Bolojan dă semnalul: Cine pierde șefia PNL trebuie să piardă și funcția în stat

Liderul Partidului National Liberal (PNL), Ludovic Orban (S) si Florin Citu discuta inaintea intalnirii cu presedintele Klaus Iohannis, in vederea consultarilor pentru formarea unui nou guvern, ca urmare a demiterii cabinetului Dancila, vineri 11 octombrie 2019, la Palatul Cotroceni. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Semnal în bătălia internă din PNL. Totul sau nimic!

Preşedintele PNL Bihor Ilie Bolojan consideră că trebuie să-și piardă funcția deținută în stat cel care va pierde cursa pentru șefia PNL.

Bolojan, și-n căruță, și-n teleguță

Bolojan a vorbit despre cursa pentru șefia formațiunii, spunând că fiecare dintre candidaţi are avantajele sale, Ludovic Orban având experienţă mai mare în politică şi administraţie „şi a dovedit o capacitate de negociere destul de bună, nu doar în interiorul partidului”, în timp ce Florin Cîţu „e dintr-o altă generaţie”, e „finanţist liberal” într-o perioadă în care e nevoie de „oameni care stăpânesc mecanismele financiare în aşa fel încât să poată face reglajele bune”.

„Eu am avut discuţii cu ambii candidaţi în această perioadă, pentru că discutăm probleme administrative, legislative sau inclusiv probleme politice. Am luat o decizie în organizaţia PNL Bihor să nu ne poziţionăm din două raţiuni: pe de-o parte, dacă aş fi participat la o lansare sau la alta, lângă un candidat, mi-aş fi desconsiderat colegii, din punctul meu de de vedere, pentru că eu nu sunt doar preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, sunt şi preşedintele organizaţiei judeţene. Or eu de multe ori am criticat colegii din Capitală că iau anumite decizii administrative (…) fără să-i consulte pe cei care au o anumită expertiză în domeniul respectiv. Dacă aş fi făcut la fel, nu s-ar fi pus problema periclitării poziţiei mele de preşedinte, dar nu m-ar mai fi respectat colegii şi deci, din respect pentru dânşii, decizia pe care noi o vom lua se va face după Conferinţa Judeţeană de alegeri, care va avea loc la jumătatea lunii iulie, după consultarea primarilor noştri, a parlamentarilor şi a oamenilor alături de care în aceşti ani am obţinut rezultate administrative”, a spus Ilie Bolojan, vineri seară, la Digi 24.

El a adăugat că este important de văzut programul fiecărui candidat şi „care este echipa care va garanta că acel program devine realitate”.

Bolojan a anunțatcă decizia PNL Bihor va fi anunţată după a doua jumătate a lunii iulie sau în august.

„Suntem în situaţia în care avem doi colegi care candidează, fiecare are avantajele lui şi deci va fi o competiţie. Având în vedere că suntem în guvernare şi nu suntem în opoziţie, nu estimez că va mai fi o altă candidatură pentru că trebuie să dăm un sens guvernării şi atunci trebuie să existe o formulă în care să aliniezi deciziile guvernamentale, deci trebuie simplificată structura de decizie (…)”, a susţinut Ilie Bolojan.

El a explicat care sunt, în opinia sa, avantajele fiecăruia dintre candidaţii la şefia PNL.

„Domnul Orban are o experienţă mai mare pentru că este activ politic de foarte mulţi ani de zile, deci are o anumită predictibilitate pentru că îl cunosc colegii, are o experienţă destul de mare în administraţie, în Parlament, a fost viceprimar, deci vede lucrurile în ansamblu şi a dovedit o capacitate de negociere destul de bună, nu doar în interiorul partidului, dar inclusiv în Parlament, cel puţin votul de cădere a Guvernului Dăncilă a fost totuşi un rezultat de negocieri şi deci are nişte avantaje”, a declarat el.

„Domnul prim ministru Florin Cîţu are alte avantaje, e dintr-o altă generaţie şi dacă eşti un om dintr-o generaţie, să spunem, mai tânără e un avantaj inclusiv prin această chestiune, e finanţist liberal într-o perioadă în care datorită dezechilibrelor pe care le are ţara noastră e nevoie totuşi de oameni care stăpânesc mecanismele financiare în aşa fel încât să poată face reglajele bune şi, sigur, are poziţia de premier, care este o poziţie importantă, e o poziţie de jucător în care în perioada următoare poate să demonstreze ceea ce vrea să facă”, a mai spus el.

