BNR își ajustează prognoza inflației: creștere ușoară, dar revenire treptată în țintă

Banca Națională a României (BNR) a revizuit ușor în creștere prognoza de inflație pentru sfârșitul anului curent, de la 4,7% la 4,9%. Totuși, instituția se așteaptă ca inflația să se situeze în banda de țintă de 3,5% la finele anului 2025.
Potrivit declarațiilor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, scăderea inflației va fi determinată în principal de diminuarea componentei de bază (core2 ajustat), indicând eficiența politicii monetare implementate. Isărescu a subliniat că BNR nu va recurge la o frânare bruscă a economiei, ci va reduce dobânzile „la momentul potrivit”, ținând cont de o gamă largă de factori și consultând diverse opinii.
Deși România se confruntă cu cea mai ridicată rată a inflației din UE în prezent, Isărescu a evidențiat o inflație cumulată mai mică în țară (33,3%) comparativ cu alte state din regiune (ex: Ungaria – 44,7%) în perioada ianuarie 2021 – martie 2024. Totodată, guvernatorul a menționat că rata reală a dobânzii de politică monetară din România este cea mai mică (1%), semnificativ sub nivelul din țări precum Cehia (3%) și Polonia (3%).
Isărescu a accentuat importanța corecției fiscale, atât prin creșterea veniturilor, cât și prin reducerea cheltuielilor, ca instrument esențial pentru combaterea inflației. De asemenea, guvernatorul a atras atenția asupra creșterii „foarte rapide” a creditului de consum, chiar și în contextul unor dobânzi „relativ ridicate”, și a subliniat revigorarea consumului.
Concluzii:
– Inflația va crește ușor până la sfârșitul anului, dar va reveni treptat în țintă până în 2025.
– Politica monetară rămâne prudentă, cu dobânzi ajustate „la momentul potrivit”.
– Corecția fiscală este esențială pentru combaterea inflației pe termen lung.
– Creditul de consum și revigorarea consumului necesită monitorizare atentă.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4640 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Înainte că nu-i greu! Mărirea salariului minim brut va conduce implicit la mărirea veniturilor magistraților activi si in rezervă!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.