Buget 2025: Cine primește mai mulți bani și cine ia mai puțin

Agenția Națională de Integritate (ANI), Ministerul Energiei și Ministerul Mediului se află pe cale de a beneficia de cele mai mari creșteri ale creditelor bugetare în 2025, conform proiectului de buget publicat de Ministerul Finanțelor. Această prognoză vine într-un context economic marcat de o creștere economică estimată la 2,5% și o inflație de 4,4%, dar și de un deficit bugetar preconizat la 7,04% din PIB.
Agenția Națională de Integritate, instituția responsabilă cu prevenirea și combaterea corupției, se va bucura de o creștere impresionantă a creditelor bugetare, care vor ajunge la 87,379 milioane lei, un avans de aproape 230% față de anul anterior. De asemenea, Ministerul Energiei, un actor cheie în gestionarea resurselor energetice ale țării, va beneficia de o creștere semnificativă a creditelor de angajament de 67,73%, ajungând la 5,967 miliarde lei, iar creditele bugetare vor crește cu 161,14%, atingând 15,273 miliarde lei.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor se aliniază, de asemenea, la tendința de creștere, cu o majorare de 31,94% a creditelor de angajament, care vor ajunge la 11,255 miliarde lei, iar creditele bugetare vor crește cu 55,62%, la 4,84 miliarde lei.
În contrast cu aceste creșteri notabile, unele instituții și ministere vor experimenta scăderi semnificative. Autoritatea Electorală Permanentă, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Ministerul Afacerilor Externe sunt printre cele mai afectate de reduceri ale creditelor bugetare. De exemplu, ÎCCJ va înregistra o scădere de 26,32% la creditele de angajament și de 25,67% la cele bugetare. Ministerul Afacerilor Externe va vedea o reducere a creditelor bugetare de 7,17%, iar în cazul Ministerului Agriculturii se preconizează o scădere a creditelor bugetare de 5,76%.
Pe de altă parte, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Transporturilor vor beneficia de creșteri substanțiale ale creditelor bugetare. Ministerul Apărării va înregistra un plus de 10,18% la creditele bugetare, iar Ministerul Transporturilor va avea un avans impresionant de 332% la creditele de angajament.
Proiectul de buget prevede, de asemenea, creșteri pentru mai multe instituții, cum ar fi Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale, care vor beneficia de majorări de 7,85%, respectiv 73,75% la creditele de angajament. Academiei Române i se vor acorda credite de angajament mai mari cu 19,98%, iar Consiliul Concurenței va înregistra o creștere de 32,21% a creditelor de angajament.
În ceea ce privește estimările macroeconomice, proiectul de buget prevede o valoare a Produsului Intern Brut (PIB) de 1.912 miliarde de lei, iar veniturile bugetului consolidat sunt estimate la 667,523 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 34,9% din PIB. Cheltuielile vor ajunge la 802,170 miliarde de lei, adică 41,9% din PIB.
Deficitul bugetar de 7,04% este un indicator important pentru susținerea cheltuielilor guvernamentale în contextul unei economii în creștere, dar care trebuie să facă față unor provocări semnificative, inclusiv majorarea creditelor pentru anumite instituții.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 5087 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Toata clasa politica trebue verificata om cu om si toti care au judecat si au luat masuri incorecte in defavoarea romanilor si ai Romaniei,judecati si condamnati fara prea multe termene de amanare asa cum obijnuesc cei din justitie ! Priviti doar acum, cel mai recent exemplu ,la Nicusor Dan care si-a marit salariul lui si asta are pretentie sa fie presedintele Romaniei.Fara nici-un menajament toata clasa politica romaneasca trebuie verificata si cine se face vinovat arestat imediat.Poporul roman are nevoe de o clasa politica care sa isi iubeasca poporul si tara ,nu ca toti astia de pana acum care si-au batut joc de romani si au vindut aproape toata tara strainilor !

  2. Vraja marii! Hoții hoților! Bătrânii pensionari își tin in batista monedele de 50 de bani iar directorii de agenții iau 500.000 roni ajutor la trecerea la pensie! Hoții hoților! Total clasa politica trebuie măturată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.