România se confruntă cu o situație fiscală dificilă, amplificată de dimensiunile record ale aparatului bugetar. La finalul lunii octombrie 2024, numărul de posturi ocupate în sectorul public a atins 1.300.297, depășind pentru prima dată în ultimii 15 ani pragul de 1,3 milioane. Creșterea constantă din ultimul deceniu a acestui segment reprezintă o provocare majoră pentru bugetul de stat, având în vedere deficitul prognozat de 8,58% din PIB (în termeni cash) și 7,9% (standard ESA, al UE).
Creșterile costurilor și planurile de ajustare
Cheltuielile cu personalul bugetar au înregistrat o creștere de 24% în 2024, echivalentul a 32 miliarde de lei, marcând cea mai semnificativă creștere din ultimii 16 ani. În pofida acestui avans, planurile Guvernului pentru 2025 includ o ajustare severă, cu o creștere a cheltuielilor de doar 3%, echivalentă cu 5 miliarde de lei. Aceste măsuri sunt esențiale pentru respectarea planului fiscal pe șapte ani agreat cu Comisia Europeană, menit să reducă deficitul bugetar.
Cu toate acestea, structura aparatului bugetar – două treimi din angajați fiind concentrați în Educație, Sănătate, Poliție și Armată – limitează posibilitățile de reducere semnificativă a cheltuielilor prin restructurare.
Evoluția posturilor bugetare
Comparativ cu luna iunie 2023, numărul de posturi ocupate în sectorul public a crescut cu 6.763, cele mai mari creșteri fiind înregistrate la Ministerul Apărării (+5.559 posturi) și Ministerul Educației (+3.489). Pe de altă parte, au fost raportate scăderi în învățământul superior de stat (-1.192 posturi), autoritățile locale (-874) și Ministerul Afacerilor Interne (-780).
Această dinamică marchează o continuare a tendinței de creștere începută în 2014, când numărul de bugetari a atins un minim de 1,18 milioane. În contextul actual, numărul total al angajaților din sectorul public se apropie de recordul din 2008, de 1,398 milioane de posturi ocupate.
Comentariile sunt închise.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
La Posta Romana, oamenii de la ghiseu sunt supraoameni. Extraordinar pregatiti, execrabil platiti. Toti „romanii” se poarta oribil si ii trateaza mizerabil. Intre timp „ielitele” din birouri fac cumparaturi online, pentru ca adora „digitalizarea” asta, iar primirea banilor pe „drac” este a naibii de facila: NICI NU MAI ESTE NEVOIE SA GANDESTI! Opriti abuzul „digitalizarii” cu forta! Lasati romanii sa traiasca si sa munceasca cum pot si cum vor. Ceea ce ati facut Romaniei de 35 de ani, toti cei care v-ati perindat la butoanele stapanilor vostri se numeste FALIMENT! Falimentul omului de rand si falimentul unei Tari frumoase si foarte bogata! Romania NU are cum sa fie vreodata in faliment. Voi ne ucideti batranii si copiii, iar cei care nu mai rezista au fugit de aici. Voi sunteti sclavii stapanilor vostri, pentru ca Romania sa devina un teritoriu de impartit! Romania ca o prada, TRADATA de cei care isi spun „patrioti” de 35 de ani!
Majoritatea sunt un fel de lipitori!
1,3 milioane x 4 membrii cca. 4-5 milioane de voturi asigurate. Mita eclectorala mascata pe banii fraierilor.
Sii ghititi din ce partid provin marea majoritate a sefilor bugetari! Esti in partid esti sef, competenta nu se cere.
Tara merge inainte, spre faliment!
Si cati dintre ei sunt profesori, medici, politisti, pompieri, servicii de urgenta si tot asa? Pentru ca si ei intra la categoria de bugetari
Trebuie date afara 75-80% dintre aceste lipitori si paraziti speciali. Jos cu parazitii functionari. noi cei care lucram din greu la privat fara privilegii speciale ne-am saturat sa va platim salariile speciale din impozitele si taxele noastre. Afara cu parazitii sa vina deparazitarea. Asa se pot crea dintr-o data mana de lucru pentru santierele autostrazilor, constructiilor etc.
N-ati prins fenta. Pentru ca Romania nu produce mai nimic, bajetii s-au gandit ca se scot cu o economie strict de consum. Traiesc doar din TVA si taxe. Numai ca iote dracia dreaq, balanta de plati externa s-a dezechilibrat di granda. Si dobanzile la imprumuturi s-au dus la cer. Si inflatia la fel, chit ca astia ne dau cu prafuri. Faliment scrie pe frontispiciu la intrarea in colonie. Suntem manati numa si numa de specialisti. Unu si unu.
Dați afară toți șefii!
Sunt pline instituțiile statului cu pensionari speciali care cumulează pensia cu venitul…ca să nu vorbim de primării unde sunt familii întregi…Aici ne-a adus PSD+PNL…și se mai întreabă de ce românii votează extremismul..
Deci Cotidianul are si el cenzura lui. Deci, Polonia are 36,7 milioane de locuitori si 800.000 de bugetari. Noi avem 19,4 milioane, din care 4,5 in alte tari. Ca atare avem nevoie de doar 500.000 de bugetari.
De ce nu se reduc și numărul de plosnite parlamentare la 300?
Banii pe referendum s-au dus.
De ce nu se aplica fiindcă a fost validat.? Legi doar pentru prostime??
au avut la buget milioane sau zeci de milioane de cheltuit pe poze cu ”alesii” televiziunile care sa le cante in struna, iar in Romania sute, mii sau mai mult de persoane obligate sa iasa la pensie nu primesc un leu pt ca softul nu functioneaza si nici un pensionar de la 1 septembrie nu i s-a calculat pensie.
Aceasta guvernare de…PSD+PNL isi iau salariu, si-au incalzit unii scaunul pt un nou mandat sau minister, iar acesti oameni de trei luni nu primesc un leu si nici nu se stie in ce an in viitor
Sa lasi oamenii luni de zile fara pensie si implicit caldura si hrana.
Niste nenorociti.