Câinii au fost sfâșiați. După urși, a început atacul lupilor!

În prag de iarnă, oamenii spun că lupii ar putea deveni o problemă şi se tem pentru siguranţa lor. Din primăvara acestui an, comuna Soveja s-a confruntat cu zeci de incursiuni ale urşilor în localitate, aceştia ajungând până în vatra satului, unde au distrus garduri şi au omorât mai multe animale.

După urşi, şi lupii devin o problemă. Atacuri tot mai dese ale acestora în gospodării, unde mai multe animale, printre care şi câini de pază, au fost omorâte.

„Din păcate, ne confruntăm cu astfel de situaţii şi nu de azi, de ieri. La noi trenează problema de ceva timp. Iniţial am crezut că sunt atacuri izolate, dar, din păcate, lucrurile au început să ia amploare. Avem cetăţeni care au reclamat că le-au fost sfâşiaţi câinii. S-a crezut că sunt şacali, dar apoi au fost văzuţi de oameni pe raza localităţii. Poate sunt în tranzit, nu ştim. Dacă în privinţa urşilor lucrurile s-au mai aşezat, şi în ultima perioadă nu am mai avut probleme, acum vedem că şi lupii coboară tot mai des în zonele locuite. Oamenii sunt speriaţi. Nu e tocmai plăcut să ştii că lupii dau iama în curte şi că nici măcar câinele de pază nu te mai poate apăra”,a declarat, pentru Agerpres, Ionuţ Filimon.

Măsuri, în analiză!

„Vom avea astăzi o întâlnire de urgenţă şi cu cei de la Ocolul Silvic care au în administrare fondul cinegetic de pe raza comunei, să vedem ce măsuri pot fi luate. Sunt curios, de la ultima evaluare câte exemplare de lup sunt pe acest fond de vânătoare. Astfel de fenomene nu ar trebui să existe şi nu ar trebui să intre sub jurisdicţia noastră, ci doar a proprietarului fondului de vânătoare. Dar, inevitabil, lucrurile se întâmplă, iar noi trebuie să avem în vedere în primul rând siguranţa oamenilor”, spune Filimon.

Sesizări oficiale nu există

„Noi suntem administratorii fondului cinegetic de la Soveja, dar nu am avut în trecut sesizări oficiale în privinţa unor atacuri ale lupilor la Soveja. Neoficial, am mai auzit că au fost incursiuni ale lupilor prin diferite gospodării. De obicei merg după hrană şi atacă animalele. Dar nu ştiu să fi crescut numărul exemplarelor”, a spus şeful Direcţiei Silvice Vrancea, Lucian Zanfir.

Au mai fost semnalate haite de lupi  acum doi ani

„Acum doi ani am surprins pe camerele de supraveghere haite puţin mai mari faţa de media pe care o ştiam noi. Erau undeva la 13 – 14 lupi, ceea ce e destul de mult. Media în anii precendenţi era de circa şapte lupi pe haită. Atunci, am asociat această creştere a numărului de exemplare cu focarele de pestă porcină. Existau foarte multe cadavre de mistreţi în pădure. Şi populaţia de şacal a crescut în acea perioadă. Nu ştim care este la acest moment situaţia, pentru că nu mai avem camere de monitorizare în zonă”, a precizat George Bourăş, specialist în cadrul Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

20 de Comentarii

 1. Au taiat austriecii paduri fara mila si va mai mirati. Aia sint dusmanii Mafia khazara austriaca si germana nu ursu sau lupu. Khazarii udmr la fel sa i pedepseasca Dumnezeu pe toti dusmanii Daciei nemuritoare.

 2. ONG-urile sorosiste distrug colonia !…urși, lupi, câini, șerpi,homo, lesbiene,…votați USR!…

 3. Macar astia umbla asa cum sunt, sa se teama lumea de ei de la distanta. Cei din Parlament si Guvern au grija sa se imbrace in haina de oaie inainte sa prade…

 4. Și vor mai fi astfel de evenimente în țară nu numai la Soveja și nimeni nu va lua nici o măsură. Pentru că nu are cine într-o țară condusă de mediocrii ,incompetenți și pe deasupra slugi ale ONG-urilor.Omul de rînd nu valorează nici cît o scamă pentru ciocoimea din guvern și parlament.Omul de rînd e valoros doar la alegeri, cînd i se promite luna de pe cer doar pentru ca noua ciocoime să fie în continuare la ciolan de mai bine de 30 ani !

 5. @ „Fumator de cinepa”, 20 nov. 2023 la 13:03
  „Au taiat austriecii paduri fara mila”…
  …în pădurea fără milă aveau casă doi pitici… cei dă pă creieru’ tău ăla prost!
  Meeey, ghibole, nu austriecii, nici ungurii nu au tăiat pădurili, ci chiar „dacii” tăi liberi șî nemuritori! …liberi SĂ ÎNCALCE LEGILE!
  Unde au fost inundațiile cele mai grave din ultimii 20 de ani? …la muykă-ta Vrînceoaya, în Vîlcea șî în Guorji!
  Arată-mi mie ungurii dîn Vrancea, Vîlcea, Guorji, care tăiară pădurili cum se vede! …sau „austriecii”!
  Și nu mai mistifica istoria dupe model ceșkizd, DACII au fost în Transilvania, la Orăștie! …la voi, inclusiv la Scornicărești, au fost GHEȚI. Iar apoi s-a’ korcitără cu kumanii, pi ‘colea p’în Dili Orman
  https://www.youtube.com/watch?v=ALKPJe8KoHc
  șî ați rezultat voi, bronzații dîn Sud, dîn bronzatele care vă fătară cîntînd patriotik „Șahada” (0:52) învățată di la tații voștri yeniceri hălăduitori…..[RumBurak Klaus]

