BREAKING NEWS. Eroare la condamnarea lui Sorin Oprescu!

UPDATE. Tribunalul București l-a condamnat, luni, la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare pe fostul primar Sorin Oprescu, în dosarul în care este acuzat pentru fapte de corupție. Decizia nu este definitivă, poate fi atacată.

Magistratul de la Tribunalul București care a pronunțat, luni, decizia de condamnare a lui Sorin Oprescu ar fi făcut însă o eroare materială. Fostul primar ar fi condamnat, de fapt, la 5 ani și 4 luni de închisoare, în loc de 4 ani și 4 luni, reprezentanții instanței urmând să revină cu o îndreptare.

„În baza art. 39 alin 1 lit. b Cod Penal inculpatul execută pedeapsa de 4 ani închisoare la care adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, de 1 an si 4 luni. În final, inculpatul execută pedeapsa de 4 ani și 4 luni inchisoare”, este paragraful din decizia Tribunalului București care ar conține eroarea.

În final, Oprescu ar fi trebuit să fie condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare.

Reprezentanții Tribunalului București au precizat, pentru presă, că urmează să revină cu o îndreptare în privința deciziei de condamnare. Soluția poate fi atacată.

În cazul iubitei lui Oprescu, instanța a decis: „Respinge cererea privind aplicarea masurii confiscării extinse pentru martora Nica Adriana. Ridică masura sechestrului asigurător asupra imobilului situat în București, apartinând martorei Nica Adriana”.

Oprescu a fost trimis în judecată de DNA în noiembrie 2015, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză au fost judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Acuzațiile procurorilor în acest dosar (comunicat DNA)

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane a constituit un grup infracțional organizat la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de corupție, mai precis dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului București, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Inițial, structura grupului era simplă și perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituției publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influența necesară determinării câștigătorului unei proceduri de achiziții publice, dar și dreptul de a semna acordurile cadru și contractele), conducători de societăți private care doreau să execute lucrări, precum și o sumă de apropiați ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive și societăți fără activitate, să obțină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privați.

Pe măsură ce alte persoane, sesizând activitatea grupului, au aderat la acesta în vederea obținerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activității pentru mărirea mitei, structura și funcționalitatea grupului au suferit modificări, culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (șeful autorității publice locale executive), crearea unui eșalon de „secunzi” ai săi (o persoană de încredere și fostul lider), dar și a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituții.

În același context, în cursul anului 2014, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului pe inculpații Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela și Șupeală Florin, persoane obediente față de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit și el la conducerea Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane și a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian.

Acesta din urmă a fost angajat și promovat la A.C.C.U. la insistențele primarului municipiului București, în vederea obținerii unui control mai ridicat asupra deciziilor inculpatului Popa Bogdan Cornel.

In acest sens inculpatul Oprescu Sorin Mircea, folosindu-se de atribuțiile de Primar al Municipiului București, a impus funcționarilor competenți din cadrul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane și Direcția de Resurse Umane din subordinea sa, angajarea inculpatului Stanca Cristian, aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituției și, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la transformarea posturilor, în folosul aceluiași inculpat.

La data de 05 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de Primar al Municipiului București, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Popa Bogdan Cornel și Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăți comerciale (denunțători în cauză), în legătură cu un contract de execuții lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului.

Prin această conduită, Primarul al Municipiului București nu a făcut altceva decât să “ valideze” activitatea infracțională desfășurată de inculpații Stanca Cristian și Popa Bogdan Cornel, dar și menținerea acestuia din urmă în funcția de director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilității numirii sale ca director la A.L.P.A.B., deși știa că acesta comite infracțiuni de corupție.

La aceeași dată, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, după primirea celor 25.000 euro de la inculpatul Popa Bogdan Cornel, în scopul disimulării originii ilicite a acestei sume, a remis unei alte persoane suma de 11.000 euro pentru a-și achita o obligație contractuală.

