Bugetele serviciilor pentru 2025: Creșteri semnificative pentru SRI și STS

Proiectul de buget pentru anul 2025 prevede majorări consistente ale alocărilor financiare pentru serviciile de informații din România. Deși documentul este încă un draft de lucru, cifrele propuse indică o creștere substanțială pentru Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), în timp ce Serviciul de Protecție și Pază (SPP) înregistrează ajustări mai temperate.

Ce sunt creditele de angajament și creditele bugetare?

Creditele de angajament reprezintă sumele maxime pe care o instituție le poate contracta pentru cheltuieli viitoare, fără ca acestea să fie neapărat cheltuite în anul respectiv. Aceste credite sunt utilizate pentru planificarea unor proiecte multianuale și pentru încheierea contractelor pe termen lung. Pe de altă parte, creditele bugetare sunt fondurile efectiv alocate și cheltuite în anul bugetar curent, reprezentând resursele efective disponibile pentru funcționarea instituțiilor.

SRI: buget sporit cu peste 11%

Pentru 2025, Serviciul Român de Informații ar urma să primească:

  • 5,152 miliarde lei în credite de angajament (+7,85% față de anul precedent);
  • 4,435 miliarde lei în credite bugetare (+11,62%).

Această creștere semnificativă ar putea indica o consolidare a capacităților operaționale ale serviciului, pe fondul unui context internațional marcat de tensiuni geopolitice și riscuri emergente în domeniul securității naționale.

SIE: creștere moderată, dar semnificativă la nivelul angajamentelor

Serviciul de Informații Externe (SIE) beneficiază, la rândul său, de o majorare considerabilă a creditelor de angajament, ceea ce poate sugera investiții pe termen lung:

  • 911,700 milioane lei în credite de angajament (+22,18%);
  • 811,700 milioane lei în credite bugetare (+5,41%).

Creșterea limitată a creditelor bugetare indică o expansiune graduală a cheltuielilor efective ale SIE.

SPP: ajustări prudente

În cazul Serviciului de Protecție și Pază, evoluțiile bugetare sunt mixte:

  • 386,860 milioane lei în credite de angajament (-0,24%);
  • 441,293 milioane lei în credite bugetare (+14,60%).

Această situație sugerează o stagnare a proiectelor pe termen lung, dar o creștere a cheltuielilor curente, posibil pentru acoperirea costurilor operaționale sau salariale.

STS: creșteri record, peste 70% la angajamente

Serviciul de Telecomunicații Speciale înregistrează cele mai mari creșteri bugetare dintre instituțiile analizate:

  • 2,277 miliarde lei în credite de angajament (+73,75%);
  • 2,415 miliarde lei în credite bugetare (+50,54%).

Această alocare indică probabil investiții masive în infrastructura de comunicații speciale, în contextul digitalizării administrației și al riscurilor cibernetice tot mai pregnante.

Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 5142 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Serviiile, peste tot în lume, spionează oamenii, sînt în slujba celor ce conduc din umbră. Și de aici se vede că le este frică, plătesc mai mulți arnăuți, mai mult.
    La fel de însemnat pt cei ce conduc, pt fenicieni, este și prostiitul oamenilor, tot prin servicii.

  2. Virgiliu, Virgilică și Măgureanu nu e responsabil. Dacă îl luam la rost pe românul Imre Asztaloș, păpușat de la Budapesta, era altceva…

  3. Daca nu se revine asupra deciziei Curtii Corupte a Romaniei(CCR) de a anula turul 1 al alegerilor prezidentiale, aceste majorari de bugete ale SRI si STS demonstreaza ca urmatoarele alegeri vor fi fraudate cu aportul SRI si STS ca sa iasa cine trebuie.
    In plus, aceste majorari ale bugetelor SRI si STS demonstreaza ca guWERNERul se teme de popor.

  4. 3 miliarde de euro ?!??? Pai politicienii au spus ca nu sunt bani ptr pensionari sau alocatia copiilor romani !!!!!!

  5. Creșterea bugetelor este un sistem de premiere pentru compunerile care au stat la baza anulării alegerilor!

  6. Sunt foarte curios pana unde va ajunge rabdarea romanilor ,care vad zi de zi cum clasa politica isi bate joc de oameni .