El a subliniat că actul de guvernare contează foarte mult.

„Degeaba ai un preşedinte la partid deosebit, o echipă de conducere nemaipomenită, dacă Guvernul condus de partidul tău, cu miniştri pe poziţii cheie, cu un rol totuşi important în coaliţie, nu livrează, nu este bună regulă. Nu e o problemă pentru partidul respectiv, ci pentru ţară sau poentru comjunitatea respecitvă pentru că se pierd nişte ani”, a explicat Ilie Bolojan.

Întrebat dacă vreunul din cei doi candidaţi ar putea să îşi piardă funcţia în cazul în care nu câştigă alegerile din partid, el a explicat: „Pentru a putea da rezultate într-o funcţie de management, că este public, că este privat, ai nevoie de autoritate. În condiţiile în care autoritatea îţi este ştirbită într-o formă sau alta, chiar dacă ai vrea s-o exerciţi cu randamentul maxim acea funcţie nu mai poţi. În momentul în care într-o competiţie într-un partid ocupând o funcţie care depinde de partid, deci nu este o funcţie votată deja – eşti parlamntar, de exemplu, care nu ţi-o mai ia nimeni – şi partidul din care faci parte nu-ţi dă votul de încredere, adică pierzi competiţia, deja autoritatea este serios afectată pentru că se presupune că dacă nici ai tăi, de exemplu, nu te-au susţinut, înseamnă că e greu să mai exerciţi autoritatea asupra altora, deci va fi o problemă menţinerea acestor funcţii, pentru cel care pierde. Asta este punctul meu de vedere personal. E o decizie a fiecăruia ce va face în această stiuaţie, dar nu voi fi doi câştigători”.

Recomanda 2
Author

20 de Comentarii

  1. Exista o vorba inteleapta din batrani: mai bine mergi cu desteptul la paguba, decat cu prostul la castig. Aviz liberalilor din filiale, sper sa nu fie orbi si surzi incat sa nu realizeze ca pe Catu nu prea il ajuta capul si va produce dezastre in lant. Deja intreg guvernul Catu se profileaza ca guvern mai incompetent si corupt chiar si decat guvernul Dancila.

  2. De data asta domnul Bolojan bate campii. Ca finantist, Catu este la fel de slab ca si Orlando Teodorovici. Cine va plati oare datoriile imense contractate de Catu si destinate consumului? Poate copiii domnilor Bolojan si Boc? Imprumuturi a tot luat la greu domnul Catu, dar unde sunt banii? Ca nu vedem investitiile! Eu sunt doar un biet observator al politicii, dar marturisesc ca ori de cate ori l-am ascultat intervievat pe domnul Orban mi-am dat seama ca este bine informat, ca stie despre ce vorbeste si ce vorbeste. Putini prim ministri au fost ca dumnealui. Domnul Catu este total aerian si dusmanos cu cetatenii pe care-i considera teroristi. Poate se pricepe la atacuri in grup impotriva mondei nationale, are si el acolo rolul lui, dar cam atat si asta nu e benefic pentru tara. Nu sunt un simpatizant al domnului Orban inca de pe vremea cand era viceprimar, eu lucram in proximitatea Primariei si ii vedeam atitudinea aroganta la volan si asta ma enerva, dar sa dam totusi Cezarului ce-i al Cezarului. Sa fim realisti, de experimente cu neispraviti ne-am tot fript, inclusiv recenta ascensiune politica a USR-Plus care a reusit sa prosteasca electoratul mai tanar care nu stia ca astia sunt slugile lui Soros. Sarmanii naivi nu se informasera si poate habar nu aveau nici cine este Soros.

  3. @Liberalul > eu nu trebuie sa-mi pun poza pe afise sa ma placa alegatorii basisti, eu scot ce-i mai urat in oameni. Bolojanul vostru concureaza singur, nu e aratat copiilor, ca incep sa planga, el a pozat lui Octav Bancila pentru tabloul „Iobag in fuga”.

