Burduja atacă electoral? Datoria Termoenergetica lui Nicușor Dan riscă termoficarea Bucureștiului

ELCEN, companie aflată în portofoliul Ministerului Energiei condus de liberalul Sebastian Burduja, trage un semnal de alarmă în legătură cu datoria mare acumulată de Termoenergetica, regia de termoficare controlată de Primăria lui Nicușor Dan, față de compania de termoficare. Astăzi, suma neachitată se ridică la 1.180.076.982,60 lei, facturi pentru lunile martie-decembrie 2024.
Această situație pune în pericol atât continuarea proiectelor de investiții vitale pentru îmbunătățirea sistemului de termoficare, cât și stabilitatea financiară a ELCEN. Situația datoriilor este una veche, iar acest aspect este speculat electoral de Burduja în condițiile în care Nicușor Dan îi suflă în ceafă candidatului coaliției de guvernare, Crin Antonescu.
Proiectele de modernizare ale ELCEN, esențiale pentru asigurarea apei calde și a căldurii în Capitală, riscă să fie afectate de întârzierea plăților. Aceste investiții vizează construirea de centrale termoelectrice eficiente și sustenabile, care ar putea beneficia de fonduri europene nerambursabile de 362 milioane de euro, atrase prin Fondul pentru Modernizare. Totuși, pentru ca ELCEN să poată accesa aceste fonduri, este necesară asigurarea cofinanțării din partea Primăriei Municipiului București (PMB), dar și achitarea datoriilor restante.
În ciuda semnării, la 27 noiembrie 2024, a trei contracte de finanțare pentru construirea noilor CET-uri, situația financiară instabilă amenință să blocheze progresul proiectelor. Managementul deficitar al relației financiare între Primărie, Termoenergetica și ELCEN, existent de mai bine de 30 de ani, contribuie la această criză. Potrivit autorităților, datoria Termoenergetica către ELCEN a crescut de la aproximativ 250 de milioane de lei în 2020 la aproape 1,2 miliarde de lei în prezent. În plus, Primăria are restanțe semnificative față de ELCEN, în contul subvențiilor neplătite, suma ajungând la 385 milioane de lei.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a promis în septembrie 2023 un audit pentru a clarifica pierderile neacoperite, însă acest audit nu a fost realizat nici până astăzi. În absența unor măsuri concrete, datoriile continuă să se acumuleze, iar riscurile economice și sociale cresc exponențial. Inacțiunea administrației locale afectează nu doar proiectele de modernizare, ci și consumatorii finali: peste 550.000 de apartamente din București depind de sistemul centralizat de termoficare.
Pentru ca bucureștenii să beneficieze de apă caldă și căldură, două condiții esențiale trebuie îndeplinite: funcționarea CET-urilor și remedierea problemelor cu avariile frecvente ale rețelei de distribuție. Primăria Municipiului București are obligația de a gestiona corect acest circuit financiar între autoritățile implicate, dar actuala situație ridică serioase semne de întrebare în ceea ce privește capacitatea administrației de a asigura un serviciu public esențial pentru capitală.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 5139 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Cotidianul este fan Burduja. Am scris ca in orase, toti proprietarii din blocuri sa detina contracte proprii, apa, gaze, gunoi, caldura. Nu prin aceste asociatii, pt care platim presedinte, administrator, contabil, cenzor. De platit la comun doar liftul, lumina pe scari si curatenia, si prin urmare un adninistrator si o femeie de serviciu. Atunci vor dispare toate datoriile, cine nu plateste nu are.

  2. Și Burduja și Nicușor sunt doi parașutați de serviciu pe malurile dîmbovițene , de către orice ticălos răuvoitor și cu ambiții în a distruge orice dram de romănism . Și , dacă mai sunt și susținuți electoral de către moluștele locale , victime ale celor doi , pot migra lejer la Stockholm

  3. PRIMARUL GENERAL , VA FI PRESEDINTELE ROMANIEI ! Iar bucurestenii ar trebui sa-si monteze centrale … sa nu mai astepte caldura subventionata , ca nu este corect asa . BURDUJA nu rezolva nimic niciodata , nu stie , nu poate. El este numit de tata .

  4. Burduja,in naivitatea lui khazara se zbate ca pestele pe uscat, sa zica lumea ca e implicat!

  5. Sunt 4 ani si mai bine, decand contabilitatea lui Nicu „Soroshpanezu” a continut doar capitolul cu luat bani de la bucuresteni.
    Cand totusi, niste controale serioase in pravalia astuia ????

  6. il musca pe Nicusor din toate directiile, nu vor da primarul capitalei nici peste 200 de ani.
    Iar tipul asta baiatul tatei, are un scaun prea mare pentru nivelui lui.

  7. Nicusor s-a inconjurat cu niste ageamii adusi in Bucuresti dintre cei in care are el incredere. I-a lasat sa-i faca treaba iar el este in campanie electorala. A avut noroc ca vremea calda tine cu el. Dar si cu bucurestenii.

  8. Pai, acesta este motivul pt care Golanul de ND usrist vrea sa se carabaneasca de la PMB, sa ocupe Doamne Fereste! scaunul din Cotorceni, golanul spera sa prinda imunitate si sa scape de cei 5 ani de gestionare frauduloasa a Bucurestiului, a dat banii primariei ONG urilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.