„Câini”, filmul lui Bogdan Mirică, favoritul Festivalului Internaţional de la Sarajevo

Duminică, în a treia zi a Festivalului Internaţional de la Sarajevo, în Sala Teatrului Naţional, a avut loc proiecţia filmului ”Câini”, regizat de Bogdan Mirică. Filmul, cunoscut deja la Sarajevo pentru că în faza de proiect a primit premiul Arte International Relations în cadrul CineLink, la ediţia din 2013, era aşteptat cu nerăbdare în festival şi reacţia publicului i-a emoţionat pe realizatori.

«Câini» este mai apropiat de western-ul american decât de cinema-ul românesc contemporan”, scrie revista franceză ”Les Inrockuptibles”. Acţiunea este plasată în apropierea graniţei cu Ucraina. Roman (Dragoş Bucur), un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său, care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer”.

No country for old men”

S-a scris mult despre ”Câini”, atât în Europa, cât şi în Statele Unite. Alăturat unor capodopere – ”No country for old men”, filmul fraţilor Cohen, ”Once Upon a Time in Anatolia” regizat de Nuri Bilge Ceylan sau ”Blue Velvet” al lui David Lynch -, filmul a câştigat până acum Premiul FIPRESCI pentru secţiunea Un Certain Regard, la Festivalul de la Cannes şi Trofeul Transilvania, la TIFF. Preşedintele juriului celei de-a 22-a ediţii a Festivalului Internaţional de la Sarajevo este regizorul palestinian Elia Suleiman.

Pe aceeaşi scenă cu Robert De Niro

La conferinţa de presă care a avut loc ieri dimineaţă au participat Bogdan Mirică, Gheorghe Visu şi Marcela Ursu, producătoarea filmului.

Ce te-a inspirat să faci acest film?

A existat un sentiment, o atmosferă pe care întotdeauna am purtat-o cu mine încă din copilărie, când eram la bunica mea, la ţară. Din când în când, în toiul nopţilor, asistam la lupte sălbatice între oamenii de acolo, din sat. Se băteau cu tot felul de arme improvizate: lanţuri de la biciclete, scânduri sau spiţe. şi nu violenţa mă atingea, ci scopul: aceşti indivizi nu aveau vreun motiv adânc de bătaie, ci aveau nevoie să-şi demonstreze cine e mai tare. şi era un fel de puritate strămoşeascăîn sălbaticia lor, în lipsa lor de morală. Îmi amintesc încă acel sentiment. Despre asta e vorba în film.

Cum ai ales actorii?

În primul rând am căutat să fie robuşti şi în acelaşi timp poeţi. Mai mult decât în viaţă. În tot cazul, am căutat arhetipuri.

Cum vezi industria de film românească?

Filmele româneşti supravieţuiesc cu greu superproducţiilor americane, în timp ce cinematografele dispar. Ar fi un studiu de caz cultural, economic şi social fascinant dacă nu ar fi atât de trist.” (fragment din interviul pentru Eurimages)

Robert De Niro a primit trofeul ”Honorary Heart” pentru întreaga activitate, în deschiderea Festivalului Internaţional de la Sarajevo. Într-un interviu pe care l-a acordat pe scena Teatrului Naţional, acesta a dezvăluit că noul film în care îl vom vedea este „The Irishman” şi că îl are alături pe Al Pacino. Regizorul fimului este Martin Scorsese, al cărui film ”Taxi Driver” a fost vizionat (cu pelicula refăcută la celebrarea a patruzeci de ani de la data premierei) în prima seară a festivalului.

Creditele filmului ”Câini”

Regizor: Bogdan Mirică
Distribuţie: Dragoş Bucur, Gheorghe Visu, Vlad Ivanov
Scenariu: Bogdan Mirică
Fotografii: Andrei Butică
Editor: Roxana Szel
Muzică: Codrin Lazăr, Sorin Romanescu
Sunet: Sam Cohen
Costume: Elena Stoyanova
Producători: Elie Meirovitz, Marcela Ursu, Stephan Komandarev, Katya Trichkova
EZ Films, 42 KM FILM, ARGO FILM

Biografia lui Bogdan Mirică

S-a născut în 1978. A urmat cursurile Facultăţii de Jurnalism şi Comunicare la Universitatea Bucureşti. În 2008, a absolvit cursuri de Scenaristică şi Producţie cinematografică la Universitatea din Westminster din Londra. A participat la seminarii ghidate de Martin Scorsese, Paul Verhoeven, Kenneth Loach. Până în 2005, a lucrat ca redactor, copywriter şi scriitor. La 27 de ani, a devenit cel mai tânăr Director de Creaţie din advertisingul european. Primul său film, în 2010, a fost ”Junkie”. În 2011, a regizat şi a scris scenariul scurtmetrajului ”Bora Bora”, considerat Cel mai bun film de scurtmetraj din Europa, la Festivalul Premiers Plans din Angers, Franţa. În 2014 a scris scenariul serialului TV ”Umbre” şi a semnat şi regia, alături de Igor Cobileanski. Ca scenarist, a lucrat la comedia ”Ho Ho Ho” (2009) şi la serialul TV ”Las fierbinţi” (2012). A publicat volumul Bestseller la editura Humanitas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Dobrescu 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.