În perioada 2013-2014, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și în legătură cu încheierea a două acorduri cadru, a pretins și primit sume totalizând de 2.798.941,61 lei de la administratorii unei societății comerciale (denunțători în cauză), prin intermediul unor persoane și firme controlate de el prin inculpații Albu Romeo și Bengalici Claudiu, respectiv controlate de Niță Ion, susținând că prin influența pe care o are asupra inculpaților Oprescu Sorin Mircea și Constantinescu Mircea-Octavian, materializată prin faptul că aceștia din urmă ar dori mită, îi va determina:

– să dispună virarea cu prioritate a sumelor necesare către instituția respectivă pentru a se putea achita lucrările executate de societatea martorilor denunțători,
– să fie de acord cu executarea lucrărilor pentru beneficiarul C.C.P.B.P.B., aflat în subordinea lui, de către societatea denunțătoare,
– să prindă în bugetul C.C.P.B.P.B., aferent anului 2014, suma necesară pentru execuția unor lucrări.

În perioada mai-august 2015, în același context, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, împreună cu inculpatul Stanca Cristian, a pretins de la aceeași martori denunțători, prin intermediari, suma 60.000 euro, ca mită pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

În perioada 2013 – 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, a pretins și primit, personal sau prin intermediari, de la aceeași oameni de afaceri suma totală de 10.442.834,62 lei, pentru: a facilita câștigarea contractului de către societatea denunțătoare, a vorbi cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire propusă de denunțători, să o și aprobe personal, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de societatea denunțătoare foarte repede față de momentul facturării.

De asemenea, pentru aceeași bani, inculpatul Popa Bogdan Cornel a promis denunțătorilor că va facilita încheierea unui acord cadru cu societatea oamenilor de afaceri urmând ca, în calitatea sa simultană de persoană care controla o firmă prin intermediul inculpatului Bengalici Claudiu, să subcontracteze în întregime către societatea denunțătoare execuția lucrărilor, să vorbească cu angajații din subordine sa accepte documentația de atribuire propusă de denunțători și să o aprobe personal.

În perioada mai-august 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, împreună cu inculpatul Stanca Cristian a pretins, prin intermediari, de la aceeași denunțători suma de 852.626, 5 lei, din care au primit suma de 5.000 euro, pentru a fi de acord să vireze din patrimoniu A.C.C.U. în cel al C.C.P.B.P.B. sumele necesare, pentru ca aceasta din urmă să achite, contravaloarea lucrărilor executate de societatea denunțătoare, în temeiul unui contract de prestări servicii.

În perioada mai-iulie 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel a promis inculpaților Șupeală Florin și Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela, în numele denunțătorilor, suma de 70.000 euro mită, lucru cu care aceștia au fost de acord, pentru ca instituția pe care o reprezentau să încheie și să deruleze un contract de prestări servicii cu societatea administrată de către aceeași oameni de afaceri.

În luna august 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel a pretins și a primit de la denunțători prin intermediul inculpatului Albu Romeo suma de 7.000 euro, pentru a-i remite inculpatului Constantinescu Octavian Mircea, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului București.

În ziua următoare, inculpatul Popa Bogdan Cornel i-a remis inculpatului Constantinescu Octavian Mircea suma de 4.000 euro, deoarece acesta din urmă a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a sumelor necesare către C.C.P.B.P.B., pentru a se putea achita lucrările executate de societatea denunțătoare.

În perioada 2013-2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, prin intermediul inculpaților Albu Romeo, Niță Ion și Bengalici Claudiu au disimulat adevărata natură a provenienței mai multor sume de bani primite cu titlu de mită și preț al influenței de la martorii denunțători:

– prin crearea aparenței că între societatea denunțătoare și firmele administrate de ultimii trei au existat relații contractuale,

– prin solicitarea ca societatea denunțătoare să-i achite o sumă de bani prin achiziția de produse și materiale, în vederea amenajării restaurantului la care este asociată o rudă de-a inculpatului Popa Bogdan Cornel,

– prin subcontractarea către societatea denunțătoare de la una dintre firmele controlate de inculpatul Popa Bogdan Cornel a unor lucrări la o valoare net inferioară celei existente în documentele încheiate între aceasta din urmă și instituția publică condusă de inculpat, creându-se astfel aparența că, diferența de valoare reprezintă valoarea profitului și nicidecum mita și prețul influenței.

În perioada 24.10.2014-07.05.2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director la Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, a semnat mai multe acte adiționale, toate încheiate între instituția pe care o reprezenta și firma pe care o controla prin inculpatul Bengalici Claudiu, prin care valoarea contractelor subsecvente a depășit valoarea maximă a acordului cadru menționat.

Prin această activitate inculpatul Popa Bogdan Cornel a obținut personal, ca persoană care controla firma respectivă, un folos material de 612.521,44 lei.

