (Intoarcerea Armelor) trebuia facut, este inContestabil ca altFEL Stalin NU ne mai dadea Indarat, O lipea la Ucraina, pe Jumatea de Ardeal FURATA de Unguri cu Sprijin de la Hitler si Mussolini in August 1940.
  DAR NU POTI CERE TU,
  (“Mare” Om Politic cu Priza la GuGuStiucks ROMANI Ignari in Politichia Scarboasa. TU, Iuliu Maniu)
  sa bombardeze Altii pe ROMANII TAI!
  Ba A PUTUT, fiind astfel AutoDEFINIT ca o Cazatura de Spion Britanic …

 4. BREy, Parere,
  Matale esti:
  – mai RA in Ceruu’ FuNegru al Gurii, decat Decedatuu’ CiumaRA,
  – mai Mica in CiriBomFlexer decat o Gaina,
  – mai Lipsita de Haracter,
  decat credeam IO si
  – peste Limita de Sus a Decentei in Rautate … 🙂
  In Plus mai si dai Semne de Alzheimer sincer … 🙂
  ASTA se VEDE prin Scrisul aiurea …:)
  Te batzai si zumvzai p’Atchilea schimbandu-ti Penele din CUR si si Culorile Politice ale Hainelor mai des decat Elenuu’ Popii SEXurile Fluide … 🙂 Politice, adica FLASH Mode … 🙂
  Sunt SIGUR ca ti s-au mai zis Cestii Similare, da’ fie NU le iei in Seama, fie ai Oronantze Imperative … 🙂
  CE-ti fac Aia?
  Ce ti-au facut Raii Aia. de ai ajuns IN ASHA un Hal de Haracter?
  Mai mult, Semn Rau s Prognostic GRAAAV spre SI Mai RAU este Plezneala Numerologiei …:)
  Ai Grija MARE, ca TATZI Ieshtia cu Numerologia au ajuns RAAAAuuu, pe la Alde Socola, Obregia, ca Numerele ASTEA sunt al lu’ Dreacuu’ … 😊
  Se invart Turbo Mode (turbat adica … 😊 in CAPuu-tzi chinuit si odata se imbarliga Alea REALE cu Alea TransCendente sau SiMaiRau, cu Alea Imaginare, de ajungi sa te MIRI Indeluuuung CUM se poate sa scoti Radical de Ordinul DOI, din Minus UNuu …:) adica Numarul “i”
  UNuu de la Socola cautandu-l pe “i”, da’ SI pe “e”, SI pe Pi, pana la ultima Zecimala, da’ IO stiind Matematici, crez’ca NU o sa gaseasca NICIODATA Ultima Zecimala de la aceste Numere Ticaloase … 😊
  NU ai decat sa le cauti …😊
  Se zice ca Ala Fugiiit de la Socola peste Garduu’ Stabilimentului si Campii in Cautarea Numerelor scapate DIN CAPuu’ lui,
  TOT a gasit pe Cineva care o luase peste Campii inca din Anul1885, Anul Aparitiei “Povestii Povestilor” a lui Ion Creanga … 😊
  URMARE

 5. URMARE
  Era un Popa care a deschis Cutia unei Boieroaice pe care o auzise spunand … Cuiva din Cutie:
  ”HO! Haram Nesatios!”
  Cum a zis Popa, Saracuu’de Dansuu’ Formula MAGICA, CUM acel Cineva din Cutia Boieroaicii a … 😊 sarit din Cutie si ZVAC! Dreeept in CURuu’ Popii,
  de a luat-o Popa la FUUUUGAAA peste Campii si ASHA a alergat de la Ion Creanga in Poveste,
  ca daca NU il gasea Ala Scapat din Socola si sa ii scoata ZVACuu’ din CUR, mai alerga si Acum …
  Vezi, NU te apropia de Ala cu ZVACuu’, ca Ala, SARE imediat cand VEDE Penele de Paun in CURuu’ti si NuStieCarte ….ii indeasa Penele ADAAAANC …
  Nimic NU il poate opri in Avantu-i … 😊
  Alergi dupa Numere si dai de Dreacuu’, ca ZVACuu’ al lu’ Ala cu Coarne este … 😊
  Mai citeste Povestea Povestilor (mai are un Titlu, Ceva cu TROULLA da’ NU imi mai amintesc IO PreaDestulDeFoarte bine … 😊

 6. Aoleu! Ansamblu patrimonial condamnat. Înca un pas catre disparitia României de pe harta: comuna Dobrovatz n-are si nici nu va putea sa aiba – date fiind „finantarile” inexistente din partea Ministerului Culturii -, banii sa-l întretina si renoveze. @John Steed : bisericile erau proprietarele spitalelor: le construiau si administrau, alta data („les hospices”, in franceza, „ospiciile”, în româna).

 7. ps Biserica poate s-aiba sansa de-a gasi erori procedurale-n speta si face un recurs în Casatie. Ori sa dea-n judecata Primaria iasi, pentru reaua administrare a complexului, cu cererea schimbarii proprietarului. Care, de fapt, nici nu-i un proprietar în adevarata acceptie a termeniului: e-un administrator, fiindca bunul e de obste. Decizie de „justitie”, oricum, absurda, de rea-credinta, distructiva.

 8. Mama MIA, „John Steed” …:) ‘
  CE re mAI FXXE Grija MAAARE de Spitale …
  PUNE-o P’Aia cu „Dumnezeu prefera Lemnul si Bisericile MICI” … 😊.
  Oi fi CHIAR Chirila … 😊
  Spitale SUNT Indestul …
  BANI pentru Dansele NU SUNT pen’ca SUNT PreaDestulDeMultiAlde”JOHN STEED” SI Stapanii LUI … 😊

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.