  4. Eștia doi dîn poză tomna voia să se pupe pă gură, dupe moda Honecker-Brejnev, da’ erea prea multă lume p’în jur…

  5. Dar dacă s-ar pune poza cu Tomlin ar fi ca a unui cărător de saci de deșeuri la mașina plusr. Murdar, dar vesel.

  6. Pentru cine inca nu a inteles aceste alegeri din PNL sunt deja cistigate sau cel putin asa ne spune actualul premier . Daca nici sefii unor filiale nu reprezinta filialele atunci cine ? sau credeti ca poza este facuta asa- ca la bilci – vreo amintire- dar nu din copilarie – Dealtfel se va vedea rapid cine cistiga dupa alegerile ce vor fi curind in toate filialele PNL. Cei care au furat startul si si-au afirmat o anume forma de adeziune politica nu stiu daca se vor mai regasi la sefia filialelor respective -.Inclin sa cred ca multi isi vor schimba atitudinea .Cine inca mai crede ca imensele sume de bani , parte granturi (bani nerambursabili ) parte imprumuturi cu dobinda mica si cu termene lungi de rambursare sunt oferiti Romaniei si nu numai (toate tarile membre au acces la aceste sume )fara a fi conditionati (nimic nu este degeaba in acasta lume ) se inseala . Jocurile sunt deja facxute si cineva devine istorie – dealtfel a afirmat si singur – eu ma apropii de senectute .Maurul şi-a făcut datoria, maurul poate să plece . Eroarea nefortata (sau poate nu )ce a dus la pierderea alegerilor parlamentare tocmai atunci cind cotatia PNL era foarte mare si pierderea inexplicabila (doar pentru unii )a alegerilor au dus la aceasta situatie .

  7. Primarul de Cluj – nimeni altul decit Emil Boc il sustine pe CITU si ne arata viitorul . Presedintele Iohannis il sustine , voalat , tot pe actualul premier , la UE Citu este binevenit oricind .Alegerile din filiale se apropie si mai toti sefii noi sau mai vechi se vor alia cu premierul actual . Fostul premier a pierdut alegerile parlamentare . Iohannis nu a mai zis nici macar un cuvintel despre existenta lui Orban , numit cindva cel bun si transformat , dupa pierderea alegerilor , in cel inexistent politic .Citu cumuleza acceptul presedintelui tarii , a unei largi majoritati din filiale , de banii din PNNR si de laudele ce tin de oprirea efectelor pandemiei si a eliminarii restrictiilor . Oare mai este cazul sa intrebam cine este viitorul sef PNL?

  8. Zici ca ai citat din limba de lemn a lui Bobu de acum 40 de ani. Cu ce i-a gadilat placut urechile atunci cu atat a ramas Bolovan.

  9. Yonumas strofoca,Bolojan este o alta krva liberala, nu a muncit cinstit o zi in viata lui, a facut de pomana ingineria si matematica,doar sa-i scrie pe cruce!Un parlagiu liberal,vcare la varsta la care altii sunt in culmea profesiunii,inca nu a inteles,deci e greu de cap, ca pres de partid,presd de camera sau prim ministru in Romania nu se numesc decat cu ordin de afara , nu de la bietul Ilie !

  10. “ oameni care stăpânesc mecanismele financiare în aşa fel încât să poată face reglajele bune”. grozave stăpânie de mecanisme și reglaje știe domnule Bolojan să facă îmbălmăjitul de domn prim miistru Cîțu când toată guvernare se reduce la Tăieri și împrumuturi împovărătoare pe următoare 3 decenii.

  11. A cugetat adanc tractoristul bihorean din putul noii gandiri liberale. Pe unde au facut astia inaltele scoli?

  12. Ce-a ajuns si PNL-ul asta. Sa aleaga intre unul care n-a avut servici, toata viata lui si altul, care a picat la toate examenele pe care le-a dat. Liceu, facultate, guvernare. Mai conteaza cine iese?

  13. banul vorbeste, cum li s-a promis ”finantare” au ales deja, iar ca si pe vremuri cineva va pierde conducerea camerei, ma intreb il pun pe Barna sau si el e pe farasul lui Ciolos? Asteptam finalul, desi o vorba spune:”Cand doi se cearta al III lea castiga”…deci cine este cavalerul care va primi sageata….

  14. 2 candidati ai unei mafii liberale. Amindoi sint incompetenti, un fel de repetenti reciclati in pioni ai altui pion – johanis. Nu are importanta cine cistiga ca mare brinza nu face pentru omul de rind. Toarna bolojan baliverne, pnl e fara credibilitate in vest. Cu asa specimene mai bine si-ar da cu firma in cap de capcauni si asasini.

  15. ce bine ca nu puneti vreodata o poza cu Bolojan, ar afla si ultimii oameni cum arata un ciocan de batut cuiele la sicriu !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.