Briciul lui Occam

În gnoseologie și logică este bine-cunoscut argumentul intitulat “lama/briciul lui Occam”. Nu e relevant cine a fost Occam, e importantă însă esența argumentului: în situații dificile sau confuze, când adevărul nu poate fi stabilit cu precizie, explicația cea mai simplă este cea mai plauzibilă, adică, cea mai aproape de adevăr.
De altfel, cam asta a și spus cel ce a “sifonat”, din interiorul sistemului, ceea ce s-a numit afacerea Watergate: follow the money, ia urma banilor și vei ajunge să descoperi adevărul. Un fel de proto-factchecking, gen.
Dacă te întrebi de ce ditai președintele Comisiei Europene s-a implicat direct în pre-cumpărarea a 4 mld doze de ser experimental, derulând “negocieri” pe sms cu șeful faizăr (pe care birocrația de la Bruxelles le-a făcut pierdute), răspunsul cel mai simplu, deci cel mai plauzibil este: pentru că … banii. Așijderea în cazul lui Cîțu, unde e vorba de “doar” 120 de milioane de doze.
Poate vă reamintiți episodul remdesevir, din primăvara lui 2020. Un inteligent de la OMS emite părerea că acest medicament fabricat pentru a vindeca ebola (nu prea eficient, de altfel) poate fi eficient contra cou_veed, iar protocoalele medicale din toată lumea îl impun imediat ca tratament. Evident, acțiunile Gilead, compania big pharma care îl produce, explodează. Nu a mai contat, ulterior, faptul că zisul medicament utilizat off label a fost declarat inutil și chiar nociv. Banul s-a marcat.
Dacă vă întrebați de ce zeci de mii de “experți” și “specialiști” insistă cu “utilitatea” dozei a patra și cu necesitatea viitoarei doze a cincea (pregătită pentru octombrie) și de ce atâtea zeci de mii de cadre sanitare, influenceri și publicații de specialitate/main stream se forțează dincolo de limita ridicolului să ștampileze decesele survenite după doza a treia/a patra drept “morți subite”, răspunsul simplu, deci plauzibil, e același: banii. E suficient să verificați și să analizați faptele: priviți lista de sponsori a specialiștilor, a experților, a influencerilor și a politicienilor, lista de companii pharma unde aceștia dețin acțiuni și lista de plătitori de reclamă și PR în favoarea mass media. E simplă și naturală concluzia: totul este, pentru acești minunați, redus la bani.
E la fel și cu războiul, oricât de oribile i-ar fi consecințele. Verificați cine a câștigat de pe urma uriașului flux de bani dinspre SUA și UE către Ucraina, pentru finanțarea unui război care nu ar fi trebuit să existe. Verificați ce politicieni dețin acțiuni la fabrici de armament și, mai nou, la producători de componente electronice esențiale, cum ar fi semiconductorii și micro-procesoarele.
Nvidia este cel mai mare producător de cipuri din lume și are principala fabrică în Taiwan.
În plină creștere a riscului de război mondial, când China (etern pretendent al Taiwanului) se aliază cu Rusia, Brazilia, India, Iran, Venezuela etc. într-un foarte probabil și problematic nou bloc militar, concurent al NATO, președinta Congresului american, Nancy Pelosi, face o ciudată și contra-intuitivă vizită în Taiwan. Având în vedere amenințările Chinei, care a considerat această vizită drept provocare, americanii au luat măsuri de siguranță, implicând un port-avion și un uriaș corp de bodyguarzi și de agenți de securitate, care au costat contribuabilul suma de 90 de milioane de dolari (conform presei). De ce să antrenezi asemenea uriașe costuri, în plină recesiune economică și în condițiile în care vulgului i se impune “sobrietatea energetică”? Iată de ce: principalul obiectiv al vizitei în Taiwan este fabrica Nvidia, unde se fabrică cipuri – de altfel, Taiwan face cam 20% din masa mondială de cipuri, ceea ce îl face strategic nu numai pentru SUA, ci și pentru China și Europa.
Ei bine, familia Pelosi are acțiuni la Nvidia. Cu câteva zile înainte a făcut tranzacții cu aceste acțiuni, calificate de presa de specialitate ca fiind neobișnuite/suspecte, mai ales în condițiile în care Senatul a adoptat niște legi în domeniu, care au operat modificări sistemului de subsidii aferent. Rămâne de văzut ce efecte va avea vizita doamnei Pelosi în Taiwan asupra cursului acțiunilor Nvidia. Probabil că bune, pentru inițiați. Apropo, asemenea înlănțuiri de evenimente și tranzacții de numesc “delict de inițiat” în limbaj bursier și se pedepsesc cu închisoare grea – dar numai dacă nu e vorba de politicieni babani, ca mme Pelosi.
Linkul explicativ se află în comentarii.
Briciul lui Occam se află la îndemâna oricui, inclusiv a celor ce se auto-intitulează factcheckers.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 22
Gheorghe Piperea 412 Articole
Author

