Vecinii noștri vor construi închisori „verzi”

Bulgaria a făcut primii paşi pentru a construi închisori „verzi”, a anunţat joi Ministerul Justiţiei, transmite BTA, preluată de Agerpres. Autorităţile iau în considerare opţiunea de a instrui deţinuţii şi personalul din închisorile Belene şi Plevna, astfel încât aceştia să dobândească cunoştinţe şi competenţe în domeniul economiei verzi.

Experienţa vine din Norvegia, unde administraţia penitenciară a integrat aceste concepte în închisori în domeniul agriculturii, al agriculturii ecologice, al asistenţei medicale, al resurselor energetice durabile şi al unui mediu sănătos în închisori.

O vizită de lucru a experţilor norvegieni şi bulgari s-a încheiat joi la Belene, unde aceştia au prezentat proiectul conceptual pentru „închisorile verzi”. De asemenea, a fost elaborat un prim proiect de activităţi, indicatori şi buget estimativ al proiectului. Următoarea reuniune a grupului de lucru va avea loc la sfârşitul lunii februarie în Norvegia, unde participanţii bulgari vor afla despre experienţa norvegiană şi vor fi semnate acorduri de înfrăţire între închisoarea din Plevna şi închisoarea din Belene cu închisoarea din Ona, Norvegia.

Această iniţiativă este pusă în aplicare de către Direcţia Generală de Executare a Pedepselor, care este partener într-un acord de grant în cadrul Fondului bilateral al Programului pentru justiţie din cadrul Mecanismului financiar norvegian 2014-2021 pentru consolidarea cooperării bilaterale între Serviciul penitenciar norvegian şi Direcţia Generală de Executare a Pedepselor prin înfiinţarea a două închisori pilot „verzi”.

Pe 16 ianuarie a început cel de-al doilea curs de instruire a personalului din penitenciare cu privire la implementarea programului nou elaborat pentru reabilitarea şi reintegrarea socială a reprezentanţilor grupurilor vulnerabile privative de libertate, potrivit paginii de Facebook Programul Justiţie – Mecanismul Financiar Norvegian – 2014-2021. La instruire, care se desfăşoară în perioada 15-19 ianuarie, vor participa 115 membri ai personalului Direcţiei Generale de Executare a Pedepselor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Ne trebuie urgent niste doctori psihiatrii specilalizati in verzi. Sa-i trateze pe cei care emit aceste idei verzi, caracterizate ca fiind idei fixe care se extind in orice domeniu si sunt profund absurde.

  2. Eu as face macar o inchisoare verde in domeniul construirii unui canal Bucuresti-Dunare ptr toti hotii, drogatii si criminalii mioritici.
    Totul pe principiul: ,,Nici paine fara munca”. Ca nu i-om tine in puscarie sa se ingrase pe taxele platite de prosti……[Rumburak]

  3. POate cineva va rog sa traduca in limba romana sintagma din articol: „reintegrarea socială a reprezentanţilor grupurilor vulnerabile privative de libertate” ?

  4. Ce rahat a ajuns omenirea! Conditiile din puscarii ar trebui sa fie cele mai rele! Grija maxima trebuie indreptata catre oamenii onesti, cinstiti, muncitori, platitori de taxe, civilizati, etc. Politica occidentala actuala, progresist-globalista,e favorabila infractorilor, ca nu cumva astia sa se simta lezati cu ceva.Suntem gata, daca nu ne trezim!

  5. @raluca. Aceasta este politica implementata in tarile vestice: duhul blandetii pentru infractiunile „traditionale”, inclusiv cele violente ( omorburi, violuri, talharii ) si multa asprime pentru incalcarea „corectitudinii plitice” = nu ai voie sa ai decat ppiniile si parerile aprobate de papusarii care stau in spatele politicienilor de mucava

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.