BNR asigură stabilitatea financiară cu bani împrumutați de la Banca Centrală Europeană

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit să continue un acord care le permite BNR să împrumute până la 4,5 miliarde de euro de la BCE. Acest acord ajută BNR să aibă suficientă bani disponibili în cazul în care este nevoie urgentă de euro.

Scopul acestui acord este de a evita situații financiare dificile și de a menține stabilitatea piețelor financiare. BCE oferă bani BNR-ului în schimbul unor garanții, pentru a ajuta la prevenirea unor probleme legate de disponibilitatea monedei euro.

Acest acord este valabil până la 31 ianuarie 2025, dar poate fi prelungit. Prin acest acord, BCE oferă un sprijin financiar BNR-ului în caz de nevoie urgentă de euro.

”Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra reînnoirii unui acord-cadru de furnizare de lichiditate în euro pentru BNR, prin intermediul unei linii repo. Liniile de lichiditate au ca scop prevenirea tensiunilor de finanțare pe piețele internaționale și a unor efecte nedorite asupra stabilității piețelor financiare. În baza acestui acord, BNR poate împrumuta până la 4,5 miliarde de euro de la BCE. Linia repo va putea fi utilizată până la 31 ianuarie 2025 dacă nu va fi prelungită. În cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanții adecvate, pentru a veni în întâmpinarea posibilei apariții a unei cereri mari de monedă europeană”, se spune în comunicatul BNR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4779 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Orice om cu numar pe casa isi asigura spatele de HAZARD. Unul care pupa cruci si mortaciuni, se roaga. Asta este diferenta dintre un inteligent si un neinteligent.

  2. Altă pricină mincinoasă de ce au crescut datoriile, datorii ce sînt puse în cîrca noastră, sîntem buni de plată, dar după care nu avem nimic de cîștigat.
    Se prea poate că datoriile sînt doar declarate, nu vine nici un ban doar șpăgile celor ce ar trebui să vorbească, să aresteze, dar nu o fac.

  3. .. BCE oferă bani BNR-ului în schimbul unor garanții ..

    Isărescu și-a ipotecat podgoria sau … țara ?
    Cam cât costă garanțiile ?

  4. Sper ca nu vorbim aici de mentinerea artificiala a cursului valutar cu pretul indatorarii.
    Asa ca nu vorbim si gata.

  5. Si cate tone de aur, metri cubi de lemn, petrol si gaze sau hectare s-au pus garantie?? La asta trebuie sa raspunda criminalul Izarescu? Sau de ce a permis romanilor sa se indatoreze pana peste urechi, mutand limita de indatorare de la 35% la 70 sau 75%?

  6. Propun sa mutam TOT aurul de la BNR la Londra sau Washington. Pentru ca UK si USA sunt doua tari foarte stabile si cu o crestere economica fulminanta. De ce sa-i ducem grija (aurului) cand putem sa-i ducem dorul?

  7. Tartorul care supervizează jaful țării este BNR.Nu degeaba e păstrat întâiul trădător în funcție.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.