Câciu vs Ghinea și 40 de miliarde „lipsă”

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a reacționat după ce Cristian Ghinea l-a acuzat că manipulează cifrele privind deficitul.

Adrian Câciu a informat marți că „executia bugetară pe primele 6 luni ale anului arată atât părțile bune, cât și cele mai puțin bune ale activității Guvernului.

Părțile bune sunt cele referitoare la stabilitate și indicatorii macroeconomici, reducerea deficitului public, creșterea colectării veniturilor fiscale precum și o revenire pe zona absorbtiei de fonduri europene.
Partea mai puțin bună este cea referitoare la investiții.
Am mai spus-o și o repet: cheltuielile de investiții nu sunt la nivelul programat și întârzierile trebuie recuperate accelerat în al doilea semestru!
Motivul principal invocat de toți a fost acela al prețurilor și, de aceea, Guvernul a luat măsurile necesare pentru ajustarea prețurilor la contractele publice.
Investițiile trebuie realizate. Rămân o prioritate!
Și câteva răspunsuri punctuale despre TVA, concedii medicale și energie:
1. La sase luni, restanțele la TVA au fost ZERO! În iulie, se plătesc alte 2,5 miliarde lei, TVA de restituit, ajuns la termen.
2. Concediile medicale sunt gestionate de Casa de Asigurări de Sănătate. A avut alocate 3,8 miliarde de lei și, din datele existente, a platit deja 3 miliarde.
3. În primele sase luni, Ministerul Energiei a decontat 260 milioane de lei către furnizorii din energie, având la dispoziție un buget de 2,1 miliarde de lei.
E drept că Ministerul Energiei a primit deconturi cu întârziere de la ANRE, în plus au fost facturile intârziate emise de furnizori, facturi de multe ori eronate. Despre acest lucru a prezentat situatia ministrul energiei.
Spre deosebire de primele șase luni ale anului, in iulie, Ministerul Energiei a decontat circa 1 miliard de lei facturi către furnizori.
Ca să ai restante trebuie să ai astfel de facturi care sa înregistreze întârzieri la plată, ceea ce nu e cazul din ceea ce ne-a comunicat Ministerul Energiei.
Dacă, însă, atât a înțeles dintr-o execuție bugetară politicianul care se laudă că a construit PNRR-ul țării, să nu ne mirăm că avem azi un PNRR plin de găuri uriașe la capitole precum Sănătate, Energie, Irigații sau Pensii”, a scris Câciu, marţi pe Facebook.
Ce au acuzat USR-iștii, prin vocea lui Ghinea

Câciu ne face cu Maimuța, cifrele bugetare sunt raportate fals, susține fostul ministru USR, Cristian Ghinea.

Ieri, Câciu raportează mândru: deficit bugetar de 1,15%, mai mic decât anul trecut. Cheltuielile au crescut cu 16%, dar încasările au crescut cu 22% față de anul trecut, zice Câciu.

Pe românește, asta este așa: banii în plus dați de dumneavoastră pe orice înseamnă mai mulți bani la buget – o parte din costul a tot ce cumpărați merge la buget: crește prețul, crește și taxa. Inflația, care ne ustură pe toți la buzunare, le convine lui Ciolacu și Câciu: mai mulți bani de spart. O pâine mai scumpă înseamnă un TVA încasat mai mare, așa se laudă Câciu cu „încasările”. Au mai mulți lei la buget, chiar dacă mai pricăjiți. Câciu a găsit metoda minune de a se salva de la înec: trăgându-se singur de păr în sus, ca baronul Munchausen.

Bine, și unde e maimuța?

Maimuța se ascunde în ceea ce NU se raportează. Și nu se raportează multe miliarde. Foarte multe. Care vor trebui raportate totuși la final de an. Când va fi degringoladă la deficit.

Acest bilanț intermediar NU include:

Țeapa cu concediile medicale. Plata concediilor medicale e amânată. Dacă vă îmbolnăviți perioada asta, statul le trage o țeapă angajatorilor.

Țeapa cu TVA-ul. Asta e clasică și e aproape regulă: când e PSD la butoane, nu restituie TVA la timp, chestie care îi ajută la raportări, dar produce blocaje în toată economia. Deși încasează cu 26,6% mai mult TVA (vezi exemplul cu pâinea), Câciu restituie companiilor doar cu 2% mai mult. Deci primește, dar nu plătește. TVA-ul încasat apare pe venituri, cel NE-restituit nu apare pe cheltuieli, o altă maimuță. Mediul privat rămâne cu ochii-n soare: are de primit, să aștepte.

Dobânda pe prostia PSD. Costurile cu dobânzile mărite se văd doar puțin încă, dar tot sunt mari. Vor fi accelerat mai mari. Ne împrumutăm la nivel de 1.000 de euro pe secundă. 400 de milioane de lei pe zi, dacă vreți în lei și pe zi. Cât ați citit ultima propoziție… pac! Încă 1.000 de euro a crescut datoria. Și asta, la cea mai mare dobândă din UE. Chiar din ce raportează ministerul se vede o creștere a costurilor cu dobânda de 48% față de anul trecut. Sau, ca să zic altfel: 4 miliarde de lei în plus am plătit doar diferența de dobândă, față de anul trecut. Chestia e că suma asta va exploda, pentru că noile împrumuturi de care au disperată nevoie pentru a rostogoli datoria vin pe dobânda asta explodată. De ce a explodat? Pentru că e război în Ucraina, zice Câciu. Hai să fim serioși. Războiul afectează toată UE. Diferența de dobândă România versus Zona Euro este taxa plătită pentru că banii internaționali fug de o țară condusă cu picioarele. E taxa plătită de noi toți pentru că suntem conduși de PSD.

