Boloş anunţă. Schemă de ajutor de stat pentru exploatarea aurului

Exploatarea minereurilor neferoase, precum cuprul, argintul şi aurul şi activităţile de prelucrare a acestora vor face obiectul unei scheme de ajutor de stat, proiectele urmând să aibă un buget consistent, de peste 10 milioane de euro, a declarat vineri, la Oradea, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

„Avem în pregătire o schemă de ajutor de stat pentru exploatarea minereurilor neferoase, pentru că România are zăcăminte bogate de minereuri neferoase pe care le putem exploata şi este o formă de sprijin pentru producţia industrială, care vedem trimestru de trimestru că nu înregistrează un trend prea bun”, a afirmat Boloş într-o conferinţă de presă susţinută pe teren.

Potrivit acestuia, cuprul este de departe cel mai mare zăcământ de neferoase pe care îl are România, de peste 700.000 de tone, apoi argint, aur şi toate celelalte metale neferoase.

Ministrul Boloş a declarat, pentru Agerpres, că exploatarea zăcămintelor de aur este o activitate eligibilă.

„Condiţiile de exploatare sunt cele impuse prin autorizaţia de mediu. Dacă există astfel de zăcăminte la Autoritatea Naţională a Resurselor Minerale, atunci este o activitate eligibilă. Nu trebuie să ne sperie astfel de posibilităţi. Măcar aude lumea”, a afirmat el.

Proiectele au un buget consistent, de peste 10 milioane de euro, bani alocaţi din bugetul de stat, deoarece „fonduri europene destul de greu se pot accesa pentru asemenea activităţi”, a adăugat ministrul.

„Scopul nostru este să putem sprijini economia şi producţia industrială. Ne-am orientat spre activităţile de producţie şi de exploatare de minereuri neferoase tocmai pentru că este nevoie de susţinerea producţiei industriale. Se vede cu ochiul liber această nevoie. Pentru marile companii poate că este bine de gândit un program special pentru ceea ce înseamnă tranziţia verde pentru producţia industrială, de folos pentru România pe termen lung”, a mai spus Boloş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

 1. – O, nu! După înarmarea conțopiştilor i-a mai trăznit o idee! Şi cine vor primi finanțările? – Nu cumva aceiaşi băieți deştepți care scoteau bani din Caritas la Cluj şi primeau împrumuturi fără acoperire de la Bancorex? Nici nu s-a încheiat tunul Roşia Montană şi începe alt show? Boloş ăsta zilnic scoate câte o „nucleară”. Să se mai odihnească şi el şi să ne lase cu geniul lui de popă sub acoperire sau ce dracu o fi!

 2. Adica (editat) internationale de la Gabriel Resources or sa scoata propriul nostru aur, din propria noastra tara, CU PROPRIII NOSTRI BANI!
  Cei care ati tradat, din Guvern, pe cativa firfirei, va credeti baieti destepti? Destept e ala care v-a folosit ca pe niste carpe, nu voi…

 3. …intrebarea este: sunt aceste companii in proprietatea totala a statului sau sunt pe actiuni?…

 4. Asta face mișto de noi, sau, habar nu are despre ce este vorba și continuă să grohaie. De ce? Pentru că, aurul extras trebuie prelucrat, unde? Pentru că, trebuie ștanțat cu made în România și gramajul plus karatele, unde daca au vândut și acesta matriță cu care se stanța aurul? Dacă îmi amintesc bine, ăsta e procesul după extracție și curățare care după, se trimite la topitorii și prelucrare. Unde naiba în România daca totul îți e vândut din anii 2.000 e la fier vechi?

 5. este pt canadienii si altii care exploateaza zacamintele de la Rosia Poieni si din alte locuri? sau este prima faza a unei intreprinderi de stat dupa ce o faceti profitabila o daruiti unui ”investitor” care nu plateste impozit pe profit care declara pierderi, dar nici nu pleaca de la borcanul cu miere si asa ”nu ne vindem tara o daruim”…

 6. Ce sa intelegem de la acest scamator mafiot.Ii ajuta pe borfasi sa exploateze xacamintele tarii fara cheltuiala, moca. Aduce strainii(abonati la aur si damante, tot astia carora le curg balele pe la toate popoarele lumii,de milenii, dupa aur si damante,borfasii astia care ne fura de miliarde prin tribunalele lumii si le mai da si bani,subventii. Asta are scoala,ne piteste printre cuvinte scamatoria pe care o plateste amaratul care nu are ce pune pe masa la copii nu aceasta lichea.Punem numai lupi la stana dupa 89 si pana acum.

 7. Asta nu are somn,il supara bogatiile tarii.Nu ii da nimeni peste bot? Chiar nu mai sunt cetateni in aceasta tara sa scapam de mafioti?

 8. „Măcar aude lumea”, zice Boloş.
  Nu ți-e ruşine, jegule, nu ți-a fost destul cât a auzit lumea? Nu te deranjează că acum vom plăti 7 miliarde la Gabriel Resources fiindcă a auzit limea că avem aur la Roşia Montana?

 9. ereau minele statului, cu dotari si personal spuneati ca trebuie inchise.
  Acum, cand sunt ale baietilor destepti, hai sa ii ajutam!

 10. Marcel Bolos, chintesenta imposturii la romani.
  Ce aflam din CVul oficial al ministrului Marcel Bolos, personaj venit in administratia centrala de la primaria Oradea?
  Termina Liceul industrial din Huedin in 1986 … apoi, 6 ani mai tarziu incepe Facultatea de Electrotehnica si Informatica din Oradea … si un an mai tarziu, in 1993, omul incepe si Facultatea de Stiinte Economice de la Universitatea din Oradea!
  Si le termina pe ambele, in paralel, in 1997!
  Domnul Bolos este o capacitate, el fiind inca din 1993 angajat ca INSPECTOR la Serviciul Relatii Publice din cadrul Oradea.
  Cu liceul industrial terminat in 1986, Marcel Bolos in perioada 1993-1997 termina 2 facultati in paralel si este si angajat la primaria Oradea.
  Cum ramane si cu cele doctorate, domnule Bolos?
  Sictir!
  🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  De toata voma este si PNL care promoveaza un asa impostor in functia de ministru.

 11. Păi lumea aude. Și iarăși va crește prețul acțiunilor lui Gabriel. Și poate mai reduce din pretențiile de despăgubire.
  Dar cum afacerea are iz de făcătură pe sub masă, Gabriel nu va reduce din pretențiile de despăgubire și le va lua și cei 10 milioane de cococneți. Bani de buzunar. Până la hotărârea de despăgubire.
  Vorba circarului ăla american: În fiecare minut se naște un fraier, trebuie doar să-l găsești. La noi se naște câte unul pe secundă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.