Biserica Ortodoxă Română, cerere inedită

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere sprijinul statului, dar şi al celorlalte culte religioase recunoscute pentru completarea cadrului legislativ privind acordarea „dreptului exclusiv” de stabilire a modalităţilor de cinstire a persoanelor canonizate.

„Biserica Ortodoxă Română solicită sprijinul statului, dar şi al celorlalte culte religioase recunoscute pentru completarea art. 29 al Legii nr. 489 din 28 decembrie 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor cu un alineat nou care să prevadă: ‘(2) Cultele au dreptul exclusiv asupra stabilirii modalităţilor de cinstire a persoanelor canonizate, beatificate, sanctificate, trecute în rândul drepţilor sau recunoscute ca simboluri identitare proprii'”, transmite, marţi, Patriarhul Daniel, în mesajul adresat cu prilejul întâlnirii dintre reprezentanţii cultelor religioase din România şi cei ai statului român, la Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea.

Întâistătătorul BOR consideră că „o astfel de modificare legislativă are rolul important de a completa şi consolida cadrul legislativ referitor la exerciţiul libertăţii religioase în ţara noastră cu o reglementare necesară şi practică, menită să apere activitatea cultelor religioase de cinstire şi comemorare a personalităţilor simbol, emblematice şi sfinte ale fiecărui cult religios”.

„Completarea legislativă propusă este în consonanţă şi complementaritate cu prevederile art. 13 alin. 2 din Legea cultelor care stabilesc că în România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase. (…) Avem convingerea că, prin cooperarea necesară şi firească dintre stat şi cultele religioase, precum şi între cultele religioase recunoscute, se vor organiza mai uşor activităţi comune benefice pentru viaţa poporului român şi dezvoltarea societăţii româneşti”, mai transmite Patriarhul.

Potrivit Patriarhului, cooperarea dintre stat şi cultele religioase recunoscute este foarte necesară în domeniul educaţiei copiilor şi a tinerilor, ca şi în acelea privind sănătatea populaţiei şi lucrarea social-filantropică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

10 Comentarii

  1. Foarte corect. Ar trebui sa avizeze canonizarea si alte institute , oficii , ONG -uri ?
    Canonizarea , beatificarea din Biserica Catolică are si alte vize ?

  2. Oauuuu! Totalitarism in religie, cere ortodoxia😯? Cât tupeu?!

  3. Canonizarea ar trebui avizata de Curtea Cristosica a Romaniei ! Unde va treziti, se sta 7h la Iasi, la moaste, mai mult decat pe DN1 spre Poiana Brasov ?

  4. ar fi bine ca tembelii aia din BOR
    sa ne explice ce anume vor cu modificarea propusa…

  5. parere…si maxtor, dar s-ar putea ca protectia/exclusivitatea canonizarii sa fie datorita existentei a tot felul de grupari de ”vizionari” vindecatori, astrologi care devin curente ”parazitare” cultelor religioase si care vin cu initiative ca si X trebuie canonizat sau nu…Vor ca in cultul/biserica lor sa poata hotara ei ce-i canonic si ce nu…
    nu merg la biserica, dar cu atatea paranormali greu mai deosebesti crestinul de unul care-si pune crucea pt a parea ceea ce nu-i…
    nu va place un cult…aveti de ales sunt peste zece culte crestine plus cele orientale, etc.

  6. @ati sarit in sus
    -nu au decat sa dea blesteme
    nu au mai facut-o de multishor…

  7. Cum puteți pune un titlu prin care atacați din nou Biserica Ortodoxă? Textul spune “Cultele au dreptul exclusiv asupra stabilirii modalităţilor de cinstire a persoanelor canonizate, beatificate, sanctificate…” Adică fiecare cult își vede de Sfinții lui, dar prin titlu induceți ideea că numai Biserica Ortodoxă are drept exclusiv de stabilire la toate cultele…

  8. „Duios Anastasia trecea”. Si Daniel, asemenea.
    „Mesajul PF Daniel vine după ce institutul „Elie Wiesel” din subordinea Guvernului României, s-a băgat în problema canonizărilor recente, decise de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.”

  9. Dedesupturile acestei povesti sunt ca Institutul Wiesel vrea sa avizeze si el cine-i candidat la sfintenie si cine nu !…. Pe de alta parte BOR-ul ar trebui sa se ocupe si de promovarea moralei crestine caci iata : FAMILIA este amenintata, sunt prea multe divorturi, cu implicatii mari in NATALIATEA tot mai scazuta ! Deasemenea, FURTUL, INSELECIUNEA nu sunt condamnate de biserica. Nu am auzit predici pe aceste 3(trei teme) uriase. Prea multe slujbe si prea putina predica ! Siii….iubitilor, barbile mai mici va rugam si anteriuri mai scurte……

  10. Adică sa se aprobe închinarea la vrăjitori!
    Exemplu Arsenie Boca !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.