Buget record pentru Casa Verde Fotovoltaice

Casa Verde Fotovoltaice este cel mai solicitat program derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), astfel că pentru înscrierile din acest an a fost alocat un buget record în valoare de două miliarde de lei, se arată într-un comunicat al AFM.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, bugetul instituţiei pe anul în curs.

Astfel, fonduri importante vor fi direcţionate către Programele „Apă-canal”, care va beneficia de 1,5 miliarde de lei pentru înfiinţarea, extinderea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă/sistemelor de canalizare, şi Rabla Plus, în cazul căruia finanţarea a urcat la un miliard de lei.

AFM dispune de fonduri de 250 de milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanţare ce vizează înscrierea unităţilor de cult, a instituţiilor publice şi entităţilor juridice non-profit din domeniul asistenţei sociale care doresc instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru clădirile în care îşi desfăşoară activitatea.

În 2024 va fi organizată o nouă sesiune de finanţare în Programul privind creşterea eficienţei energetice în clădiri publice, pe fondul numeroaselor solicitări în acest sens, bugetul alocat fiind de 600 de milioane de lei.

Pentru înscrierile în cadrul Programului Rabla Clasic vor fi alocate 300 de milioane de lei.

În vederea extinderii pistelor pentru biciclişti, a fost propus un buget de 600 de milioane de lei pentru o nouă sesiune de înscriere dedicată Programului de realizare a pistelor pentru biciclete.

„Programul Iluminat Public este printre programele cele mai accesate de către unităţile administrativ-teritoriale, deoarece reprezintă un sprijin important pentru comunele, oraşele şi municipiile din România care doresc să-şi modernizeze sistemele de iluminat public. În anul 2024, va fi asigurată suma de 500 milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanţare prin care se va acorda sprijin financiar unităţilor administrativ teritoriale în vederea optimizării consumului de energie şi, implicit, reducerii facturilor la utilităţi, precum şi reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră”, se arată în comunicatul AFM.

În 2025, vor fi alocaţi 500 milioane de lei pentru Programul ce vizează înnoirea parcului de tractoare şi maşini agricole autopropulsate. Obiectivul programului este de a sprijini producătorii agricoli, în vederea achiziţionării tractoarelor şi maşinilor agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente, mai puţin poluante.

Programul Rabla pentru sobe, prin care se acordă sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană, va fi lansat pentru prima dată în anul 2024, cu un buget de 500 de milioane de lei.

Pe de altă parte, programul privind refacerea siturilor contaminate istoric, cu excepţia celor reglementate prin legi speciale, va beneficia de 123,8 milioane de lei, Programul „Săptămâna Verde” de 100 milioane de lei, iar Programul Rangerii Juniori – program pilot prin care elevii vor desfăşura activităţi recreative în ariile protejate din ţară are alocat un buget de 10 milioane de lei.

„Am depus toate eforturile pentru ca bugetul AFM să fie aprobat cât mai devreme, astfel încât să putem demara în cel mai scurt timp sesiunile de înscriere pe care le avem prevăzute pentru anul acesta. Precizez că am alocat bugete record pentru cele mai importante programe de finanţare, programe ce sunt foarte aşteptate de către solicitanţii din întreaga ţară. Totodată, foarte important este că acum vom putea publica lista cu toţi beneficiarii Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 care au fost declaraţi eligibili de către instalatori”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, citat în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. După aceea vor zice că din pricina oglinzilor și moriștilor prețul la curent va fi de cîteva ori mai mare că este costisitoare preluarea recuperabilelor (vă dați seama că sînt oameni plătiți să găsească cuvintele cele mai alunecoaase?) și/sau stocarea.

  2. anul trecut spuneati la fel. A vazut cineva un leu? Mai usor cu macanitul, ca nici babele nu mai au timp de voi.
    Platiti din datorii, nu lasati pe urmasii-urmasilor, baaa nestiutorilor!

  3. Adunate aceste programe sunt cam 5 miliarde, bani inexistenti in acest moment…campania electorala a inceput in forta!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.