CEL MAI GRAV: țeapa enormă cu plafonarea. 40 de miliarde de lei pentru plafonarea de la energie lipsesc din acest bilanț de moment.
Acesta este costul estimat de ANRE al plafonării prețurilor la energiei. Țineți minte cum au venit cu soluția minune: PLAFONARE. Cuvântul magic. Găsiseră socialiștii cu epoleți mărgica magică: au oprit prețurile în loc. Am zis atunci că e o bombă bugetară de nivel nuclear. Exact asta este, a susținut Ghinea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

12 Comentarii

  1. E posibil ca ghinea sa doarma si la ora actuala incat, creierul ii e obosit de atata lene si tupeu. O fi si caciu un individ cu atasament la minciuni dar nu se vede atat de tare ca la ceilalti.

  2. Derbedeul USR ist Ghinea, care a fraudat PNRR – ul, in folosul firmelor USR de „consultanta”, pe acest infractor nu-l ancheteaza inca, DNA, si nu este inca arestat ? Romanii vor plati trei generatii, frauda PNRR clocita de Ghinea.

  3. Giurumelele din USR si-au demonstrat crasa incompetenta de fiecare data cand au avut ministri la guvernare. I-au interesat strict doar executarea ordinelor venite din afara. Bine ca nu a apucat Iohanis sa forteze la ordinul stapanilor mafioti din Europa aducerea pe capul romanilor a unui guvern 100% userist condus de Zero Ciolosh. I-a incurcat Ciolacu planurile murdare bagand PSD-ul la guvernare la ordinul aripii antisorosiste a securitatii.

  4. Aici nu e vorba de politica. Aici e vorba de bani. Si sunt multi, care nu sunt prinsi in executia bugetara, dar care vor trebui totusi platiti. Suma aceasta va duce deficitul bugetar la peste 10% din PIB pe intreg anul 2022. Ca nu se recunoaste asta, e o alta problema. Incepem sa guvernam prin minciuni, iar asta e total inacceptabil!!!

  5. Gura mare, incapabil si excroc acest Ghinea. Si cam prost. Alalaltul, Câciu, adica tot un derivat de Catzu dar nu asa de narod,dar si el tot narod, minte, doar, doar mai prinde ceva timp la Guvern. Macar nu e asa antipatic precum cel de dinainte, Valceanu, pretenul Catzului si ca acest obraznic userist Ghinea. Sictir si suthuri tuturor!

  6. nu lenea ori tupeul unuia ori alrtjuia dintre acesti temporar inalti fun ctionari…nuuu ci Systemul care a fost montat si care fun ctioneaza inn regim international…deci regteaua constituita i formata din departamente, functionari ..etc atat din exterior (US) cat si din intwerior (ministere, departamente,functionari) ..incat daca nu se darama si recladeste sandramaua ..vorbim aiurea..
    cu cevba timp in urma ..o doamna ..cu rang in tr un system paralel a mers pe urma unui cont pana ce acesta s a dizolvat ..fara ca Doamna sa dea de urma banilor..nu mai vorbim de x ori y ..ci avem de a face cu un syatem HOT..menit sa secatuiasca ..resursele..si sa genereze noua nomenclatura ..

  7. Chir nu ma intereseaza „geniile” din PSD, dar cand vad altii si mai „genii” ma apuca groaza. Mai cum sa spui ca statul nu plateste cm-urile cand asteA sunt platite deja, cum sa spui ca se imprumuta cu doabanzi mai mari decat acum un an cand pe piata banca dobanda a explodat chiar si in UE sa-u SUA.

  8. Cum naiba sa incluzi in executie cheltuieli estimate (pretinsa bomba cu costul plafonarii)? Executia reprezinta cheltuielile efectuate pana la momentul raportarii. Deficitul reprezinta diferenta acestora fata de veniturile incasate (reale, nu prognozate) la acelasi moment. Este aritmetica simpla. Maimute sunt in creierul lui Ghinea. Cred ca habar n-are de bazele finantelor publice, dar pare ca se da doctor in IPSAS. Un gulgutist nerusinat. Mai bine ar sta sa numere cati euro ii intra in cont pe minut din „consultanta”.

  9. Eu zic sa nu vă duceți după fentele „babuinului” Căciu. Toți furnizorii de energie se plâng ca n-au primit un ban din facturile de compensare trimise la guvern! Facturi emise, care contabil înseamnă venit pentru furnizori, cheltuiala pentru Câciu. Dar Căciu nu o ia în calcul sa nu-i strice deficitul. Și mai e și cu gura mare.
    Deci are bani mai mulți din explozia preturilor( acum mai baga și o ploaie de taxe) și nu plătește ce are de platit: nici concedii medicale, nici retur TVA, nici compensări. Și împrumută la dobânzi uriașe 1000 euro/sec!! Vă place? Luați-l acasă!

  10. Statul trebuie să împrumute 145,4 miliarde de lei !!! pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a refinanța (rostogoli) împrumuturile mai vechi care ajung la scadență.

    Despre asta să ne vorbească Câciu.
    Dar grija lui e să-și trimită bugetarii la mare în hoteluri de 4 stele să învețe Exel.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.