  7. Să fie toți trimiși să ajute pe Ucrani și să lupte până la unu. Dacă rămâne numai unu, bugetul va fi redus cu 99%. Ura!

  8. Daca nu se revine asupra deciziei Curtii Corupte a Romaniei(CCR) de a anula turul 1 al alegerilor prezidentiale, aceste majorari de bugete ale SRI si STS demonstreaza ca urmatoarele alegeri vor fi fraudate cu aportul SRI si STS ca sa iasa cine trebuie.

  9. Drepturile cuvenite pensionarilor în cf. cu legea pensiilor,principiul contributivității, Constituției etc se regăsesc în salariile,privilegiile ,luxul, opulența,averile enorme ilicite, ale celor din sistemul organizat de foloase necuvenite din instituțiile statului de drept și afaceriștilor, toți mână în mână pentru deturnarea banilor publici și privați.

  10. Dar, bugetul pentru miluirea presei și a televiziunilor vândute a crescut sau a rămas același?

  11. Păi, sunt cam de șase ori mai mulți decît pe vremea lu ceaușescu,.Iar de ce au ei drpetul de a face comerț ?? de ce pot fi ei și SRL ? Cum justifică puzderia de eșecuri ale rumaniei, de contracte păguboase, de jafuri de bogății naturale, de furt de artefacte, ori alte mizerii de care au obligația de a cunoaște și lua măsuri,. Merită ei să fie stat in stat ??

  12. in total 15+ miliarde de ron, adica 3 miliarde de euro… raportat la PIB-ul din 2023, de 295-300 miliarde de dolari, inseamna cam 1% din PIB alocat la STASI. in conditiile in care „cresterea PIB-ului” in 2024 a fost de 1,putin %… inseamna ca toata „cresterea economica” s-a dus in finantare Secaturistilor. Felicitari, mergeti si votati la fel… sa-l votati pe KKrau ca sigur o sa schimbe ceva (sarcasm)

  13. Ha, ha! Bujeti ale instituti’lor de represiune mărite în timp di criză socială?… Euripide în anu’ 43 î.H.;”Democrațâia, dictatura demagogilor!”…

  14. Cum sa nu aibă de unde fura daca guvernul decartează masiv acestor „secte” în a căror funcții sunt și hoți precum ghiolbanca cu furtul din banii „sectelor” fara a prezenta chitanțe și facturi pentru sumele primite de la bugetul statului român?!

  15. Si ce va asteptati? Nu ati eliminat securitatea in 89 si i-ati lasat la conducere.. Securistii si urmasii lor controleaza tot acum

  16. SRI ca SRI, dar marirea de la STS, avand in vedere ca teoretic vin alegerile, bate la ochi…Mai bine sa comunice direct cine trebuie sa iasa, ca sa nu mai aruncam atatia bani.

  17. Cum să nu-l punem pe domnul Kelemen Hunor pe post de director al SRI când subalternul său domnul Tankzos Barna este atât de darnic cu SRI-ul unde s-au înghețat salariile la nivel 2024. Poate la STS vine domnul Viktor Orban că e mai mare peste udemeriști.

  18. Pai cine-i sprijina pe ei sa se perpetue la putere? Si cine trebuie sa fie mai intelegator la numararea voturilor (ultima lor varianta de a fura alegerile)?

  19. Romania a fost infiltrata inca de cand traia Ceausescu de reteaua sorosista care actiona in occident avand legaturi clandestine si in Romania. Din ianuarie 1990 reteaua din Romania s-a oficializat sub privirile ingaduitoare ale noului sef al securitatii, nea Virgilica. In timpul lui Petrov si al lui Johanis oamenii lui Soros au penetrat toate institutiile din Romania incepand (foarte grav) cu scolile, universitatile, academia toate devenite niste ONG-uri sorosiste. Ce au pazit unul ca Mayor sau Hellwig ca sa nu-l mai amintim pe Coldea? Cate rapoarte au pus pe masa presedintilor sau premierilor care le-au marit la ordin bugetele an de an.

  20. Trebuie mărit bugetul sri ,neapărat ! ,,Spioanele „si ,,spionii” trebuie să facă cadouri mari iubiților virtuali de pe Instagram…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.