
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 6 iulie 2022, a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75 la sută pe an, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022; păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară; menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Această decizie vine în contextul în care rata anuală a inflației a consemnat un nou salt în luna mai, la 14,5% față de 13,8% în aprilie. 2022. E a șasea creștere a ratei dobânii de politică monetară din ultimul an, dar și cea mai mare.
Atunci când rata dobânzii crește, scade oferta de bani, politica monetară este considerată restrictivă, accesul la credite este îngreunat din cauza majorării ratelor, consumul populației și al întreprinderilor scade, ceea ce duce la temperarea creșterii economice. O bancă ar putea accepta să împrumute bani unei companii la o rată a dobânzii convenită, stabilită la o anumită rată a dobânzii de referință plus 4,75%, ceea ce înseamnă că respectiva companie ar plăti o dobândă cu 4,75% superioară ratei de referință actuale. Așadar, costul împrumutului crește dacă rata dobânzii de referință se majorează și scade dacă rata dobânzii de referință se reduce. În acest caz, rata dobânzii de referință poate constitui o referință fiabilă, independentă și relativ simplă pentru toate părțile implicate.
parazitii din ce in ce mai bogati, pooolimea din ce in ce mai tampa si mai saracita. CONTINUATI SA DORMITI!
nu suntem azi prea pe lungeala.
deci unu:
unii vor paduri, altii case, altii ce or mai vrea ei.
nu se va intampla.
apoi doi:
nu va mai adresati lui Nenea Ficus ca el e ocupat cu ce va face si ce va vizita dupa expirare…
si trei, ca sa fie o cifra semnificativa: va rog luati-va inima in dinti si spuneti ce va macina. altfel si Cotidianul si alte Press Offices vor fi o simpla trecere in revista a ce mai e nou si de fapt fara rezolvare. salut tovarasi si pretini!
balaria bnr! ha ha ha ha ha
o iluzie care tine captiva lumea in niste reguli facute de unii pentru a crea pirghiile de putere. iar slugile de aici pun botul! in frunte cu aia care se dau mari specialisti pe viata.
Am o vaga impresie ca se vrea cu orice pret falimentul personal al cetateanului, urmand ca cei din spatele bancilor, actionarii, sa ia la pret de chilipir, prin executari silite imobilele achizitionate si achitate in proportii de 20-30%. Alta logica nu gasesc. Doar ca vin vremuri negre rau. Daca va fi greu in europa, la noi multiplicati cu 10 saracia. BNR si guvernul au masurile cele mai aberante si absurde in contextul economic actual. Nu ai nici ce sa le ceri Ciocanezu abia leaga 2 vorbe, Mugurel nu mai are energie ca ecpe marginea gropii si cred ca vrea sa ne traga dupa el cand va cadea.
Astea nu sunt masuri sa stimuleze economia ci sa o ingroape. In Romania, cei care conduc fraiele tarii cred ca au mai jos sclavi? Ma intreb si eu. Calcul simplu la un credit de 57 mii de euro pe 30 de ani, robor 1%, rata lunara era 1080 lei (215 euro). La acelasi credit, robor 6%, rata lunara 1700 lei (340 euro). BNR nu are cele mai elementare notiuni de economie? La aceste cifre multi vor intra in faliment si doar bancile si actionarii se vor imbogatii. La ce a facut azi mugurel la sfarsitul lui iulie robor va fi 7.20-7.30 indreptandu-se spre 8. Tot cred ca se apropie ziua cand romanilor le va ajunge cutitul la os. Toata bruma de bunastare a populatiei obtinuta din 2011 pana in 2019 s-a facut praf.
Mă doare la basca! Tata mi-a dat un sfat pe timpul vieții: sa nu mă întind mai mult decât e plapuma și să nu mă împrumut la banca! Succesuri guys! Soros o sa vă pună Chelsea pe gard via Isărescu!
Eu am transmis mesajul si va rog frumos sa-l transmiteti si voi cat mai multi la prim- ministru si presedintie :…”domnule Ciuca/ domnule Iohanis, Vine parjolul ! Ultimul studiu (luna aceasta,f.documentat) al O.N.U.precum si publicatia The Economist arata ca in urmatorii 10 ani Peninsula Balcanica(inclusiv Romania)va pirde 40% din suprafata datorita desertificarii. DESERT domnilor, ne ia dracu’! Pe interval de timp mediu si lung vor rezista in istorie doar natiunile care vor avea paduri si irigatii. Va cerem imperativ sa incepeti in forta IMPADURIRI SI IRIGATII. Lasati cheltuirea a 12 miliarde dolari pt.inarmare si altele pe planul doi si folositi miliardele pe impaduriri si irigatii ! In PNRR-ul Romaniei este prevazut 1 miliard euro pentru impaduriri. Nu se face nimic! Cheltuiti-i, impaduriti Romania la nivelul anilor ’90. La fel irigatii, refaceti ceea ce era in ’90. Urgent, va rugam cu disperare !” Transmite-ti-l cat mai multi….
Publicitate bnr-bcr si oricare banca din Romania, „credite pentru casa exact cum vreti voi”! Sikkkktir mincinosilor.
Toata compasiunea pentru contributivi!
Pensii de kakaoo vor avea, risca sa piarda si cotetele luate in rate.
Important e sa munceasca pana la 70 de ani.
Noi, esentialii, n-avem nevoie de credite.
Punem banu jos. Nou miscam economia.
Sanatate, tovarasi!
LA MAI MARE!!! @Calin – inflatia e ca au tiparit bani ca niste cretini, si SUA si BCE… iar acum se resimte in economie, cam din toamna o sa se resimta efectele SANCTIUNILOR, nu ale razboiului… puteam sa avem si 10 razboaie, efectele vor fi urmare a SANCTIUNILOR
Scumpete oficial din pricina:
– război Ucraina
– certificate verzi, ecologeală
Cum BNR prin creșterea dobînzii în România oprește războiul și/sau poluarea?
(desigur tot ceea ce e mai sus sînt minciuni, praf în ochii)
Veniturile bancilor cresc exponential cu severitatea crizei.
….de aceea Banca iti imprumuta umbrela cind e frumos afara iar cind ploua ti-o smulge din maini.
Economistul stiintific (dupa mintea lui) este in retard tot timpul, asta trebuia s-o faca de la inceputul anului. Defapt, trebuia s-o faca decand Robinet Bidon tiparea banii pentru armele si rachetele din Ukraina date „pe caiet”.