24 de Comentarii

 1. Cit se poate de corect si clar acest articol,pt. toti oamenii care inteleg si vad care sint adevaratii criminali care ne fac noua viata atat de grea in ultimii ani.Sa speram ca pana la urma cineva va avea totusi grije de toti acesti criminali sa dispara si sa ne lase sa traim in liniste si pace.

 2. iote ba ingineerilor, khazarii astia spun ca ei deja siau redus gasul cu 15% deja din 2020. Iar voi tre sal reduceti acum cu 15% si sal dati lor. Ardevar focu de tatari de teleorman dastepti.

  https://www.information.dk/indland/2022/08/danmark-allerede-naaet-nyt-eu-krav-reduktion-naturgas

  Greenpeace har ud fra tal fra Energistyrelsen lavet en beregning, der viser, at Danmark allerede har nået det nye reduktionsmål af naturgas på 15 procent, som EU-landene er blevet enige om. Danmarks gennemsnitsforbrug af naturgas var i perioden 2017 til 2021 på 99,3 PJ. En 15 procents reduktion af dette svarer til et forbrug på 84,49 PJ. Som fremskrivningerne viser, nåede Danmark allerede ned på 84,02 i 2020.

  sa vedeti si voi ca pantru cine lucreaza „Greenpeace”.

  plus „avioanele” alea „moderne”, noi de 40 de ani, rugina inclusiv, de la khazarii ailantii, numiti „norvegieni”, ca la ei e umiditatea mare, loati pa bani frumosi, de la gura copiilor tarii, care fac foamea acum cu bunicii lor, „cumparate” pa vremea tatarului basescu petrov, ardelar focu de pitic blestemat.

  tot voi sa fiti mai isteti, intimp ce fictiunea „uKraina”, primesc avioane noi fara plateanu, plus ce mai vor ei.

  bha strambilor, baga in google de ex „IQ europe lowest” si vezi la ce nivel de pygmei de Africa ati ajuns voi, tatarii astia istetii de ilfov si teleorman. Aleagasar cenusa da neamu vostru. Cum o dati numa in prapad aduceti tara incare dinpacate vati nascut.

 3. Cunosti bine zicerea „corb la corb…” si nuci nu o sa se ancheteze sau pedepseasca aceste actiuni oribile.

 4. Au adus un port avion ? Și 1000 de bodyguarzi ? :))))) China nu are portavioane ? Și 1000 de bodyguarzi ??? Aceleași știri rupte din fazele cu șmecherii din filme

 5. Biciuiti de Satan,cu limba scoasa dupa Bani…
  Ciudata Nacy Pelosi ,dar ciudata rau, care nu stie de unde a venit si s-a pripasit in tara „exceptionalismului atlantei scufundate”- pazita cu 90 mil de dolari,se duce sa-si vada investitia la fata locului, cu drum scump si paza de lux, in definitiv naroada asta care ride ca proasta arata cit de mult se poate juca pe vremurile astea :ii trage FEDul verzisorii la imprimanta, iar daca China va inghiti in sec, vom vedea ce va fi cu filfaitul coropisnitei …

 6. D-le Gheorghe Piperea, felicitări și sănătate ! ?
  E reconfortant să constați că încă mai există români patrioți.

 7. @Paulian Ionescu ,,nu spera si nu ai teama” ca ,,cineva” o sa aiba grija. Asta e una din conditionarile pe care le purtam cu noi, mitul salvationistului. Veche de cand lumea, scapa-te rapid de ea.