În perioada ianuarie 2013 – 23 august 2015, deși ocupa o funcție de conducere în cadrul Primăriei Municipiului București, inculpatul Popa Bogdan Cornel a condus activitatea mai multor firme pe care le controla și care au derulat contracte cu instituțiile pe care le conducea.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile (apartamente, case și terenuri) deținute în proprietate sau în coproprietate, precum și asupra bunurilor mobile (autoturisme, ceasuri scumpe etc.) și mai multor sume de bani descoperite cu ocazia perchezițiilor sau în diferite conturi bancare ale inculpaților Constantinescu Mircea Octavian, Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela, Șupeală Florin, Albu Romeo, Bengalici Claudiu și Niță Ion.

Totodată, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra sumelor de bani (102.400 lei și 9.500 euro) descoperite cu ocazia percheziției, precum și asupra a trei bunuri imobile (case) deținute în proprietate sau în coproprietate de către Oprescu Sorin Mircea”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8499 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. Că așa e-n viață…Prietenii lui din servicii din lumea larga care l-au incurajat să ia mita (erau lîngă el!) pt. care a fost arestat si condamnat cine sint? De ce nu-i da-n vileag? Spera că mai scapa de pușcarie?? Se inșeală! Naveta zilnica a lu Oprescu în Israel nu a avut efecte..

  2. O veste buna ! O urma de speranta pt. romani cinstiti si muncitori ! Bravo DNA …bravo completul de judecata !

  3. Foarte bine! individul a distrus Capitala, adus-o la parasire si ruine. Merita o pedeapsa pe viata, nu numai 4 ani de puscarie! Alaturi de pretinu’ Nastase Adrian si complicii cu „restituirile” lor cu tot. Mafioti ordinari.

  4. Tot DNA zbiera din rărunchii bolnavi de ură ai balaoacheșei Kovesi că primarul Chiliman a luat 650 milioane de euro din contractele primăriei, sumă aberantă char pentru un cunoscător al aritmeticii! Ce s-a ales din acuzația tâmpită? Chiliman dat de-oparte și atât! De, era de la PNL! Oprescu,este OBLIGATORIU pentru haita de mercenari care conduc SRI și celelalte servicii să ajungă în pușcărie, sentința de azi fiind deloc întâmplătoare, că vine 26 mai, ziua referendumului! Poate va face, sau nu pușcărie, dar justiția „independentă” manevrată de urmașii corupți de putere ai haimanalelor Coldea și Dumbravă și-a făcut datoria!

  5. Pana il condamna definitiv,moare in ma-sa de escroc si mostenitorii raman cu banii,plus hazaica pricopsita pe 3 generatii.
    Justitie de Pomina,krveturi cu Dreptul la ff!

  6. @Probabil că Sorin Oprescu nu a fost condamnat că participă Ester Peony la Eurovision, israelienii preferând-o probabil pe Peony ceva mai mul decât pe Sorin Oprescu, ?

  7. ,,a pretins, prin intermediari, de la aceeași denunțători suma de 852.626, 5 lei, din care au primit suma de 5.000 euro,” ?
    Chiar așa, scrie cu zecimale în rechizitoriu cât a pretins inculpatul în lei și a primit doar 5000 de euro, și „s-a făcut și afacerea”, ? Mai zicea Sorin Oprescu, când era doar director de spitale, „De unde bă ? E foame mare !”, ?

  8. uite ca DNA isi face treaba!

    asa ca cei care critica institutiile coercitive ale statului ar trebui sa fie oleaca mai precauti!

    dar daca nu ar fi fost DNA, cum ar fi aratat domnul Oprescu?

  9. Saracul de el, un om nevinovat caruia vrea sa-i distruga viata Statul Paralel… Un martir, ce sa mai…

  10. Și chiar șa au „pretins”,
    ,,suma de 852.626, 5 lei,” , ?

  11. Cand salvezi atatea vieti, ce mai conteaza disconfortul catorva morti, daca o fi adevarat.

  12. În alte procese s-au contestat ,,transcrierile de pe înregistrări”, ?

  13. Cu adevarat eroare! Trebuia condamnat la 15 ani si confiscata toata averea si a lui si a Adrianei Nica. Oprescu i-a dat ei banii deoarece era doar amanta si nu nevasta si era greu de dovedit ca banii au venit de la el!
    Borfasi cu diplome de doctori amandoi.

