BOR instituie propriile sancțiuni pentru corupție

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis sâmbătă un comunicat în care enumeră măsurile canonice împotriva corupției aplicabile în Biserica Ortodoxă Română.

„În Biserica Ortodoxă Română, potrivit învățăturii de credință și disciplinei canonice, nu se justifică sub nicio formă actele sau tentativele de corupție, iar pentru cei implicați în astfel de acte sau tentative sunt prevăzute canonic, statutar și regulamentar sancțiuni clare, ce se aplică de autoritățile canonice disciplinare sau de instanțele de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române”, se afirmă în comunicat.

Referitor la cei care nu respectă prevederile canonice, statutare și regulamentare și nici hotărârile sinodale referitoare la numirea și hirotonia de clerici, Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române precizează următoarele:

„Simonia (corupția) este fapta prin care, în schimbul unor valori (bani, bunuri sau avantaje), ori prin prietenie, nepotism, influențe sau presiuni politice și de orice natură, se obține o hirotonie, eparhie, parohie, funcție, distincție sau avansare clericală, precum și admiterea, notarea, absolvirea sau promovarea în învățământul teologic preuniversitar, universitar și postuniversitar” (art. 15 alin. 1);
„Simoniac este atât cel care pretinde ori impune mita sau folosul necuvenit, cât și cel care oferă, acceptă, mijlocește sau patronează acestea” (art. 15 alin. 2);

Simonia (corupția) se sancționează astfel:
în cazul clericilor, cu destituirea din slujirea clericală sau caterisirea, în funcție de gravitatea faptei (art. 5 alin. 1 lit. a);
în cazul mirenilor, prin retragerea binecuvântării (aprobării scrise) chiriarhale de a desfășura o anumită activitate în Biserică (art. 5 alin. 1 lit. b);în cazul monahilor, cu excluderea din monahism și interdicția de a purta haina monahală (art. 5 alin. 1 lit. c).

Prin urmare, în Biserica Ortodoxă Română, potrivit învățăturii de credință și disciplinei canonice, nu se justifică sub nicio formă actele sau tentativele de corupție, iar pentru cei implicați în astfel de acte sau tentative sunt prevăzute canonic, statutar și regulamentar sancțiuni clare, ce se aplică de autoritățile canonice disciplinare sau de instanțele de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, se arată în comunicatul Sfântului Sinod.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

 1. Cred ca ati transcris gresit, TREBUIA scris Simionia. Altfel, in biserica e ca in armata: nu se fura, se completeaza la inventar !

 2. Si cu asta pochimea perversa si hoata s-a eliberat de cuvintul „penal”. In Romania nu se exista popa penal,hot,escroc.Asta inseamna perfectionarea sistemului banditesc,ma pupatorule de moaste imputite.

 3. Nihil dacă ai fi citit Biblia si daca ai sti ce vorbesti te-ai tangui toata viata. Citeste si Dumneata despre Vietile Sfintilor si apoi sa vezi mai ai treaba cu moastele, cu cele sfinte. Chiar daca dumneata o sa mori nepedepsit de divinitate ai grija ce lasi pe copii.
  Doamne ajuta

 4. Binenteles,au Staborul lor ! Pedeapsa pentru luare de mita-doua ore de post pe zi,timp de o saptamana,iar pentru tentativa de luare de mita pedeapsa pentru cei implicati este ca acestia sa nu spovedeasca decat barbati,timp de doua saptamani !DNA are interzis in problemele lor!

 5. Credinta in Dumnezeu nu are nici o legatura cu pochimea romaneasca,nici ei,tilharii corupti,n-au nici o legatura cu Dumnezeu,ma banditilor!

 6. Astia fac misto de noi!
  In continuare.
  Sfanta Maria Campina preaincurata si neciorditata e in tablouri?!
  Romanii se raresc si astia se indesesc.

 7. Cele 10 porunci ale BOR: Sa nu fii prins cand furi,sa minti cat mai realist,sa te gandesti la bunul altuia ca si cum ar fi al tau,sa ravnesti la enoriasele blande si tinere,sa omori liberul arbitrul,daca nu prin cuvinte,prin pumni si palme precum Calistrat. Sa te culci cu aproapele tau viitor popa . Ar mai fi ..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.