 8. Acu mai exista un fapt real, verificat la vremea toamna 2021 de toate secțiile ati in care se curățau multi…90%, erau nevaccinați. Dracu știe dacă e de bun simt sa tratezi toată știința asta drept conspirație minciuna manipulare etc. Domnu autor nu are formație științifică în domeniul farmacologiei, chimiei, virusologiei. Mai ușor cu aserțiunile hazardate. Și da, cu ocazia asta d au făcut bani grămadă. Se numesc îmbogățiți de război.

 9. Nancy Pelosi, in varsta de 82 de ani, mai dorește încă un mandat în Camera Reprezentanților. Se pare însă ca alegătorii ei din California nu prea mai vor asta. Vreo 60% dintre americani nu-i plac pe chinezi, asa ca tensiunile la vârf dintre SUA și China pot ajuta in campania electorala, mai ales pentru obținerea susținerii electoratului tanar. Pe care Partidul Democrat l-a pierdut în ultimii doi ani.

 10. Cine a adus-o pe baba asta batrana, baba Merkel, care isi ascunde numele de fata a lui tata pastor ? Familia Angelei a plecat din RFG in RDG pe vremea cand viitorul patriarh al bisericii ortodoxe romane de ducea sa fie instruit in Hell-vetia. Si Lenin a fost asa. Vorba lor: „asa a vrut bunul Inexistent” !

 11. Sotul lui Ursula von der Leyden reprezinta intreprinderea Pfizer, fabricant de vaccine, in Europa. Ursula apartine de asemenea la asa chematul „Grupul 15%” al UE, la Brussel. Il cheama asa pentru ca asta, 15% , este procentul investitiei totale care grupul cere ca ” payoff” ca sa aprobe orice project industrial sau finantiar prezintat la UE. Otherwise nothing. Asta a fost denuntat public de Dr. Roberto Centeno, Representantul Guvernului Spaniol la UE.

 12. Nu mai stim cine minte?:))
  Ce citim ca s-a intimplat in 27 iulie ac :”27 iulie (Reuters) – Soțul lui Nancy Pelosi, și-a vândut acțiunile producătorului de cipuri Nvidia marți, (26 iulie) cu câteva zile înainte ca Camera să ia în considerare o legislație care să ofere subvenții și credite fiscale în valoare de peste 70 de miliarde de dolari pentru a stimula industria semiconductoarelor din SUA. .

  Într-un raport periodic al tranzacțiilor, Nancy a dezvăluit că soțul ei, investitorul Paul Pelosi, a vândut cele 25.000 de acțiuni ale Nvidia pentru aproximativ 4,1 milioane de dolari, cu o pierdere de 341.365 de dolari.”

  De aia e bine sa ascultam ambele parti…

 13. ‘ Cerere mare, ofertă limitată ‘, deja este la modă ‘buy back’ la produsele care conțin cipuri fabricate în ultimii 3-5 ani, vizita doamnei Pelosi poate fi inclusă, argumentat, în oricare dintre categoriile : susținere / provocare.

 14. “delict de inițiat” = INSIDER KNOWING

  🙂

  Baiul e ca dupa MIDTERM toata politica recenta a USA + UE se schimba FUNDAMENTAL (pot spune ca in opusul celei actuale) si asta
  da fiori nu doar in cancelariile europene !

  Refevnirea in forta a republicanilor dupa MIDTERM si , mai graaav, a lui TRUMP care
  are niste polite cu nishte anumiti unii politicieni …fie ei si europeni 😉
  deja se vede-n SHOVAIELILE inexplicabile ale reuropenilor relativ la indemnul democrat american …SUFERTI ! Ajutati indiferent de pagube proprii Ukraina ! Sanctionati Rusia … sanctinoati CHINA !

  Distrugeti-va industria si economia devalorizati-va MONEDA ! Europenilor !
  Nu mai avetzi voie sa avansati economic daca … ?
  DACA BREXIT !

