Vulnerabilitatea în faţa dezastrelor naturale ne-a făcut mai conştienţi de importanţa acordului semnat miercuri cu reprezentanţii Băncii Mondiale, prin care putem accesa până la 466,9 milioane euro în caz de catastrofe, afirmă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
„Recent am văzut cu toţii cât de vulnerabili suntem în faţa dezastrelor naturale, care au afectat nu doar locuinţele şi infrastructura, ci şi vieţile multor familii. Sunt momente care ne-au făcut mai conştienţi de importanţa acordului pe care l-am semnat astăzi cu reprezentanţii Băncii Mondiale, prin care putem accesa până la 466,9 milioane euro în caz de catastrofe. Semnarea a avut loc în contextul evenimentului de lansare a Cadrului de Parteneriat de Ţară al Băncii Mondiale (2025-2029) în România.
Subliniez că programul de investiţii al Băncii Mondiale în România este cel mai mare din Uniunea Europeană, având proiecte de investiţii în sectorul financiar, pentru asigurarea accesului la finanţare pentru IMM-uri şi fermieri, pentru femei şi tinerii antreprenori, dar şi pentru reducerea decalajelor în infrastructură, logistică, şi integrarea în lanţurile de valoare”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
El a subliniat că, în primăvara acestui an, în contextul unei deplasări la Washington, a primit asigurări că se va accelera procesul de contractare pentru acest acord de finanţare, „fapt ce s-a şi dovedit”.
Pe de altă parte, Marcel Boloş a semnalat că, tot miercuri, s-a reuşit alocarea prin Fondul de Rezervă, a unor sume importante pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, măsurilor de protecţie de tip centre de zi şi centre rezidenţiale pentru persoane cu dizabilităţi, căminelor pentru persoane vârstnice şi cheltuielilor de funcţionare ale unităţilor de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice – 570 milioane lei către Consiliile Judeţene, prin bugetul Ministerului Dezvoltării şi finanţarea unui ajutor de stat pentru fermierii afectaţi de fenomenul de secetă severă – 2 miliarde lei prin bugetul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
De asemenea, s-au alocat bani pentru finanţarea unor cheltuieli de investiţii în domeniul infrastructurii de transport României, prin alocarea a peste 5 miliarde lei, din care: 3,4 miliarde lei credite de angajament şi 2,1 miliarde lei credite bugetare.
„Sunt cheltuieli care vor suporta realizarea investiţiilor în infrastructura de transport din regiunea Moldovei şi Transilvaniei (A7 Ploieşti-Buzău -Focşani – Paşcani şi Autostrada Transilvania), a punctat ministrul.
Un acord de împrumut în valoare de 500 de milioane de dolari pentru managementul riscului de dezastre a fost semnat, miercuri, la Palatul Victoria, de către ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi directorul executiv al Grupului Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi.
”Boloș laudă acordul cu Banca Mondială”
Cred ca este primul demnitar care ”lauda” asa ceva.
Acest Guvern in frunte cu Ciolacu a distrus bruma de incredere a nvestitorilor .Naiba ne mai frecventeaza.Exact ca in anii 90,afaceristi de carto, obscuri.
Ciolacu nu l-a dorit de la inceput pe acest ga_bor in guvernul sau dar baietii i l-au bagat cu forta pe usa. Asa se intampla cand ai premieri ce pot fi santajati.
Ar fi trebuit să laude banii in investiții pentru industrializarea țării ,că de acolo îți vine stabilitate financiară ,fără a te mai împrumută la super dobânzii ,care falimentează țara și cetățeanul,dar ce să-i ceri unui trădător
Bolos lauda? Nuuuuu! Bolos interpretează înțelegerea in sens pozitiv avantajos pnl-istilor pentru alegeri, conștient fiind de gravitatea ce urmează în Romania! Toate aceste entități financiare străine, agata statele cu datorii pe ani grei încât, nu se pot dezvolta prin programe statale fara aprobarea lor.