Blinken, în vizită neanunţată în Irak

Secretary of State Antony Blinken announces his appointment of Gayle Smith as the new State Department Coordinator for Global COVID-19 Response and Health Security as he speaks about U.S. leadership in fighting the coronavirus pandemic at the State Department in Washington, Monday, April 5, 2021. (Al Drago/Pool via AP)

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit duminică într-o vizită neanunţată în Irak, în cadrul turneului în Orientul Mijlociu în care încearcă să reducă tensiunile declanşate în regiune de războiul dintre Israel şi mişcarea militantă palestiniană Hamas, transmite Reuters.

Biden a ajuns la Bagdad duminică seara, pentru prima dată de când conduce diplomaţia Statelor Unite, şi s-a întâlnit cu prim-ministrul Mohammed al-Sudani.

Secretarul de stat a aterizat pe aeroportul internaţional din Bagdad, a îmbrăcat o vestă antiglonţ şi s-a deplasat cu un elicopter Black Hawk în Zona Verde, o reminiscenţă a ocupaţiei americane în Irak după invazia din 2003. La reşedinţa ambasadorului american, Blinken a primit o informare despre ameninţările împotriva instalaţiilor americane, după care s-a îndreptat spre biroul prim-ministrului.

Este foarte important să trimitem un mesaj foarte clar oricui ar putea încerca să profite de pe urma conflictului din Gaza pentru a ne ameninţa personalul de aici sau din alte părţi din regiune: nu faceţi asta’, a spus Blinken într-o declaraţie de presă după întrevederea cu premierul al-Sudani.

La rândul său, acesta a promis să îi tragă la răspundere pe autorii atacurilor cu rachete împotriva a trei baze din Irak care găzduiesc trupe ale coaliţiei internaţionale: Ain al-Asad în vest, o bază militară de lângă aeroportul din Bagdad, şi Harir din oraşul Erbil, în nord.

Blinken va pleca mai târziu spre Turcia, unde aveau loc deja proteste.

Gruparea irakiană Kataib Hezbollah, sprijinită de Iran, a emis sâmbătă seara un avertisment că o eventuală vizită a lui Biden va fi întâmpinată cu ‘o escaladare fără precedent’.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

 1. Dacă cei din Hamas sunt teroriști, cei din Israel , care omoară și distrug în draci, cum pot fi numiți?
  Că teroriști, zic ei, că nu sunt . 😎

 2. MESAJUL SECRET-guvernul american -îl mai crede- dacă vă amestecați cu hamasul -AȚÂȚĂM KURZII! NUMAI CĂ N-A ȚINUT NICI LA ERDOGAN-SULTAN,NICI LA AIATOLAHUL IRANIAN,NICI LA SIRIENI!

 3. CÂTE MAȘINI DE SĂPAT TUNELE(HAVEZE)AU AVUT HAMASIENII-ORI AU SĂPAT MILIOANELE DE METRI CUBI CU LINGURIȚA-,CÂTE BENZI TRANSPORTOARE ARE HAMASUL -SAU PĂMÂNTUL REZULTAT L-AU SCOS AFATĂ CU GĂLETUȚA SAU BUZUNARELE-UNDE AU DEPOZITAT ATÂTA NISIPO PĂMÂNT,CU CE AU SPRIJINIT PEREȚII ȘI TAVANELE TUNELURILOR,NU LE CREȘTEA ZILNIC COSUMUL DE CURENT -LIVRAT DE DARNICUL ISRAEL?

 4. O vizita neanuntata, „conform Reuters”… care defapt e anuntata de saptamana trecuta.

 5. După RETRAGEREA GLORIOASĂ din Afghanistan, PE POZITII DINAINTE STABILITE, Li🌈icii DemonRați Belicoși se pregătesc să repete SUCCESURILE NEBĂNUITE și în Irak, măRog…😜

 6. Putea sa-l ”filmeze” o drona iraniana precum pe Soleimani. Dar iranienii nu fac d-astea.

 7. @PACIFICAT UMERETIEVO
  -irakienii au avut deja mai multi presedinti kurzi,
  unu a stat in comă tot mandatu,
  jalal talebani,parca.

  -a stat in coma ca ariel sharon,
  un comentariu precedent a fost #cenzurat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.