  Oare fara interese post-BREXIT facea taraboiul absurd JOHNSON la ukrani ?
  Multi vad , putini pricep ! SI ! Nu e bine sa destepti mintea prostilor !
  Nu alunga de pe rana mustele satule …ca vor sigur veni üpe bolnav muste flamande !
  😀

  Dom’ Piperea cum vi se pare ACUM:
  -„OCHII PE BUTELIE” din … 16 martie 2022 ?
  😛

 15. Briciul lui OCCAM
  insemna :

  Nu cauta explicatii speciale , bazate pe teorii ad-hoc cand o rezolvare simpla ajunge !
  Adevarul stiintific … e mereu „adevarul” teoriilor in vigoare la o anumita data istorica !
  ADEVARUL nu e constant [cel putin ala FIZIC = despre-natura nu ala TAUTOLOGIC, logic = conventional („regular”)]

  Ca exemplu …TEORIA EPICICLELOR explica ultra-corect (= „exact” pana la cifra dupa virgula DORITA) Cosmosul pre-newtonian
  insa era prea complicata prea-umflata … Briciul lui Occam al teoriei evoluate, newtoniene explica mai simplu …rezulatatele atat de complica de aflat prin EPICICLE !

  🙂

  EINSTEIN spunea: … simplifica cat e posibil (=sterge detaliile non-concludente) o teorie insa n-o fa mai simpla decat e logic necesar …

 16. Asa Domle PIPEREA ca pierdera UE si prin asta a controlului ruso-franco-GERMAN de dupa BREXIT
  trebuiau sa duca … NECESAR… la PREZENTUL POLITIC-ABSURD-MASOCHIST de azi ?

  🙂

 17. Domle PIPEREA …relativ la Briciul vestitului CALUGAR CATHOLIC OCCAM
  va inteb ceva hazliu.
  ______1_______
  Cum naiba au gresit nemtii cumparand GAZ IEFTIN de la RUSI si …si … n-au „diversificat” 😀
  avand relatii si cu cei ce l-ar fi vandut mai scump decat rusii ?

  Nu-i asa domnule PIEPEREA ca NEMTII AU GRESIT DEVENIND DEPENDENTI DE RUSI pentru ca rusii erau prea ieftini …si prin ei CAPITALUL era mai usor de OPTIMIZAT ?
  ______2_______
  Cum naiba au gresit americanii cumparand MARFA IEFTINA de la CHINEZI si …si … n-au „diversificat” 😀
  lasand macar o parte din industria si fabricile proprii in USA sau UE fara sa le expote la propriu la chinezi ?
  nu stiau in goana lor dupa OPTIMIZAREA PROFITULIU
  ca FUNIA vanduta scump ii va spanzura azi ?

  Nu-i asa domnule PIEPEREA ca NEMTII AU GRESIT DEVENIND DEPENDENTI DE RUSI pentru ca rusii erau prea ieftini …si prin ei CAPITALUL era mai usor de OPTIMIZAT ?

  PROPAGANDA prin OMIOSIUNE e ridicola oda ce i se vad … LIPSURILE 😀 N-asa ?

 18. Cantarim cu 2-oua okale ? Nene ! :*
  🙂

  Cum naiba dependenta americanilor care si-au exportat fabricile, industria si KNOW-HOW-ul in CHINA
  devenind, atentie: PREMEDITAT, nu mai putin dependentzi de chinezi
  decat au devenit nemtii „sub MERKEL” dependenti de rusi, prin exlusivitatea GAZ-ului ieftin siberian ?
  Prin ce nu se se asemna IZOMORPH 😀 cele doua DEPENDENTE ISTORICE ?
  De ce-s nemtii prosti c-au devenit din motive de ieftinatea gaz-ului rusnac dependenti de rusi
  mai PROSTI decat
  americanii care au devenit din motive de ieftinatea SALARIULUI-OREZARULUI-ului chinez dependenti de chinezi ?
  Nu vede nimeni …izomorphismul structural intre cle 2-oua dependente ?
  😀
  Poti rade de lume doar pane ce „comedia lumii” nu evoluaza in TRAGIcomedie …pe urma devie schizofren sa mai fi vesel 🙁 !

 19. O singura intrebare
  am la dumneavoastra Dom’le PIPEREA :

  – De ce s-a voit BREXIT-ul ante-stiinduse(=asta va asigur punctual!) consecintele POLIT-economice ale iesiri Angliei din UE ?