  14. Si daca la apel se va dovedi ca nu se poate?! Ar fi prima data cand un om este distrus de DNA in cardasie cu judecatori santajati sau angajati, numai pe baza denuntururilor unor asazisi mituitori?! Daca ar fi un sambure de proba in insailarea aia de rechizitoriu ,DNA ar fi reusit un flagrant, ar fi avut martori obiectivi, expertize independente si prejudiciu real…Bine numai ca avem civilizati si progresisti, adepti ai sectei Adoratorii DNA, care aplauda in piata executia unui om, inainte de o hotarare definitiva …daca ar fi asa interesati de anticoruptie si de cheltuielile fara rost, s-ar intreba cat de nesimtite sunt cheltuielile DNA, pana ce condamnatii castiga la CEDO (ca asa se intampla cand cetateanului nu-i sunt respectate drepturile procesuale, iar Oprescu a fost linsat si condamnat mediatic, prin grija DNA), iar cei ce exulta acum ca-l lasa DNA fara bani pe corupt, vor plati si despagubirile, asa cum ii platesc si pe magistrati fara sa-i intrebe ce livreaza de banii aia…Chiar nu stiu ce diferenta e intre multimea ce juiseaza la condamnarea unui om in secolul XXI, fata de cei ce se excitau la executiile publice in evul mediu…poate neomarxistii aia fascisti de la USR au dreptate si multimea chiar vrea sa dea cu pietre…poate, individul roman n-a evoluat deloc din anii 50 incoace, sau, poate unii au nostalgii…
    P.S. Din 2005 baronii locali au fost inlocuiti cu magistratii locali,la nivel local se poate vorbi, fara exceptie, de poli de putere constituiti in adevarate grupuri infractionale sustinute de institutiile statului…Dar, asta nu-l intereseaza pe ala cu pancarda UE PSD atarnata de gatul copilului, pe care-l mai expune o data mediatic, cand ii reclama, la TV, educatoarea ca injura de fata cu aia mici…Nu de stat de drept avem nevoie ci de mai multe paturi in spitalele de psihiatrie…

  15. Krva de judecatoare,aiurita de jocurile pe calculator, a uitat si de 1 inaintea lui 5 ,atat merita monstrul asta 15 ani de puscarie!A asfaltat o singura strada,pe care era vila lui, si a inaugurat podul construit de altii,in timp ce baga spitalele in propriul buzunar,ca pe mere!

  16. ,,În perioada 2013 – 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, a pretins și primit, personal sau prin intermediari, de la aceeași oameni de afaceri suma totală de 10.442.834,62 lei, pentru:”
    ,,Prin această activitate inculpatul Popa Bogdan Cornel a obținut personal, ca persoană care controla firma respectivă, un folos material de 612.521,44 lei.” ?
    Sumele menționate în rechizitoriu era dividende din profiturile firmelor implicate în cazul publicat în articol, de care oamenii de afaceri beneficiau de la firmele pe care le administrau, ?

  17. Deci, corectură,
    ,,Sumele menționate în rechizitoriu erau dividende din profiturile firmelor implicate în cazul publicat în articol, de care oamenii de afaceri beneficiau de la firmele pe care le administrau, ?”, ?

  18. Remarcați și faptul că justiția nu funcționează fără inculpați, iar formarea de „specialiști în domeniu” generează și anumite „necesități de funcționare a instituțiilor”, începând chiar cu „învățământul de specialitate” ? „Marketingul” asigurat profesiei probabil constituie și un fel de „combustibil” al funcționării instituțiilor și al „formării necesarului de inculpați și de specialiști” ?

  19. @Apreciați și că bugetul de la Ministerul Justiției și îndeosebi cel pentru pensionarii din stucturile de justiție ar trebui reduse în mod important, pentru diminuarea necesității de inculpați și pentru scăderea ponderii fostelor stucturi din justiție, subordonate PCR, în formarea deciziilor instanțelor judecătorești, ?

  20. @Din sumele despre care rechizitoriul ar zice au fost pretinse și primite, despre inculpați se zice, în articol, că și-ar fi „însușit” sume ce ar fi doar o parte din sumele „pretinse și primite”, ? Apreciați că rechizitoriul ar fi trebuit să precizeze cum ar fi fost folosite toate sumele pretinse și primite, constatate de procurori, cât și proveniența sumelor ce au fost oferite inculpaților, ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.