Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că noua centrală pe gaze naturale de la Ișalnița va fi gata până la sfârșitul anului 2027, după ce termenul inițial de finalizare fusese mai 2027.
″La Ișalnița este prevăzută o nouă centrală pe gaz, de 850 MW, o investiție de 560 de milioane de euro, din care peste 200 de milioane reprezintă banii nerambursabili din Fondul pentru Modernizare. Contractul de proiectare și execuție este deja în faza de licitație publică și anticipăm semnarea contractului până la finalul acestui an, cu termen de punere în funcțiune până la sfârșitul anului 2027″, a afirmat Burduja, în cadrul unei vizite la Ișalnița.
Licitația a fost demarată în iunie, termenul-limită de depunere a ofertelor fiind în octombrie, iar cel de evaluare a acestora – în ianuarie anul viitor, conform datelor SEAP. Valoarea totală estimată a contractului este de peste 2,8 miliarde lei plus TVA. Unitatea va înlocui grupurile 7 și 8 de la Ișalnița, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW. Proiectul este dezvoltat de către societatea joint-venture de proiect CCGT Power Ișalnița SA. Acționarul majoritar este compania de stat Complexul Energetic Oltenia, cu 59,9% din capital, restul de 40,1% din acțiuni fiind în posesia producătorului de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator industrial de energie din țară.
″Evident că România are nevoie de cărbune și că, dacă dorește să renunțe la aceste grupuri în procesul de tranziție verde, trebuie să pună ceva în loc. Securitatea energetică a românilor nu este negociabilă. Așa cum am spus de multe ori public, avem nevoie de studiul de adecvanță al Transelectrica pentru a putea discuta pe baza unor cifre și argumente concrete cu Comisia Europeană. Studiul este în pregătire la nivelul Transelectrica pentru procedura de achiziție publică″, a adăugat ministrul Energiei. Burduja a explicat că a vizitat Ișalnița pentru a-i felicita pe angajați.
″Am făcut o oprire la Ișalnița să le strâng mâna celor care au pus umărul la creșterea producției de energie în perioada de caniculă. Sunt adevărați eroi aici și peste tot în sistemul energetic românesc, oameni care se străduiesc zi și noapte să asigure funcționarea unor echipamente care au depășit 50-60 de ani de exploatare. De altfel, inaugurarea oficială a SE Ișalnița avut loc în prezența Președintelui Republicii Franceze, generalul Charles de Gaulle în mai 1968″, a menționat ministrul.
sa cumpere una de pe ali-ba-ba…..
Va fi gata o dată cu centrala de la Iernut.
A făcut o oprire la Isalnita sa le strângă mâna… Derbedeul! Ce închipuit e! De strânsul mâinii de la el nu mai pot oamenii. Zât, golanule!
“Avem programe minunate” zicea la congresul 13 tov N. Ceaușescu. Totuși nu trebuia un Cincinal pentru terminarea a 20 de investiții majore. Acum după blana ursului din pădure, Cernavodă 3,4 cu USA, Mintia cu Irak, și Iernut urmează și Ișalnița. Când vor fi gata in deceniul 4 pune UE cu descreierata de Ursula o taxă de carbon de curentul produs pe faz va fi nevandabil. Ca la proști.
de la Iernut care trebuia pornita din 2019 si daca a fost schimbat Virgil Popescu demolatorul si pupila lui Iohannis in 2023, aveati timp intr-un an s-o porniti sau nu vreti sau nu mai aveti personal fiind intr-un orasel si invatamantul romanesc nu mai pregateste specialisti ci doar diplome ”bifate” de Bulai, Pieleanu si alti juni ca ei inca nenominalizati?
Intreb ca trebuie terminata repede ca sa fie gata cand le o inchide ursula si pe alea pe gaz. Usor usor visul de aur al brukselului va deveni realitate:europa va fi adusa back better la nivelul secolului XII.