  PS: Au britancii de-acum vesnic vama in UE ?
  ATENTIE: Desi inca membra NATO insula 🙂

  OCHI PE BUTELIE … domnule Pieperea …ochii pe ea 😉 ! (cienlua seama la cele profetite facea daca voia un PURCOI de BANI daca nu altceva, daca nu motive de dragoste-de-om ! )

  😛
  [dar cine-s eu sa avertizez punctual ! Ochii pe colatia la guvernare … dupa MIDTERM 🙂 TOTUSI !]

 20. „the master of your mind spune:
  6 MARTIE 2022 LA 13:40
  Ca specialist in MANIPULARE (sectia „grupuri mari”) pot sincer spune
  ca povestea ciobanashului care din plictiseasla striga TAMP-REPETAT, mincinos:
  – „LUPUUUUUUL la stana” ,
  pentru a rade de sincera emotie a satului
  se potriveste si PROPAGANDEI —aka …daca-i prea multa prea proasta si prea REPETITIV-TAMPA
  nu doar ca-si pierde eficacitatea emotionala-sociala (propaganda, fie ea de razboi!)
  ci mai si
  DESENSIBILIZEAZA „opinia publica”(=GLOATA) de la … viitoare propagande absolut necesare oricarui razboi !
  ignoranta si lipsa de profesionalism …sunt emblema intregii epoci in care traim :
  a ajuns (vezi”24” si „problema americana”-curand) ca un MISHTEAUX sa stie evident dovedit, faptic
  mai mult decat organizatii care consuma miliarde …si …evident stiu mai putin …demonstrat de emotiile surprizelor lor SINCERE !
  ATENTIE la 24 MARTIE ! (cei cu IQ>145, cautati-i, vor intelege 2-oua saptamani inaintea „evenimentului” ce si cum :* )
  MDA … Mi-au secat lacrimile relativ la soarta prostilor ! Exista limite-de-suportabilitate si-n …COMPASIUNE !
  ATENTIE la USA pe 24 martie … mishteaux o doar spune nu da cu parul !
  Probabil mishteaux nu vrea sa para mincinos … sa-si distruga „reputatia” profetind ceva fals (mereu a fost straniu PUNCTUAL in predictii … !)
  V-om vedea … muuuuult nu mai e !
  Retineti doar …24 martie … USA … „ochii pe butelie” ? !”

  Nu-i asa ca cu … briciul miestriosului catholic irlandez … nu e nimic MISTIC in anticiparea economiei (pre-premeditate ;)) la GAZ-rzusnac
  inca dinaintea … banuielilor ulterioare ?
  Nu judeca prostul dupa hainele lui cu dupa zisele lui
  aidoma
  nu judeca desteptul dupa zisele lui ci dupa ULTERIORITATEA ziselor lui 😉 !
  PUP !

 21. Este TSCM ce are mai bine de jumate din piața mondială de cipuri. Este monopol! Aproape.
  „Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) still controls more than 50% of the global market share for chips” (martie anul acesta)
  Numai că:
  – acționarii majoritari sînt din/via SUA…știți voi…de ce ar fi penurie de cipuri?
  – echipamentele de fabricare a cipurilor sînt făcute de firme din Europa (Olanda, Germania), SUA și Japonia
  – proectarea cipurilor, TSCM lucrează precum textilele la noi, în lohn, este din partea oamenilor albi, SUA și Europa.
  – e adevărat lucrează de departe cel mai bine.
  – degeaba ar ocupa China Taiwanul (da, știu, toate au guvernele aceiași stăpîni) dacă-i vorba de cipuri, mașinăriile se duc, sau se strică pe loc, se iau cîțiva muncitori, maiștri și ingineri ce știu meserie (una-i teorie alta-i munca) și se deschide fabrică în altă parte. TSCM a deschis deja în Arizona, SUA.

 22. Bun, se știe că în numele „sănătății publice” unii s-au îmbogățit. Practic au comis crime iar mobilul acestor crime sunt banii. De ce nu sunt arestați? Sunt aceștia mai presus de lege? Vrem dreptate!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.