 6. Kaboo Verde stai in cusca ta in penitenciar desteptule. Austria e dusmanul Daciei de mii de ani Austria extensia germaniei care au folosit ungaria ca si ciini de paza. Khazarii domina Austria Germania si ungaria si tu ai creieri spalati de khazari ca sa te conformezi. Bravo tie

 7. @fumator de cinepa nu au nicio treaba taiatul padurilor cu numarul prea mare de lupi si ursi! caprioarele pasc si in marginea localitatilor rurale(ex comuna Chinteni la 10 km de Cluj-Napoca unde se constuiesc case si ceva blocuri in draci) deci ele nu mor daca tai paduri! eu sunt curios cum stam la numarul de caprioare,iepuri de camp,bursuci cu atat de multi sacali,lupi si ursi scapati de sub control! sacalul a ajuns in Banat si Maramures! nu era vorba ca e specie ce s-a intors in Dobrogea? de ce se permite existenta sacalului in alte regiuni ale tarii?

 8. Ma tot intreb cite de usor, oricine devine sa e uns espert in ceva!?
  Apoi vine expertul cu expresii de genul „ar putea deveni”!

  Pe de o parte ar putea deveni sau ar putea sa nu devina, daca oricum totul e ca la jocurile de noroc sau la carti sau la zaruri.
  Iar un expert adevarat stie daca DA sau daca NU se intimpla, si nu se plinge ca la drobul de sare de deasupra patutului copilului, din povestea lui Creanga, ca „ar putea cadea”! Si nu totul se reduce la o cauzalitate lineara ce neaparat merge in directia peoasta, niciodata cea buna cum se sugereaza in text!?

  Un expert nu da cu zarurile sau in carti ca sa giceasca ce se va intimpla in viitor, ci stie cum va fi, nu banuie pe bijbiite.

 9. Au sfâșiat câinii? Pai cum altfel, dacă i-ati ținut legați? Chiar voi sunteți de vină, vreți de la câini sa va păzească, dar nu-i hrăniți cum trebuie, ii țineți legați, apoi va plângeți. Vai și-amar ce s-a ales de „cei mai viteji și mai drepți dintre traci” au ajuns sa voteze în grup peeseedee, apoi să se vaicarească că de 33 de ani nu s-a schimbat nimic…

 10. Mamiferele salbatice nu sunt lipsite de inteligenta. Ele simt unde merge si unde nu merge sa gaseasca hrana. Solutia de aparare in fata atacurilor animalelor de prada ar putea consta in masuri de interdictie activa, gen garduri inalte si eventual electrificate. Nici vanarea lor n-ar fi rea. Ursul, de pilda, are carnea comestibila. Lupii si alte rapitoare mai pot furniza piei, grasimi pt. sapun sau carbune animal bun la filtrarea zaharului. Deci, fauna cinegetica poate fi administrata economic. Eventualele pagube ar trebui suportate de asociatiile pentru protectia animalelor, ca d-aia exista ONG-urile respective.

 11. Așa e, Iliușin. În România,din păcate,au dreptul să trăiască și idioți și cretini care acceptă și bat din palme când li se ordonă să pună la pământ barajele în numele unei așa zise civilizații a naturii. Când li se ordonă desființarea centralelor pe gaz,când minele se închid. Dar asta se cheamă trădare! Trădare și atentat la însăși existența României. Însă, până la urmă vor da socoteală chiar dacă vor pleca în Kenya, Tanzania sau aiurea.

 12. Unde este hrana urșilor care o dă statul gratuit ? Este la pădurar care cu alocația pt urși creste porci domestici , caz real la Azuga de peste 10 ani !!! Mama lor de hoti

 13. Gunoieile si drogatii ONG sint de vina la puscarie cu ei intr o tara civilizata nu exista lupti de cit la gradina zoologica

 14. Iar in Cestia cu Cainii in Lantz, ASHA este …
  Sunt CHINUITI de Lantz si de … Mamaliga cu careii hranesc Tzaranii.

  Pe de ALTA Parte, „POTAILE” libere FUG dupa „FUSTE” Canine … 🙂

  „Elle court, elle court, la Maladie d; Amour … :)”

  Am auzit Si pe un Politai ca si Canii de Urma LUPI, sjnt hraniti TOT cu Mamaliga …

  Infinita este PROSTIA Unora …

  Mamifer CARNIVOR, hranti cu Mamaliga …
  De AIA unii Caini consuma … IMEDIAT Ceva Cald …

  UNUL dintre Eefectele BUNE ale TENDINTZEI din APUSENIA de a ne purta mai OMeneste cu Animalele a inceput sa se raspandeasca si la ROMANI …

  Dar, mai este MULT pana DEPARTE, in sepcial la SATE …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.